Plante medicinale si preparate fitoterapeutice utilizate in tratamentul celulitei

In literature de specialitate, celulita este definite pe scurt, ca “o inflamatie a testului subcutanat”. Etimologic, cuvantul celulita, poate fi descompus in doua parti: radicalul “celul” si sufixul “ita”, care inseamna “inflamatie”: celulita ar insemna in acest context o inflamatie a celulei. Specialistii afirma ca nu este vorba de o simpla inflamatie celulara, ci pun problema acumularii de lichide celulare, a unui edem local, a cresterii volumului adipocitelor.

In anii 1960-1970, medicii germani Nurenberger si Muller, au studiat structura pielii umane si in special tesuturile subcutanate feminine cu scopul declarat de a descoperi natura celulitei. Ei au constatat statistic ca 90-98% din cazurile de celulita se produc la femei si prezinta o frecventa mai mare a simptomelor specifice dupa varsta de 40 de ani. La sexul feminine, stratul superior al tesutului subcutanat este format din adevarate benzi de alveole si celule adipoase, dispuse pe verticala si despartite de alte benzi de tesut conjunctiv, ceea ce confera unei femei tinere si sanatoase forme senzuale molatice si totodata, ferme la palpare.

 

Cauzele aparitiei celulitei

 

Dintre cauzele care conduc la pierderea aspectului ferm al pielii, umflarea si spargerea cutanata a celulelor cele mai importante sunt:

  • Circulatia defectuoasa a sangelui in zona respective;
  • Acumularea in exces de apa in tesuturile adipoase;
  • Prezenta excesiva de toxine in lichidele retinute subcutanat;
  • Acumularea unor mase adipoase subcutanate excesiv;
  • Dezechilibrul hormonal prin exces de estrogeni si foliculita;
  • Sedentarismul si miscarea fizica insuficienta;
  • Stresul emotional, obiceiuri alimentare, obezitate.

Cu toate ca celulita nu ste acelasi lucru cu obezitatea (exista foarte multe femei supple, care au celulita), supraponderalitatea potenteaza aparitia celulitei si o intretine.

 

Fitoterapia ca remediu pentru celulita

 

Dintre plantele utilizate in tratamentul anticelulitic pot fi exemplificate urmatoarele:

a. Iedera (Herba Hedere helix) este considerate una dintre cele mai eficiente plante anticelulitice, fiind utilizata in formula numeroaselor preparate. Are o actiune de destindere a tegumentului, calmeaza durerile, diminueaza nodozitatile si reda supletea naturala a pielii afectata de celulita. Se prepara un decoct din 200 g planta la un litru de apa, care se fierbe cca 2 ore. Se aplica comprese cu decoct cald, seara, pe zonele afectate de clulita, schimbandu-se din ora in ora, timp de 3-4 ore.

Forma de cupola a celulelor adipoase subcutanate cedeaza in cazul excedentului de grasimi si apa si conduce la spargerea papilelor adipoase si depunerea libera a continutului lor imediat sub piele. Aceasta determina aspectul de conglomerate, de umflaturi gen “coaja de portocala”.

De asemenea, se poate realize o tinctura din 20 g de planta macerate 8-10 zile, in 100 ml alcool. Cu aceasta se aplica comprese din 20 g tincture la 0,5 l de apa. Se poate obtine si otel medicinal din 50 g planta macerate 6 ore.

 

b. Frunze de vita de vie (Folium Vitis viniferae). Sunt preferate frunzele de vita rosie, originara din Europa de Sud si Asia Mica. Pe langa frunze, se pot folosi si fructele si semintele. Este un tonic venos eficient, datorita flovonoidelor si taninurilor pe care le contine. Se realizeaza un decoct din 50 g frunse la 1 litru de apa. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, seara, pe zonele celulitice.

 

c. Flori de cretusca (Flores Ulmariae). Se prepara o infuzie din 50 g flori la un litru de apa, aplicanu-se comprese pe zonele afectate.

 

d. Sulfina (Melilotus officinalis) este o planta des intalnita in Europa si Asia. Se utilizeaza varfurile inflorite ale plantei, din care se prepara infuzii, decocturi si uleiuri aromatice. Are o influenta diuretica si antiseptica, datorita flavonoidelor pe care le contine avand ca efect, imbunatatirea circulatiei venoase si limfatice.

 

e. Roscova – este un arbore inalt si viguros, specific zonelor mediteraneene, dar care este intalnit si la noi in tara. Se utilizeaza therapeutic semintele si pulpa fructului. Din semintele se obtine guma de roscova, cu rol de substitut alimentar si ca adjuvant in regimurile de slabire. Pulpa fructului are efecte revigorante asupra pielii.

 

f. Crusinul (Rhamus frangula) este un arbust inalt de 5-6 m, intalnit in toata Europa si Asia. Se utilizeaza therapeutic scoarta trunchiului si a ramurilor, dupa o fierbere prealabila de 1 ora. Coaja netratata termic este toxica. Are actiune laxative si purgativa, recunoscuta de farmacologie, insa dozele trebuie atent determinate. Este foarte util in combaterea constipatiei si eliminarea toxinelor din organism, avand efecte benefice deosebite asupra bilei si ficatului.

 

g. Salcia alba (Salix alba) este un arbore foarte raspandit in locurile umede si pe malurile apelor, fiind denumita si rachita alba. Are proprietati analgezice si antipiretice, fiind utilizat ca febrifug si calmant al durerilor reumatismale. Totodata este astringent, sudoric si vascodilatator cutanat foarte eficace in combaterea celulitei.

 

h. Coada calului (Equisetum arvense) este o planta erbacee care creste in locuri umede, intalnita in Europa si America de Nord. De la ea, se utilizeaza in scopuri terapeutice tija lunga de 20-50 cm pentru uz extern. Este foarte bogata in substante minerale, potasiu, siliciu si oligoelemente. Siliciul este un component de baza al tesutului conjunctiv si cornos si coada calului are un rol important in refacerea lor. Planta are actiune antiinflamatoare, diuretica puternica datorita flavonoizilor si equiteroizilor pe care ii contine.

 

i. Ghimpele (Ruscus aculeatus) este un arbust din familia Liliaceelor, de la care se utilizeaza rizomii. Are actiune abtiinflamatoare si antiedematoasa, deci este foarte indicata in tratamentul celulitei. Totodata este un puternic vascoconstrictor, folosit pentru ameliorarea circulatiei venoase, perturbate in cazul celulitei.

 

j. Cafeaua datorita cofeinei pe care o contine este un stimulent al sitemului nervos si cardiovascular. Are actiunea diuretica si lipolitica fiind recomandata in tratamentul anticelulitic.

 

k. Ovazul (Avena sativa) este bogat in polizaharide atat solubile cat si insolubile, care actioneaza sinergic. Este un analog functional si structural al chitosanului, dar fara inconvenientele acestuia. Fibra de ovaz este traditional utilizata pentru scaderea „poftei de mancare” si a colesterolului.

 

l. Ananasul (Ananas comosis) este bogat in bromelaina, o enzima proteolitica utilizata in industria alimentara. Are actiune de stimulare a digestiei, asemanatoare cu cea a pepsinei. Este cunoscut efectul sau anticelulitic, antiinflamator si antiedematos.

 

m. Ceaiul verde (Thea sinensis). Aceasta planta originara din China are numeroase virtuti. Este traditional utilizata ca diuretic, astringent si lipolitic.

 

n. Guarana (Paulina cupana). Planta braziliana care se prezinta sub forma unei liane. Semintele contin guaranina si cafeina care manifesta proprietati stimulante asupra sistemullui nervos si proprietatii lipolitice.

 

Uleiuri esentiale eficiente in tratamentul celulitei

 

Istoria utilizarii aromatice in scopuri curative ae o vechime de peste 4000 de ani. Uleiurile esetiale sunt obtinute, cel mai adesea prin distilare, dar si prin presarea puternica a unei anumite parti a plantelor (flori, frunze, fructe, tija, scoarta sau seminte). Uleiurile esentiale reprezinta un concentrat puternic de principii active naturale, care se folosesc in terapeutica, pe cale interna (orala), in dilutii specifice sau pe cale externa, transcutanata, prin masaj si comprese. De obicei, uleiurile esentiale folosite extern, se dilueaza in diverse proportii cu uleiuri vegetale (3%) sau sunt emulsionate in crema sau geluri.

In tratamentul celulitei, uleiurile esentiale se folosesc pentru proprietatile lor deosebite:

  • Activeaza circulatia capilara;
  • Sunt astringente si tonifiante;
  • Regenereaza celulele si tesuturile;
  • Favorizeaza drenajul local;
  • Au actiune detumefianta;
  • Contin o gama larga de principii benefice naturale, unele dintre ele, necunoscute inca.

 

Uleiul esential de anason

Exista doua varietati: uleiul de anason dulce si uleiul de anason amar, ambele fiind dostilate din seminte strivite. Anasonul este larg raspandit in Europa, Asia si America. El are o aroma placuta, dulceaga si persistenta si se utilizeaza traditional in gastronomie. De asemenea, are proprietati puternice diuretice si de aceea este larg folosit in tratamentul celulitei si obezitatii. Indicatiile terapeutice generale sunt: colita, constipatia, colicile, intoxicatiile alimentare, varsaturile, litiaza renala, vederea slabita, menopauza, celulita, obezitatea, retentia de apa etc.

 

Uleiul esential de ienupar

Ste distilat din fructe uscate de ienupar, un arbust destul de raspandit in Europa si America de Nord. Acest ulei este incolor sau galben-pal, dar pastrat la lumina si caldura devine brut si vascos. Se utilizeaza, pe larg, la fabricarea ginului de calitate. Este cunoscut inca din Antichitate pentru calitatile sale antiseptice, diuretice si calmante. Este indicat in stari de anxietate si neliniste. Pentru tratamentul celulitei se foloseste datorita calitatilor sale de stimulent al circulatiei sangvine si diurezei pe care o produce. Intern, este recomandat pentru: indigestie, cistita, leucoree, anxietate, insomnie, stres etc., in timp ce in uzul extern este eficient in tratarea celuliteim obezitatii, durerilor reumatice, acnee, eczeme, dermatite, ten gras, seboreea capului etc.

 

Uleiul esential de lavanda

Este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate uleiuri aromatice. Are o compozitie deosebit de complexa si deci, indicatii diverse. Este distilat in speial „Lavandula vera”, foarte raspandita in spatiul mediteraneean, dar se obtine si din plante de cultura, mai ales in Anglia si Tasmania. Astazi, se utilizeaza lavanda si spicul de lavanda, la fabricarea sapunurilor, cremei si apei de colonie.

Lavanda adevarata este rezervata scopurilor terapeutice si pentru fabricarea parfumurilor de calitate. Uleiul de lavanda poate fi combinat in diverse tratamente cu uleiuri de pin, rozmarin, citrice, salvie etc. Este indicat pentru uz intern: hipertensiune, colici, indigestie, cistita, conjunctivita, migrene, cefalee, infectii, leucoree, depresie, anxietate, palpitatii etc. In uzul extern este recomandat in caz de: celulita, retentie de lichide, congestii, reumatism, luxatii, dermatite, eczeme, alopecii, intepaturi de insecte etc.

 

Uleiul esential de rozmarin

Se obtine din varfurile inflorite si frunzele speciei „Rosmarinus officinalis”, planta comuna maiales spatiului mediteraneean – Franta, Spania, Italia. Cea mai mare producatoare de ulei de rozmarin este Spania, iar cel mai bun se obtine in Tunisia.
Uleiul esential pur se utilizeaza la fabricarea renumitei „ape de colonie”. Este unul dintre cele mai vechi uleiuri esentiale folosite in terapeutica de sute de ani, fiind indicat in uzul intern pentru tratarea: colitei, constipatiei, gastro-enteritei, litiazei biliare, cefaleei, migrenelor, epilepsiei, problemelor mentale si psihice, astmului, bronsitei, tusei, gripei etc.
Se utilizeaza, de asemenea, in uz extern pentru celulita, retentie de lichide, artrita, reumatism, alopecie, plagi, matreata etc.

 

Uleiul esential de chiparos

Chiparosul este unul dintre cei mai vigurosi copaci ai planetei, atingand pana la 30 de metri inaltime. Este originar din Asia si este larg raspandit in bazinul mediteranean. Uleiul obtinut prin distilarea frunzelor in vapori de apa incolori, cu un persistent miros de ambra. Chiparosul a fost folosit terapeutic inca din cele mai vechi timpuri, avand calitati deosebite ca: hemostatic, astringent, vascoconstrictor. Toate acestea il recomanda in special pentru tratamentul celulitei. Este utilizat intern in cazuri de: cancer, circulatie deficitara, diaree, hemoroizi, hemoragii interne, menopauza, afectiuni ovariene, astm, tuse etc. Extern are efecte in ameliorarea celulitei, circulatiei periferice slabe, imbatranirea pielii, ten gras, varice, crampe musculare etc.

 

Uleiul esential de ylang-ylang

Ylang-ylang este un arbore de 5-6 metri inaltime, denumit si „Cananga adorata” (sau floare a florilor), originara din filipine si Reunion. Se mai intalneste si in Madagascar si Sseychelles. Are inflorescente de diverse culori, in forma de ciorchini bogati. Uleiul esential de ylang se obtine din distilarea florilor la rece, avand un miros fin, agreabil si persistent. Acest ulei este utilizat pe scara larga in industria parfumurilor de calitate si are reputatia de a fi afrodisiac, fiind recunoscut pentru efectele sale favorabile in ingrijirea pielii, intretinerea parului si unghiilor. Are indicatii in uzul intern in caz de tensiune psihica, depresie, insomnie, hipertensiune arteriala si gastro-enterita. In uzul extern este utilizat in caz de probleme circulatorii, caderea parului, arsuri solare, ten gras si celulita.

 

Uleiul esential de morcovi

Acest ulei nu este obtinut, asa cum s-ar crede, din leguma propriu-zisa, ci din semintele de morcov, prin distilare si este incolor sau usor galbui. El contine substante importante, precum terpene, aldehide, acid palmitic, vitamina C, complexul de vitamine B si numeroase oligo-elemente.
Uleiul de seminte de morcov este recunoscut pentru efectele sale emoliente si cicatrizante ale pielii, avand rol in dilatarea porilor si curatarea pielii de toxine, fiind astfel foarte indicat in celulita. Este o esenta deosebit de eficace impotriva fenmenelor de uzura si imbatranire a dermei si epidermei, favorizand si accelerand multimplicarea celulara epiteliala si actioneaza eficient impotriva radicalilor liberi.

 

Uleiul esential de musetel

Acest ulei este distilat din flori uscate ale speciei „Anthemis nobilis”. La noi in tara, se obtine specia „Matricaria chamomilla” care are petalele albe si bulbul galben-portocaliu. Romanita produsa in tari ca Belgia, Germania si Anglia are culori de albastru-galbui sau maroniu. Principalul sau constituent terapeutic este „azulena”, o substanta cu proprietati cicatrizante, antiinflamatoare, antialergice si antiseptice. Este una dintre cele mai utilizate plante in tratamentul fitoterapeutic, cosmetic si anticelulitic.

 

Uleiul de palma-rosa

Este o planta foarte raspandita in India, Madagascar si Africa. Are culoarea albastra, in primele luni de crestere, pentru a ajunge aproape rosie la maturitate. Uleiul se obtine prin distilarea ierbii tocate si se prezinta incolor sau usor galbui. Are puternice efecte antiseptice si bactericide, datorita continutului bogat in „geraniol”. Totodata are actiune calmanta si emolienta, foarte favorabila in celulita si alte afectiuni ale pielii. Intervine in procesele de refacere si reinnoire celulara dermica si subcutanata. In tratamentul anticelulitic uleiul de palma-rosa se combina eficient cu ulei esential de morcovi, actiunea lor potentandu-se reciproc.

 

Uleiul esential de elemi

Elemi este un arbore originar din Filipine, dar care creste si in India, Australia si chiar Brazilia. Uleiul se obtine din rasina produsa de scoarta copacului, prin incizie circulara. Este incolor si are un miros puternic, usturator. Substantele extrase din elemi sunt folosite de secole pentru cicatrizarea ranilor si prevenirea infectiilor. In tratamentul anticelulitic, uleiul esential de elemi este un adjuvant pretios in regenerarea celulara cutanata, in redobandirea elasticitatii si tonusului (disparitia aspectului de „coaja de portocala”). Din pacate, se produse si se importa din ce in ce mai rar in Europa, cu toate ca proprietatile sale sunt deosebite.

 

Preparate fitofarmaceutice indicate in tratamentul celulitei:

 

Lipodraine comprimate (Les 3 Chenes)

Compozitie: Avena sativa, Ananas comosus, Fibre de citrice, Thea sinensis, Paulina cupana, Prunus cerasus, Ribes nigrum.

Caracteristici: aceasta formula este elaborata pe baza de principii active vegetale recunoscute pentru stimularea lipazei, enzima care regleaza transformarea trigliceridelor in acizi grasi liberi.

 

Lipodraine solutie (Les 3 Chenes)

Compozitie: Urtica dioica, Paullina cupana, Zingiber officinale, Foeniculum vulgare, Taraxacum officinale, Cynara scolymus, Rosmarinus officinalis; ulei esential de Rosmarinus officinalis, ulei esential de citrus limonum.

Caracteristici: Contine 80% extracte vegetale care stimuleaza toate functiile de eliminare a grasimilor, favorizeaza digestia, limiteaza retentia de apa si reda tonicitatea pielii.

 

 

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.




Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate