Fitoterapia aparatului genital feminin

Fara a subestima metodele terapeutice conventionale, vom vedea in cele ce urmeaza ca fitoterapia moderna, care se bazeaza pe traditia diferitelor sisteme medicale mult mai complexe, pluridisciplinare, poate ameliora sau chiar vindeca suferintele aparatului genital feminin.

Infectii si inflamatii genitale

Cauzele infectioase ale ginecopatiilor sunt multiple si necesita investigatii de laborator. Abia dupa precizarea diagnosticului se va trece la un tratament complex local, la recomandarea medicului specialist alopat. Ar fi de preferat o colaborare intre cele doua sisteme medicale (medicina conventionala si medicina alternativa), al carei scop final sa urmareasca tratarea si prevenirea recurentelor. Exista secretii vaginale de natura infectioasa, cum ar fi candidozele, infectiile strepto-stafilococice sau cu bacili Coli, care in trecut se numeau „leucoree”, sau popular „poala alba”. Ulterior, medicina a dovedit ca acestea sunt cauzate, in mare parte, de protozoarul flagelat Trichomonas vaginalis.

Trichomonoza se defineste ca o inflamatie vaginala insotita de secretii muco-purulente si de senzatia de prurit local. In acelasi timp pot exista si infectii genitale determinate si de alti agenti patogeni. Astfel, numeroase femei de varsta medie sunt afectate de toxoplasmoza, boala genitala parazitara, care nu prezinta fenomene simptomatice. Aceasta este cauzata de un parazit protozoar, Toxoplasma gondii, care se inmulteste rapid si ajunge in toate organele, putand forma chisturi. Afectiunea este, in general, asimptomatica, facandu-se simtita numai in cazul unei imunitati scazute sau a infestarilor masive si poate fi contractata de la animale de casa (caini, pisici) sau pasari. De cele mai multe ori, boala se manifesta in timpul sarcinii si poate fi transmisa de la mama la fat. In acest caz, poate surveni un avort spontan sau o nastere prematura si astfel copilul va avea malformatii.

De aceea, in cazurile depistate cu toxoplasmoza la inceputul sarcinii se poate recomanda intreruperea ei. Prevenirea toxoplasmozei se poate face prin masuri igieno-dietetice: evitarea contactului cu animale sau pasari domestice, a consumului de carne nepreparata, a oualor de rata si gasca. Se pot recomanda imunostimulante, multivitamine si multiminerale, coenzima Q10, acid gamalinoleic etc. Alaturi de vizitarea medicului de familie este indicata efectuarea unor teste de laborator (Sabin-Feldman). In cele mai multe cazuri s-au inregistrat rezultate pozitive ale tratamentelor fitoterapice.

Fitoterapia indica utilizarea unui tratament mixt, intern si extern, sub forma de instilatii si spalaturi vaginale cu infuzii diverse. Intern, se recomanda flori de Urzica moarta alba (Flores lamii albi), sub forma de infuzie preparata dintr-o lingurita de flori la o cana cu apa, fiind indicate cel putin doua cani pe zi. Pentru efectele antiinflamatorii se recomanda urmatoarea formula: Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) – 30 de parti, flori de urzica moarta alba (Flores lamii albi) – 10 parti, troscot (Herba poligoni) – 30 de parti, flori de coada- soricelului (Achillea millefolium) – 30 de parti. Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec de plante la o cana de apa. Este necesara administrarea a doua cani de infuzie pe zi, timp de minimum 8 zile. Apoi, se stopeaza tratamentul timp de o saptamana si se reia, daca este nevoie. In trichomonoza se recomanda urmatoarea formula: flori de Galbenele (Flores callendulae) – 30 de parti, flori de Iasomie (Flores philadelphii) – 30 de parti, flori de Urzica moarta alba, (Flores lamii albi) – 10 parti, flori de Musetel (Chamomilla) – 20 de parti, flori de Salcam (Robinia pseudacacia) -10 parti. Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec de plante, la o cana cu apa si se recomanda cel putin 3 cani pe zi.

Tulburarile de ciclu menstrual sunt marcate de dureri la nivelul bazinului, repetate lunar. Acestea pot fi si suferinte cauzate de malformatii genitale, de inflamatii vulvare, ovariene sau ale colului uterin, care, la randul lor, pot fi produse de infectii bacteriene, fungice sau virale. Este importanta precizarea cauzei, prin analize de laborator si respectarea recomandarilor medicului specialist. In tulburarile de ciclu menstrual, fitoterapia este doar complementara si nu alternativa, asadar trebuie respectate indicatiile medicului ginecolog.

Dismenoreea este una dintre afectiunile feminine cele mai frecvente. Trebuie facuta insa distinctia intre forma clinica de dismenoree primara, care apare odata cu instalarea ciclului menstrual, intre 12 si 15 ani si dismenoreea secundara, datorata unor leziuni inflamatorii sau tumorale ale organelor genitale sau dupa traume psihofizice, care pot agresa sexul feminin. Dismenoreea primara poate sa dispara de cele mai multe ori odata cu inceperea vietii sexuale sau odata ce femeia respectiva ramane insarcinata. Dismenoreea secundara, in schimb, nu dispare decat in urma unui tratament medical complex. Fitoterapia isi poate aduce contributia complementara la tratamentele de baza, conventionale, recomandate de medicul curant.

In dismenoreea primara se recomanda plante medicinale care au actiune spasmolitica si inflamatorie, ce contribuie la restabilirea functiilor ovariene. Dintre acestea, sunt indicate preparate din: Coada soricelului, Fierea pamantului (Centaurium umbellatum), Rostopasca, Iarba-mare (Inula helenium), Ienuparul, Musetelul, Iedera, Isma broastei (Mentha aquatica), Menta de cultura, Coada racului (Polentilla anserina), Cretisoara (Alchemilla vulgaris) si Galbenele.
Preparatele din aceste plante sunt utile in sindroamele premenstruale care se manifesta prin tulburari psihosomatice: oboseala sau tensiune nervoasa accentuata, dureri de cap, migrene, inflamatii dureroase ale sanilor, insotite de o sensibilitate crescuta a mameloanelor. Cu ajutorul preparatelor gemoterapeutice se obtin rezultate fructuoase in multe dintre afectiunile aparatului genital feminin.

Dintre acestea se remarca preparatul Donavital, cu extract de zmeur si vitex, care se administreaza 3-6 luni in timpul fiecarui ciclu menstrual, dimineata, inainte de mic-dejun. In anexite se recomanda extractul de muguri de Coacaz negru (Ribes negrum), dimineata, extract de mladite de zmeur la pranz si, inainte de cina, extract din ghinde de stejar. In insuficienta ovariana se va utiliza urmatoarea schema: dimineata- extract din mladite de zmeur, la pranz- extract de salcie, seara- extract de mladite de Merisor (Vaccinum vitis idaea). Aceasta schema se administreaza timp de 2-3 luni si se repeta dupa o luna de pauza. In menoragii se obtin rezultate bune tot cu produse gemoterapeutice, dupa urmatoarea schema: dimineata si seara – extract din mladite de zmeur, timp de doua luni si se continua apoi cu extract din mladite de Tuia (Tuja orientalis), cu acelasi mod de administrare.

Nu uitati: in toate tulburarile fiziologice (nu si organice), psihoterapia, dieta si ambianta echilibrata joaca un rol foarte important. In editia viitoare a revistei urmeaza prezentarea remediilor naturale in contextul tulburarilor de menopauza.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.