Protoxid de azot

Medicamente/dispozitive medicale

  • ENTONOX 50%/50% (Aga, Suedia), Butelie cu 50% protoxid de azot, 50% oxigen.
  • NIONTIX (Linde Gaz, România), Gaz medic. lichef. 100% v/v. Butelie 2 l; 10 l; 40 l; 50 l.
  • PROTOXID DE AZOT SIAD/MESSER/SOL Gaz medic. lichef. 100% v/v. Butelie 10 l; 40 l; 50 l.

Indicații

Inducerea anesteziei. Tratamentul afecţiunilor dureroase de scurtă durată, de intensitate medie până la moderată, atunci când se doresc debutul şi dispariţia rapidă a efectului analgezic.

Doze și mod de administrare

Inhalatorie. Trebuie administrat doar de personal medical competent cu acces la echipament de resuscitare adecvat. Efectul analgezic se observă după 4-5 respiraţii şi este maxim după 2-3 minute.

Reacții adverse

Ameţeli, stare de confuzie şi euforie. Greață, vomă.

Contraindicații

Pacienţi cu semne sau simptome de pneumotorax, pneumopericard, emfizem pulmonar sever, embolie gazoasă sau traumatisme craniene. După scufundarea la mari adâncimi cu risc de apariţie a bolii de decompresie. By-pass cardiopulmonar cu circulaţie extracorporală sau by-pass coronarian fără circulaţie extracorporală. Pacienţii supuşi recent unei intervenţii în cadrul căreia s-a injectat intraocular gaz. Dilataţie severă a tractului gastro-intestinal. Insuficienţă cardiacă sau disfuncţii cardiace. La pacienţi care prezintă semne persistente de confuzie, funcţii cognitive alterate sau alte semne care pot fi legate de creşterea presiunii intracraniene. La pacienţi cu un nivel scăzut de conştienţă. La pacienţii care prezintă deficit de vitamina B12 sau acid folic. La pacienţii cu leziuni faciale în care utilizarea măştii faciale poate fie dificilă sau poate prezenta riscuri.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.