Infecțiile fungice

Infectiile fungice superficiale, foarte raspandite in randul populatiei, sunt produse de catre dermatofiti si levuri, de aici si denumirea de dermatofitii si levuroze. Dermatofitiile, numite si Tinea, sunt dermatomicoze produse de un grup de fungi, care cuprinde trei genuri: Trichophyton, Epidermophyton si Microsporum. Dermatofitiile au numeroase forme clinice, si anume: dermatofitii cutanate (Tinea corporis, Tinea cruris, Tinea faciei, Tinea manum, Tinea pedis), pilomicoze (Tinea capitis) si onicomicoze.

Levurozele sunt produse de un agent fungic apartinand levurilor. Cele mai importante levuroze sunt candidozele si pitiriazisul versicolor. Candidoza este provocata de levuri din genul Candida, cea mai importanta fiind Candida albicans si mai putin de catre C. tropicalis, C. krusei, C. glabrata etc, genul Candida cuprinzand peste 100 de specii. Candidozele sunt si ele de trei tipuri (forme clinice): c. cutanate, mucose si unghiale. Pitiriazisul versicolor este tot o micoza superficiala, neinflamatorie, produsa de o levura lipofila, care colonizeaza pielea normala a scalpului, toracelui superior si a zonelor flexoare, fiind generate de Pityrosporum care are 2 variante, si anume P. ovale si P. orbiculare.

Pentru toate aceste afectiuni cu localizare cutanata a fost creat clorhidratul de terbinafina, respectiv Taficen crema 1%, recomandata doar pentru administrare cutanata (nu oftalmic etc), pe tegumente intacte. Avantajele tratamentului cu Taficen crema 10 mg/g sunt: tratamentul de scurta durata, aderenta crescuta la tratament, o singura aplicare pe zi, vindecare clinica dupa doar 7 sau respectiv 14 zile de administrare in functie de forma clinica.

Taficenul poate fi utilizat si in afectarile unghiale, dupa avulsia chirurgicala sau “chimica” (utilizand pansamente ocluzive cu uree 50-60%) a unghiei. Tratamentul local trebuie aplicat atat pe zona cutanata afectata, cat si pe zona inconjuratoare (2 cm patrati), in strat subtire, prin masaj usor, dupa o prealabila curatare si uscare a zonei. Aplicatiile se fac cu o frecventa de 1 sau 2 pe zi, pe o durata de 1 pana la 2 saptamani in functie de forma clinica. Ameliorarea simptomatologiei clinice apare rapid, in cateva zile, datorita concentrarii Taficenului in stratul cornos al epidermului, dar tratamentul trebuie continuat respectand intervalele de timp, precum si numarul aplicatiilor, recomandate de medicul specialist,  pentru eradicarea infectiei micotice si asigurarea vindecarii complete (clinice si micologice). Tratamentul cu Taficen poate fi completat cu tratamente antifungice sistemice atunci cand afectiunea fungica afecteaza o suprafata cutanata importanta, capata caracter inflamator, nu se doreste excizia unghiei, este localizata la nivelul pielii paroase a scalpului sau afectiunea are un caracter mucocutanat cronic.

Utilizarea Taficenului poate fi insotita de folosirea gelurilor de dus antimicotice. Pentru obtinerea unei remisii de lunga durata este necesara corectarea unor patologii favorizante asociate, cum ar fi: obezitatea, diabetul zaharat, insuficienta circulatorie etc, dar si respectarea unor reguli obligatorii care asigura preventia astfel: mentinerea unei igiene corespunzatoare, cu evitarea umezelii, mai ales pe zonele intertriginoase, plantare (“piciorul de atlet”) sau palmare (mana de spalatoreasa), folosirea hainelor din fibre naturale, cu o textura aerisita lejera, dar si o incaltaminte adecvata, utilizarea de spray-uri antimicotice pentru incaltaminte, igienizarea corespunzatoare a lenjeriei, prosoapelor, hainelor etc (uscate pe dos la soare, calcate pe dos, curatate la temperaturi ridicate etc) – igienizarea cazilor de dus, a bailor, evitarea mersului descult la piscine, sali de sport,  SPA etc.

Un tratament corect si complet cu Taficen conform prescriptiei medicului specialist dermatolog este UN PAS SPRE SANATATE!

Dr. Aura Vladuti

DOCTOR IN STIINTE MEDICALE

MEDIC SPECIALIST DERMATOLOG

Membru EADV

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. P**i**t:

      Nu mai cred nici un cuvant din ce are de spus acest „doctor specialist” Aura Vladuti. Mi-a dat tratament foarte agresiv pentru acnee (cate 3 antibiotice pe ZI..timp de mai bine de jumatate de an) iar daca ar fi fost dupa ea, tratamentul ar fi continuat. Nu este posibil sa-ti bati joc in acest mod de oameni, de timpul si de banii lor !!!!! Sa va mai zic ca nu am vazut NICI UN REZULTAT ? Nu recomand nmanui acest doctor iar sfatul meu ar fi SA VA FERITI DE EA.