Medicamentele anticoagulante și interacțiunea cu alimentele

Medicamentele anticoagulante pot interacționa cu anumite alimente, determinând astfel apariția unor efecte secundare precum sporirea sau reducerea acțiunii medicamentelor, dar și apariția unor reacții adverse. Medicamentele pot acționa diferit în funcție de momentul administrării, își pot face efectul mai repede sau mai lent, sau pot provoca probleme la nivel digestiv. Este important ca pacienții să cunoască potențialele interacțiuni dintre anticoagulante și alimente, pentru a putea preveni posibilele efecte secundare nedorite.

Ce sunt medicamentele anticoagulante?

Anticoagulantele sunt un grup de medicamente care împiedică procesul de coagulare a sângelui. Acestea sunt prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor sau extinderea cheagurilor de sânge deja existente la nivelul sistemului circulator. Aceste medicamente mai sunt utilizate în tratamentul bolilor în care există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, precum: boala tromboembolică venoasă, fibrilația atrială, infarctul miocardic.

Vitamina K, cel mai prescris anticoagulant

Tratamentul cu anticoagulante necesită monitorizare periodică. Această monitorizare se realizează cu ajutorul analizei INR (International Normalized Ratio), care ar trebui să se efectueze de 2-3 ori, pentru a obține o anticoagulare corectă. Această analiză se recoltează periodic la pacienții aflați sub tratament cu antagoniști ai vitaminei K. Prin intermediul INR-ului se verifică dacă pacientul primește doza corectă de anticoagulant.

Persoanele care nu urmează un tratament cu anticoagulante au INR-ul în jurul valorii de 1.  În funcție de patologia pentru care se prescrie tratamentul anticoagulant, valoarea INR-ului poate varia. În general, INR-ul trebuie să se încadreze între 2 și 3. Vitamina K este cel mai prescris anticoagulant la nivel mondial. Aceasta este utilizată în cazul accidentelor vasculare cerebrale, tromboembolismului venos și emboliei pulmonare. Vitamina K sau vitamina antihemoragică este un element necesar în procesul de coagulare a sângelui.

Interacţiunea dintre alcool şi medicamentele anticoagulante

Alcoolul interacționează cu un număr mare de medicamente. Consumul de alcool în paralel cu administrarea unui tratament cu anticoagulante poate duce la sângerări şi hemoragii digestive. În plus, consumul de alcool, chiar și moderat, poate creşte valorile INR-ului, iar consumul de alcool cronic le poate reduce.

Interacțiunile dintre anticoagulante și vitamine

Anticoagulantele pot interacţiona cu o varietate de  vitamine şi suplimente alimentare pe bază de plante. Sucul de afine și alte produse obţinute din afine pot modifica efectele anticoagulantelor. În timpul tratamentelor cu anticoagulante, specialiştii recomandă evitarea cantităţilor mari de usturoi, ghimbir, ginseng. Dacă pacienţii trataţi cu medicamente anticoagulante evită suplimentele pe bază de plante sau le iau de trei sau mai puține ori pe săptămână, există o probabilitate cu 58% mai mare ca aceştia să atingă valorile PT-INR-ului optime de 2 până la 3.

În plus, uleiul de peşte poate crește nivelul INR-ului unui pacient, iar seminţele de in pot reduce absorbţia corectă a coagulantelor, împreună cu ceaiul de sunătoare. De asemenea, uleiul de soia, laptele de soia și ficatul au un conținut ridicat de vitamina K, iar ceaiul verde consumat în cantităţi mari ar putea reduce valorile PT-INR-ului.

Recomandările specialiştilor

Se recomandă ca pacienţii care urmează un tratament pe bază de medicamente anticoagulante să aibă o dietă echilibrată şi consistentă pe tot parcursul tratamentului. Specialiştii sfătuiesc ca aportul de vitamina K obţinut prin alimentaţie să fie monitorizat îndeaproape la acest tip de pacienţi.

Surse: news-medical.net; providentamedical.ro; nationaljewish.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.