Dr. Daniel Florin Juravle: “Sistemul de invatamant medical universitar si-a pastrat in toti acesti ani nivelul inalt de pregatire, dar, din pacate, toti acesti tineri se pregatesc aici pentru a fi medici in alte tari”

Dr. Daniel Florin Juravle: “Sistemul de invatamant medical universitar si-a pastrat in toti acesti ani nivelul inalt de pregatire, dar, din pacate, toti acesti tineri se pregatesc aici pentru a fi medici in alte tari”Cand devine chirurgia estetica periculoasa, care este profilul pacientului ideal, care sunt cele mai comune interventii chirurgicale la care apeleaza romanii si care sunt riscurile acestora am aflat stand de vorba cu Dr. Daniel Florin Juravle (medic primar chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si estetica, dar si sef de sectie la spitalul Euroclinic – Regina Maria, Reteaua Privata de Sanatate), medic cu o experienta de peste 15 ani in chirurgia plastica si cu peste 1200 de operatii chirurgicale facute cu succes si peste 1000 de pacienti multumiti de rezultate.

Care este rolul frumusetii in viata dumneavoastra si care este defectul profesional?

Frumusetea are in viata mea acelasi rol ca in viata oricarui om. Ma emotionez sau entuziasmez si eu in fata oricarui lucru frumos. Specialitatea mea nu imi cere sa creez frumusete, ci sa o mentin sau sa o reconstruiesc. Pot sa spun ca am un defect profesional, la multe persoane cu care ma intalnesc indiferent cu ce prilej incerc sa le gasesc, in cap, solutii pentru niste probleme estetice, care mi se par mie rezolvabile. Dar mai mult ca un exercitiu tehnic decat ca un defect profesional.

Aveti experienta de peste 15 ani in chirurgia plastica, reconstructiva si estetica. Cat de receptivi sunt clientii din Romania in privinta acestor proceduri?

Pacientii din Romania sunt foarte receptivi la chirurgia estetica. Chirurgia estetica, practic inexistenta inainte de revolutie, a luat un avant extraordinar. La momentul de fata ne putem compara cu orice stat din lume la calitatea actului medical si diversitatea interventiilor estetice.

Ati lucrat aproximativ 10 ani sub indrumarea Profesorului Dr. Ioan Lascar in Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti. Ce amprenta si-a pus Dr. Ioan Lascar pe cariera dumneavoastra?

Practic, toata perioada de formare profesionala a fost in Spitalul de Urgenta. Aici am inceput pregatirea ca medic rezident, am obtinut gradul de medic specialist si apoi si de medic primar. In acesta perioada am activat si ca asistent universitar in cadrul catedrei de chirurgie plastica a Spitalului de Urgenta. De aceea, toata pregatirea, abilitatile practice si cunostintele stiintifice le-am dobandit in acesta clinica sub indrumarea d-lui Profesor Ioan Lascar.

Sunteti Membru al Societatii Academice Romane de  Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva, Membru al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, Membru al EBOPRAS European Board of Plastic Reconstructive and Aestetic Surgery, Membru al WOSIAM World Society Interdisciplinary Anti-aging Medicine, Membru al ESPRAS European Society of Plastic and Aestetic Surgery etc. In ce fel va ajuta implicarea in toate aceste asociatii?

Afilierea la toate aceste societati nationale si internationale imi permite sa fiu la curent cu cele mai noi informatii medicale, tehnici si studii stiintifice care sunt distribuite membrilor prin diverse canale de informatii.  De asemenea, reprezinta apartenenta la niste grupuri profesionale de elita de pe plan mondial.

Cat de important este ca portofoliul unui medic cu renume in chirurgie si medicina estetica sa contina cat mai multe diplome?

Toate aceste diplome sunt obtinute in urma participarii mele in timp la congrese, conferinte, cursuri si workshopuri. Toate aceste participari reprezinta etape in educarea mea stiintifica profesionala de-a lungul timpului. La orice medic, aceasta insiruire de diplome reprezinta de fapt traseul lui profesional, gradul de pregatire si interesul in dezvoltarea profesionala personala.

Va simtiti impovarat de reponsabilitatea  imensa pe care o aveti ca medic?

Profesiunea de medic aduce cu ea o responsabilitate. Ne-o asumam cand alegem aceasta cale. Dar aceasta responsabilitate nu am simtit-o niciodata ca o povara, ci ca pe o motivatie. O motivatie de a ma pregati cat mai bine si de a da in practica meseriei mele maximum pentru a salva viata sau destinul unor pacienti.

Considerati ca, atunci cand nu mai exista alta sansa, chirurgia estetica este o alternativa viabila?

Chirugia estetica nu trebuie considerata a fi o alternativa. O interventie estetica de remodelare a corpului nu inlocuieste un mod de viata sanatos sau activitatea fizica. De asemenea, nicio operatie estetica nu va schimba singura viata cuiva in bine. Chirurgia estetica trebuie luata in cosiderare ca un ajutor in momentul in care pacientul vrea sa previna aparitia semnelor imbatranirii sau sa faca niste modificari care sa-i imbunatatesca confortul vietii.

Credeti ca standardele frumusetii din ziua de astazi sunt exagerate?

Cred ca fiecare epoca are standardele ei de frumusete, standele de frumusete ale Antichitatii, Evului Mediu difera de cale ale Renasterii. La fel, cel din anii 20-30 ale secolului trecut cu cele ale zilelor noastre. Cred ca standardele sunt creatia lumii in care traim, “zeitgeist”-ul care isi pune amprenta pe toate aspectele vietii noastre, inclusiv pe standardele de frumusete.

Se poate indeplini orice dorinta a pacientilor sau  este un punct de unde refuzati o operatie?

Practic, putine din dorintele pacientilor se pot indeplini in totalitate. Cei mai multi inteleg si accepta in timpul consultatiei limitele chirurgiei estetice. Pregatirea noastra profesionala ne permite sa facem o evaluare psihica si psihologica elementara a pacientului in timpul consultatiei. De aceea, cand consideram ca cerea pacientului este nerealista sau exista unele tulburari de tip BDD (body dismorfic disorder), este de datoria noastra sa refuzam efectuarea unor interventii chirurgicale estetice.

Cand devine chirurgia estetica periculoasa?

Chirurgia estetica devine periculoasa cand se ajunge la exagerari. Exagerari in numarul de interventii, in marimea implantelor sau cantitatea diverselor substante folosite. Pericolul este nu numai in alterarea profunda si uneori ireversibila a aspectului persoanei, dar si in aparitia riscului vital.

Dupa toata experienta acumulata, care sunt cele mai cerute operatii estetice?

Cele mai frecvente interventii chirurgicale sunt cele la nivelul sanilor, marirea sanilor cu implante de silicon, ridicare sau micsorarea sanilor. Rinoplastiile sunt apoi pe locul doi. Apoi interventiile la nivelul siluetei: lipoaspiratii, abdominoplastii etc. Cat priveste interventiile nechirurgicale, cele mai frecvente sunt cele la nivelul fetei (botox, acid hialuronic, marirea buzelor etc.)

In Romania, este o lipsa acuta de medici, deoarece majoritatea sunt tentati sa plece in strainatate. Care credeti ca este factorul care a dus la un tablou destul de sumbru al sistemului medical?

Principala cauza este lipsa cronica de finantare a sistemului sanitar. Medicii si personalul medical cu salarii foarte mici lucrand in spitale fara medicamente sau dotari adecvate. Medicii, de altfel, culpabilizati de catre mass-media, opinia publica sau clasa politica de toate neajunsurile acestui sistemei neavand niciun cuvant de spus in reforma sistemului sanitar.

Care sunt sansele tinerilor care isi doresc sa devina medici avand in vedere situatia sistemului de invatamant universitar din Romania?

Sistemul de invatamant medical universitar si-a pastrat, in toti acesti ani, nivelul inalt de pregatire. Dovada este numarul din ce in ce mai mare de candidati la admitere cat si numarul mare de studenti straini ce invata aici. Din pacate, toti acesti tineri se pregatesc aici pentru a fi medici in alte tari.

De ce ar alege pacientii Clinica „Doctor Florin Daniel Juravle”?

Cred ca principalele motive ar fi profesionalismul si onestitatea. In medicina estetica, relatia medic-pacient este o relatie de lunga durata care se castiga foarte greu si se poate pierde foarte usor. Acestea pot fi calitati pe care se poate construi increderea pacientului in mine ca si medic.

Text: Andreea Popescu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.