Antibioticele topice, avantaje și indicații terapeutice

Antibioticele topice sunt administrate în tratamentul afecțiunilor dermatologice (impetigo, acnee vulgară), precum și pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor de la nivelul pielii. Acestea prezintă numeroase avantaje: reducerea riscului de apariție a reacțiilor adverse sistemice sau a interacțiunilor medicamentoase, costuri reduse, complianță crescută la tratament. Utilizarea corectă este necesară pentru a reduce dezavantajele acestei terapii cu antibiotice topice (reacțiile adverse locale – dermatită de contact, apariția rapidă a rezistenței bacteriene la antibiotic).

Antibioticele topice – introducere

Antibioticele sunt medicamentele utilizate pentru a inhiba dezvoltarea microorganismelor sau pentru a le distruge și, în funcție de modul administrării, se clasifică în antibiotice sistemice și antibiotice locale (topice) [1]. Terapia cu antibiotice topice este o componentă importantă a managementului afecțiunilor pielii, cum sunt acneea, hidradenita supurativă, impetigo și dermatita suprainfectată. Apariția locală a reacțiilor de hipersensibilitate, utilizarea antibioticelor locale doar în cazul leziunilor superficiale, din cauza gradului scăzut de absorbție, și creșterea ratei de rezistență a bacteriilor la antibiotice limitează din ce în ce mai mult utilizarea acestora [2].

Forme farmaceutice cu antibiotice

Antibioticele topice sunt, de obicei, disponibile pe piața farmaceutică sub formă de cremă sau de unguent. Ambele sunt considerate preparate semisolide, unguentul fiind un preparat de tipul apă în ulei, iar crema, de tipul ulei în apă. Comparativ cu cremele, unguentele sunt preparate ocluzive, care previn evaporarea apei prin formarea unui strat protector, fiind astfel mai greu de îndepărtat de la nivelul pielii. Acestea sunt preferate în cazul afecțiunilor dermatologice însoțite de uscăciunea pielii [3]. Antibioticele locale se găsesc și în preparate de tipul loțiune, soluție, gel, tinctură, spumă, pastă sau pulbere [4].

Avantajele administrării locale a antibioticelor:

  • utilizarea antibioticelor în concentrații crescute, aplicate direct la locul infecției;
  • scăderea riscului de apariție a reacțiilor adverse sistemice și a interacțiunilor medicamentoase, datorită administrării locale;
  • utilizarea cantităților reduse de medicament, comparativ cu cantitățile de medicament necesare pentru apariția efectului terapeutic de după administrarea pe cale sistemică;
  • lipsa perturbării florei intestinale;
  • costul scăzut al tratamentului;
  • complianța crescută la tratament a pacientului, datorită modului comod de administrare;
  • posibilitatea administrării antibioticelor inclusiv la copiii mici;
  • posibilitatea utilizării locale a medicamentelor antimicrobiene, care nu se pot administra sistemic [5].

Antibioticele topice – indicații terapeutice

Infecții ale pielii și ale țesuturilor moi – impetigo

Impetigo este o infecție cutanată ușoară, cauzată de Streptococul de grup A sau/și de Stafilococul auriu. Afectează persoanele de toate vârstele, dar este mai des întâlnită în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Zonele cele mai afectate sunt nasul, zona din jurul cavității bucale, brațele și picioarele. Această infecție superficială se manifestă prin apariția unor răni de culoare roșie, însoțite de prurit și de prezența unui puroi sau a unui lichid limpede, timp de câteva zile. Ulterior, se formează o crustă de culoare galbenă [6].

impetigo

Tratamentul cu antibiotice topice prezintă deopotrivă avantaje și dezavantaje. Avantajele acestui tratament sunt reprezentate de reducerea rezistenței la antibiotice și de scăderea riscului de apariție a reacțiilor adverse sistemice, atunci când cremele și unguentele sunt utilizate conform recomandărilor medicului sau farmacistului. Însă, reacțiile alergice locale, sensibilizarea pielii și dificultatea în ceea ce privește aplicarea preparatelor farmaceutice la nivelul diferitelor zone ale corpului uman sunt dezavantaje care limitează utilizarea acestor antibiotice cu administrare locală [7].

Antibiotic

Farmacodinamie

Reacții adverse

Forma farmaceutică

Mod de administrare

Acidul fusidic [8]

Prezintă acțiune bactericidă și bacteriostatică.

Inhibă sinteza proteinelor bacteriene și distruge peretele celular al bacteriei.

Prurit, erupție cutanată tranzitorie, durere și iritație la locul administrării.

Unguent 2%

Se aplică pe zona afectată, de 3 ori pe zi, timp de 7 – 12 zile.

Mupirocina [9]

Prezintă acțiune bactericidă și inhibă sinteza proteinelor bacteriene. Spectrul antimicrobian include bacterii gram pozitive, inclusiv Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA), și bacterii gram negative.

Senzație de arsură, durere locală, prurit, erupții cutanate, greață, eritem, piele uscată, hipersensibilitate, dermatită de contact.

Reacții alergice sistemice (urticarie, angioedem, erupții cutanate generalizate, anafilaxie).

Unguent 2%

Se aplică pe zona afectată, de 3 ori pe zi, timp de 7 – 14 zile.

Doza pentru copii este identică cu doza pentru adulți.

Se poate utiliza la copiii cu vârstă mai mare de 2 luni.

Cremă 2%

Se aplică pe zona afectată, de 3 ori pe zi, timp de 7 – 10 zile.

Dacă nu se observă niciun răspuns clinic, tratamentul trebuie reevaluat după 3 – 5 zile.

Se poate utiliza la copiii cu vârstă mai mare de 3 luni.

Retapamulina [10]

Inhibă sinteza proteică ribozomală, prin fixarea la nivelul subunităților 50S.

Iritații la locul aplicării tratamentului, dureri de cap, nazofaringită.

Unguent 1%

Se aplică pe zona afectată, de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.

Suprafața totală, unde se aplică unguentul, nu trebuie să depășească 100 cm2 în cazul adulților sau 2% din suprafața corporală în cazul copiilor.

Se poate utiliza la copiii cu vârstă mai mare de 9 luni.

Tabelul 1. Antibioticele topice, utilizate pentru tratamentul infecțiilor cutanate de tipul impetigo [7]

 Acneea vulgară

Acneea este o afecțiune dermatologică frecventă, asociată deseori cu un disconfort psihologic intens. Astfel, inițierea unui tratament farmacologic adecvat, chiar și în cazul formelor ușoare cu manifestări clinice reduse, este esențială pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului [2].

Sebumul produs în exces, blocarea foliculilor piloși, din cauza prezenței uleiului sau a celulelor moarte, inflamația sau bacteriile de tipul Propinebacterium acnes reprezintă principalii factori care stau la baza apariția acneei [11,12]. Această afecțiune dermatologică este localizată de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și la nivelul umerilor, în special în zonelor caracterizate prin prezența glandelor sebacee.

Semnele variază in funcție de gravitatea afecțiunii și includ:

  • puncte albe (comedoane închise);
  • puncte negre (comedoane deschise);
  • papule roșii;
  • pustule;
  • noduli mari și dureroși, localizați sub piele;
  • leziuni chistice [12,13].

Antibioticele topice sunt indicate pentru tratamentul acneei (forme ușoare și moderate), însă recomandarea lor ca monoterapie este din ce în ce mai puțin întâlnită, din cauza riscului crescut de apariție a rezistenței bacteriene. În cazul formelor severe, se preferă administrarea unui tratament sistemic [2].

Se administrează local antibiotice de tipul clindamicinei, eritromicinei, tetraciclinei, singure sau în asociere cu peroxidul de benzoil sau retinoizii topici [14].

Antibiotic

Farmacodinamie

Efecte adverse

Observații

Forma farmaceutică

Clindamicina [14,15,16]

Prezintă acțiune bacteriostatică. Inhibă sinteza proteică ribozomală prin legarea de subunitățile 50S (la nivelul subunităților 23S).

Eritem local, uscăciunea pielii, prurit, senzație de arsură.

Clindamicina prezintă eficacitate mai mare comparativ cu eritromicina, în tratamentul pe termen lung al acneei.

Asocierea dintre clindamicină și peroxidul de benzoil prezintă eficacitate superioară în tratamentul leziunilor inflamatorii și neinflamatorii, asociate acneei.

Asocierea dintre clindamicină și tretinoină a fost corelată cu o reducere a iritației locale, apărute în urma monoterapiei cu tretinoină.

Spumă, gel, loțiune, soluție (concentrație 1%),

Gel – clindamicină/ peroxid de benzoil (concentrații: 1%; 5%; 1,2%; 2,5%).

Gel – clindamicină/ tretinoină (concentrații: 1,2%; 0,025%).

Eritromicina [15,17,18,19]

Inhibă sinteza proteică ribozomală, prin legarea reversibilă de subunitățile 50S. Streptococus epidermidis și Propinebacterium acnes, bacterii implicate în apariția acneei, sunt sensibile la eritromicină.

Eritem local, uscăciune, prurit, senzație de arsură.

S-a observat că mai puține tulpini de Propinebacterium acnes prezintă rezistență la asocierea dintre eritromicină și peroxidul de benzoil, această asociere fiind astfel un tratament superior monoterapiei cu eritromicină.

Acetatul de zinc este solubilizat prin asociere cu eritromicina și determină vindecarea leziunilor acneice (inflamatorii și neinflamatorii).

Gel, soluție, unguent (concentrație: 2%).

Gel – eritromicină/ peroxid de benzoil (concentrații: 3%, 5%).

Soluție cutanată – eritromicină/acetat de zinc.

Tetraciclina [17,20]

Prezintă acțiune bacteriostatică. Inhibă sinteza proteică ribozomală, prin legarea de subunitățile 30S.

Eritem, edem, iritație locală, colorarea ușoară a tegumentelor în galben (mai ales la nivelul rădăcinilor firelor de păr).

Reduce severitatea acneei. Administrată local, tetraciclina reduce inflamația leziunilor caracteristice acneei, de la nivelul foliculului pilosebaceu.

Unguent

 Tabelul 2. Antibioticele topice, utilizate pentru tratamentul acneei [11]

Răni infectate

Infecțiile netratate, localizate la nivelul rănilor, încetinesc procesul de vindecare a plăgilor și pot duce la apariția unor infecții sistemice. Pentru a opri multiplicarea agenților patogeni, se poate utiliza un tratament local cu antibiotice, care prezintă numeroase avantaje. Însă, dacă rana este profundă, substanța activă din preparatele farmaceutice topice nu se absoarbe, putând provoca reacții adverse de tipul hipersensibilitate, dermatită de contact sau alterarea florei normale a pielii, efecte care pot interfera cu vindecarea plăgilor [21].

De asemenea, conform unor studii, s-a observat că preparatele farmaceutice pe bază de antibiotice cu administrare locală au un rol important în accelerarea vindecării rănilor [4].

Antibiotic/ antibiotice

Observații

Farmacodinamie

Spectru antimicrobian

Indicații terapeutice

Reacții adverse

Bacitracina

Se găsește în combinație cu alte antibiotice.

Interferează cu sinteza peretelui celular bacterian.

Bacterii gram pozitive.

Impetigo, furunculoză.

Sensibilizare încrucișată cu neomicina.

Polimixina B

Se găsește singură sau în combinație cu alte antibiotice.

Are spectru antimicrobian limitat.

Distruge membrana celulară și crește permeabilitatea membranei celulare a bacteriei.

Bacterii gram negative (inclusiv Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Escherichia coli).

Conjunctivită bacteriană.

Reacțiile adverse care pot apărea după administrarea sistemică sunt reduse datorită absorbției scăzute de la nivel local.

Neomicina

Se găsește singură sau în combinație cu alte antibiotice.

Interferează cu sinteza proteinelor bacteriene.

Bacterii gram pozitive și gram negative, aerobe.

Prevenirea infecțiilor de la nivelul plăgilor superficiale, tăieturilor sau arsurilor.

Dermatită alergică de contact.

Polimixina B, neomicina, bacitracina

Triplă combinație de antibiotice.

Mecanism de acțiune combinat. Cele 3 substanțe active prezintă acțiune sinergică.

Spectru larg: bacterii gram pozitive și gram negative.

Prevenirea infecțiilor de la nivelul plăgilor superficiale, tăieturilor sau arsurilor.

Dermatită alergică de contact.

Bacitracina, neomicina

Dublă combinație, sub formă de unguent sau pulbere.

Interferează cu sinteza peretelui celular bacterian și cu sinteza proteinelor bacteriene.

Cele 2 substanțe active prezintă acțiune sinergică.

Spectru larg: bacterii gram pozitive și gram negative.

Impetigo veziculo-bulos, impetigo contagios, ulcere de stază sau arsuri suprainfectate, eczeme infectate, furuncule, sicozis, hidrosadenite supurative.

Dermatită alergică de contact.

Tabelul 3. Antibioticele topice, utilizate pentru tratamentul rănilor infectate [4,22,23]

Concluzii

Antibioticele topice prezintă avantaje precum reducerea riscului de apariție a reacțiilor adverse sistemice sau creșterea complianței la tratament a pacientului. Utilizarea lor este importantă pentru tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice sau pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor de la nivelul pielii.  

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. Topical Antibiotics. Drugs.com. [data accesării: august 2021] https://www.drugs.com/drug-class/topical-antibiotics.html;
  2. Bonamonte D., De Marco A., Giuffrida R., Conforti C., Barlusconi C., Foti C., & Romita P. (2020). Topical antibiotics in the dermatological clinical practice: indications, efficacy and adverse effects. Dermatologic Therapy;
  3. Topical products used for the treatment of common skin infections. Healio. [data accesării: august 2021] https://www.healio.com/news/pediatrics/20120325/topical-products-used-for-the-treatment-of-common-skin-infections;
  4. Heal Clare F. et al. “Topical antibiotics for preventing surgical site infection in wounds healing by primary intention.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 11,11 CD011426. 7 Nov. 2016;
  5. Gelmetti C. Local antibiotics in dermatology. Dermatol. Ther. 2008 May-Jun. 21(3):187-95;
  6. Impetigo. Centers for Disease Control and Prevention. [data accesării: august 2021] https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-hcp/impetigo.html;
  7. Hartman-Adams H., Banvard C., Juckett G. Impetigo: diagnosis and treatment. Am. Fam. Physician. 2014 Aug. 15;90(4):229-35;
  8. Rezumatul caracteristicilor produsului Fucidin. [data accesării: august 2021] https://www.anm.ro/_/_RCP/rcp_1179_19.11.08.pdf;
  9. Prescribing information BACTROBAN® Ointment . [data accesării: august 2021] https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/050591s032,050703s015,050746s018lbl.pdf;
  10. Prescribing information ALTABAX® (retapamulin ointment). [data accesării: august 2021] https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/022055s002lbl.pdf;
  11. Titus S., Hodge J. Diagnosis and treatment of acne. Am. Fam. Physician. 2012 Oct. 15;86(8):734-40;
  12. Acne. Mayoclinic. [data accesării: august 2021] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047;
  13. What Acne Vulgaris Looks Like and How to Treat It. Healthline. [data accesării: august 2021] https://www.healthline.com/health/skin-disorders/acne-vulgaris;
  14. When to Use Topical Antibiotics. Verywellhealth. [data accesării: august 2021] https://www.verywellhealth.com/guide-to-topical-antibiotics-1124142;
  15. JOHN J. RUSSELL Topical Therapy for Acne Am. Fam. Physician. 2000 Jan. 15;61(2):357-365;
  16. Clindamycin gel. Drugs.com. [data accesării: august 2021] https://www.drugs.com/pro/clindamycin-gel.html;
  17. Purdy S., & de Berker D. (2006). Acne. BMJ, 333(7575), 949–953;
  18. Rezumatul caracteristicilor produsului ZINERYT 40 mg/12 mg/ml pulbere și solvent pentru soluție cutanată. [data accesării: august 2021] https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_7452_27.02.15.pdf;
  19. Erytromycin topical solution. Drugs.com. [data accesării: august 2021] https://www.drugs.com/pro/erythromycin-topical-solution.html;
  20. Rezumatul caracteristicilor medicamentului Tetraciclină Atb 30 mg/g unguent. [data accesării: august 2021] https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_8346_10.11.15.pdf;
  21. Topical antibiotics for infected wounds: A review of the clinical effectiveness and guidelines. Ottawa: CADTH; 2017 Mar. (CADTH rapid response;
  22. Rezumatul caracteristicilor produsului BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram unguent. [data accesării: august 2021] https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_7021_17.10.14.pdf
  23. The Role of Topical Antibiotics in Dermatologic Practice. Medscape. [data accesării: august 2021] https://www.medscape.org/viewarticle/457542_6.

Farmacist rezident, asistent universitar
Disciplina de Farmacologie și Farmacie Clinică
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, București

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.