Gentamicină

Medicamente/dispozitive medicale

  • GENTAMICIN KRKA (Krka DD, Slovenia). Sol. inj. 40 mg/ml.
  • GENTAMICIN EPICO (E.P.I.CO MED S.R.L., România). Sol. inj. 40 mg/ml.
  • PAN‑GENTAMICINE (Lab.Panpharma, Franţa). Sol. inj. 40 mg/ml.

Indicații

Infecţii sistemice severe datorate unor bacterii Gram-negative aerobe: sepsis sau alte alte infecţii sistemice severe; infecţii intraabdominale: peritonită, abcese, colangită (de obicei în combinaţie cu metronidazol sau clindamicină); infecţii neonatale severe; infecţii alte tractului urinar şi respirator; infecţii secundare arsurilor, leziunilor traumatice sau chirurgicale; tularemie; endocardită. Profilaxia infecţiilor postoperatorii intraabdominale.

Doze și mod de administrare

Intramuscular sau intravenos, lent sau perfuzie. Adult: 80 mg (circa1 g/kg) la 12 ore, în cazuri severe la 8 ore (doză zilnică 2–3 mg/kg), timp de 7–10 zile. În cazuri cu risc vital 6 mg/kg/zi, în 3–4 administrări, timp de 2–3 zile. Doze mai mari risc de oto‑ şi nefrotoxicitate. Doza se reduce în insuficiență renală. Copii sub 2 săptămâni, 3 mg/kg la 12 ore;2 săptămâni–12 ani, 2 mg/kg la 8 ore. Intrarahidian: adult 1 (5) mg/zi, în asociere cu i.m. Copil sau sugar 0,5–1 mg/zi. Local în infecţii osoase.

Reacții adverse

Tulburări de auz şi de echilibru, senzaţie de presiune în urechi, nistagmus, vertij. Greață, vărsături, diaree. Creșterea uremiei și a creatininemiei. Bloc neuromuscular.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanţa activă, aminoglicozide sau la oricare dintre excipienţi. Miastenia gravis.

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate