DR. ISTVAN PETAK: ”Este recomandarea tuturor societatilor medicale ca pacientii care nu pot fi vindecati cu terapiile standard curente sa fie inclusi in studii clinice”

Dr PetakDr. Istvan Petak (MD, PhD) este cercetator oncolog, farmacolog molecular si pionier international in  medicina oncologica personalizata. El a fost bursier al Fulbright Scholar in SUA, unde a studiat mecanismul molecular al medicamentelor anti-cancer. Dr. Istvan Petak  si colegul sau Dr. Richard Schwab au fost primii care au tratat pacientii cu cancer pulmonar, pe baza geneticii moleculare a tumorii, studiu care a fost publicat pentru prima data in Journal of Clinical Oncology si in Journal of Molecular Diagnostics. Este, de asemenea, membru al Swiss Group Clinical Cancer Research si director stiintific al KPS Life Sciences specializat in  diagnosticul molecular OncompassTM si in serviciul de informatii terapeutice pentru bolnavii de cancer.

GALENUS: In primul rand spuneti-ne cateva lucruri despre inceputurile carierei dumneavoastra…

Dupa ce mi-am luat licenta in medicina in 1995, am inceput sa lucrez in cadrul unui departament de oncologie pediatrica. Acolo m-am confruntat cu teribila situatie in care unii copii cu leucemie acuta cu o anumita mutatie genetica, translocarea BCR/ABL, nu au putut fi salvati, in timp ce pe altii aceeasi chimioterapie i-a salvat. A devenit evident pentru mine ca avem nevoie de noi tipuri de medicamente, care vizeaza mutatii specifice in cancer. Mutatiile anumitor gene (oncogene si gene supresoare tumorale) sunt adevarata cauza a acestei boli. A devenit, de asemenea, evident ca diagnosticul molecular al mutatiilor genelor poate ajuta doctorul sa decida care sunt pacientii care au nevoie de un tratament specific. Apoi am primit o bursa Fulbright in SUA, la St. Jude Children’s Research Hospital, care este cel mai mare centru de oncologie pediatrica din lume. Aici, am studiat mecanismul molecular al terapiilor tintite timp de aproape 5 ani. Mai tarziu l-am intalnit pe Dr. Richard Schwab care a studiat, de asemenea, terapiile tintite in Basel, Elvetia. Am decis sa fondam o companie, care ii poate ajuta pe pacientii cu cancer sa identifice cele mai eficiente terapii tintite.

G: Alaturi de colegul dumneavoastra, dr. Richard Schwab, ati tratat pentru prima data pacientii cu cancer pulomonar pe baza geneticii moleculare a tumorii. Spuneti-ne mai multe despre aceasta metoda. De unde a plecat ideea?

In cazul primului nostru pacient cu cancer pulmonar, acum 10 ani, am detectat o mutatie a unei  gene numite EGFR. EGFR este abrevierea “Epidermal Growth Factor Receptor”. Aceasta gena produce o proteina receptor pe suprafata celulei care regleaza rapiditatea cu care celulele epiteliale, cum ar fi celulele plamanului, ar trebui sa se dezvolte. Mecanismul este foarte asemanator pedalei de acceleratie de la masina. Daca o mutatie apare la aceasta gena, proteina EGFR poate ramane intr-o stare constant activata, similar situatiei in care pedala de acceleratie ramane intepenita la o masina. In acelasi an, a fost testat, in cadrul unui studiu clinic pe diferite tipuri de cancer pulmonar, un medicament tintit adresat acestei gene. Totusi, majoritatea pacientilor nu au putut beneficia de acest medicament intrucat numai 10% din cancerele pulmonare sunt cauzate de mutatia acestei gene. Am crezut ca acest pacient face parte din  procentul de 10% dintre pacienti care pot beneficia de acest medicament. S-a dovedit ca am avut dreptate, intrucat toate metastazele cerebrale au disparut in doua luni si i-a disparut tumora pentru mai bine de 5 ani. Acesta a fost primul diagnostic prospectiv molecular pe baza terapiei tintite in cancerul pulmonar, care a fost publicat in revista Societatii Americane  de Oncologie- Journal of Clinical Oncology, din 2005.

G: Sunteti un pionier al medicinei personalizate si terapiilor tintite in cancer, explicati-ne importanta acestui tip de medicina.

Cand tintim genele, care sunt “driverii” cancerului, tintim patogenele, inima patogenezei. E ceva similar antibioticelor, care tintesc cauza pneumoniei si nu pneumonia in sine, inflamatia sau febra. Chimioterapia si radioterapia tintesc proliferarea accelerata a celulei, care este consecinta genelor mutante. Chimio-radioterapia este foarte eficienta in anumite tipuri de cancer, dar am atins un punct limita al eficacitatii lor, asadar avem nevoie de strategii noi. Cred ca atunci cand vom avea terapii tintite pentru toate genele de cancer posibile, putem realiza evolutii similare in cancer celor obtinute in tratamentul bolilor infectioase cu antibiotice.

G:Spuneti-ne mai multe despre Oncompass, ce inseamna acest sistem informational de diagnostic al cancerului, ce presupune?

In prezent, exista peste 30 de terapii tintite in uz clinic si peste 200 de compusi tintiti aflati in studii clinice. Oncompass poate oferi informatii cu privire la modul in care aceste medicamente disponibile astazi in lume pot tinti genele mutante, care sunt detectate in tumora pacientului. Oncompass este un sistem complex de tehnologie a informatiilor, care ajuta medicul sa decida care este cea mai buna strategie de tratament personalizat. Mai intai, ofera informatii despre care sunt cel mai probabil mutatiile “driver” si care sunt mutatiile care sunt non-relevante, mutatii pasagere. Este o sarcina foarte dificila intrucat s-au raportat pana acum 1,5 milioane de mutatii in cancer pana in momentul de fata. Apoi, ofera informatii, pe baza literaturii stiintifice curente, despre medicamentele care sunt eficiente sau ineficiente in prezenta acestor mutatii. De asemenea, Oncompass indica studiile clinice adecvate istoricului clinic si profilului molecular  al pacientului.

G: De la ce a plecat ideea acestui sistem, cat timp si ce resurse au fost necesare pentru a-l pune la punct?

Cand am fondat compania, viziunea noastra a fost ca pacientii sa aiba dreptul sa acceseze beneficiile stiintei contemporane. Nimeni care ar putea fi ajutat nu ar trebui sa sufere sau sa moara. Cel putin, pacientii ar trebui sa isi cunoasca posibilitatile de a lua o decizie informata. Dupa ce am descoperit prima mutatie tintita in cancerul pulmonar, a trebuit sa asteptam 5 ani pana cand medicamentul a fost in final inregistrat si comercializat. Am fost foarte tristi, intrucat ne-am gandit la pacientii care ar putea fi ajutati. Ulterior, le-am facilitat pacientilor cu EGFR mutanta traseul catre studiile clinice unde erau testate medicamentele care tinteau aceasta gena. Iata cum am putut ajuta sute de pacienti sa beneficieze de aceasta descoperire. Acum aceste medicamente si testul EGFR sunt disponibile in mod curent in multe laboratoare din Romania. Pacientul nu are nevoie de Oncompass ca sa descoperere daca o gena este mutanta sau nu. Insa majoritatea pacientilor au alte mutatii genetice sau mutatii care sunt tintite numai de catre medicamente care fie nu sunt compensate, fie sunt disponibile numai in studii clinice. Pentru acesti pacienti, Oncompass este un instrument care detecteaza ce gene sunt mutante, daca exista o terapie tintita disponibila si sub ce forma poate fi accesata (sistemul gratuit de stat, studiu clinic).

G: Cui se adreseaza Oncompass si care sunt avantajele lui?

Oncompass este ideal pentru pacientii cu cancer cu tumori solide precum cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancerul de colon si alte cancere epiteliale. Operatia este inca cea mai buna cale de a fi vindecat, asadar recomand Oncompass tuturor acelor pacienti a caror tumora nu poate fi indepartata sau care prezinta un risc ridicat de recurenta. Exista cateva tumori, cum ar fi limfoamele, cancerul testicular etc., care pot fi vindecate cu terapii curente, si in cazul carora  Oncompass poate sa nu fie necesar. Dar daca tratamentul este doar paliativ, Oncompass poate oferi optiuni. Intrucat multe terapii tintite sunt disponibile numai in cadrul studiilor clinice, pacientii care sunt dispusi sa calatoreasca si sa participe in studii clinice au sanse mari sa beneficize de serviciul Oncompass.

G: La ora actuala se cunosc 138 de gene driver pentru cancer, Oncompass analizeaza 58 dintre ele. Cum le-ati selectat? Vor fi analizate mai multe dintre ele in viitor?

In momentul de fata testam numai 58 de gene, in virtutea faptului ca putem conecta aceste gene cu optiunile terapeutice. Intrucat numarul de terapii tintite posibile creste, intentionam, de asemenea, sa crestem si numarul de gene.

G: Problema majora, cand vine vorba de o mare parte dintre tipurile de cancer, este ca desi pacientul a fost vindecat, exista intotdeauna la el teama unei recidive. De ce apar atat de des recidivele in cazul acestei boli?

Tumora poate contine anumite celule-clona, poate sub 1% din celule, care au mai multe mutatii. Acestea vor dovedi rezistenta la terapiile tintite . Aceste celule  supravietuiesc si dau nastere unei noi tumori. Pe viitor vom folosi combinatii de terapii tintite care sa omoare toate celulele tumorale. Uneori putem repeta testul Oncompass pentru a afla cauza rezistentei la terapie si putem oferi o noua generatie de medicamente sau de terapie combinata.

G: Cat de aproape este lumea medicala de obtinerea unor terapii care sa vindece cu adevarat cancerul? Si care vor fi cel mai usor de vindecat tipuri de cancer?

In cancerul pulmonar, avem posibilitatea de a creste supravietuirea medie cu un interval de la 6 luni la 30 de luni cu medicamente tintite, si acum suntem la a doua generatie de medicamente tintite, care  prelungesc viata pacientilor ce devin rezistenti la prima generatie de medicamente tintite. Asta inseamna ca, in viitorul apropiat, se poate obtine o supravietuire de 5 ani pentru multi pacienti. Cura completa va ramane un obiectiv dificil pentru mult timp de aici incolo, dar daca am putea transforma cancerul intr-o boala cronica precum hipertensiunea arteriala atunci voi fi deja fericit. Desi nu voi renunta niciodata la speranta ca, in 10-20 de ani, vom avea combinatii de medicamente care intr-adevar pot vindeca unii pacienti.

G: Dupa atatia ani de cercetare in domeniul oncologic, care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati invatat despre cancer?

Cancerul este o boala foarte complicata, dar asta nu inseamna ca este imposibil de invins. In biologie un fenomen complex nu este intotdeauna cauzat de cauze complexe. De exemplu, am studiat timp de zeci de ani de ce se dezvolta ulcerul gastric si ne-am bazat foarte mult pe o patologie complexa a inflamatiei si necrozei tesutului, dezechilibrarii pH-ului in mucus etc. Insa acum stim ca ulcerul gastric este produs de o bacterie si o simpla eradicare a cauzei poate vindeca boala complexa. Trebuie sa aflam calcaiul lui Ahile al cancerului, dar am invatat din proiectul genomului cancerului ca trebuie sa aflam acest calcai in cazul fiecarui pacient caruia sa ii propunem o terapie personalizata, tintita.

G: Acum circula din ce in ce mai des teorii conform carora la baza declansarii cancerului ar sta socurile emotionale. Care este opinia dumneavoastra despre acest subiect?

Este un fapt bine cunoscut ca stresul poate slabi sistemul nostru imunitar, care poate accelera cancerul. De asemenea, stim din studiile clinice ca pacientii cu cancer care sunt setati psihologic sa gandeasca pozitiv traiesc mai mult. Insa cancerul este o boala biologica produsa de mutatiile genetice. Trebuie sa ne amintim ca si animalele, caini, pisici si de asemenea animalele salbatice, dezvolta cancer. Nu-mi place ideea de a stresa oamenii cu faptul ca sunt vinovati pentru cancerul lor din cauza emotiilor lor.

Dr PetakG: La final, spuneti-ne cum vedeti dumneavoastra situatia in Romania in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul cancerului.

Terapiile tintite sunt foarte scumpe, unele din ele costa mii de EURO pe luna. Este foarte dificil sa compensezi aceste tratamente oriunde in lume, nu numai in Romania. Iata de ce este foarte important sa utilizezi diagnosticul molecular pentru a selecta pacientii care pot beneficia de aceste tratamente. Oncompass aduna datele stiintifice disponibile care leaga profilul molecular si beneficiul potential. Celelalte instrumente importante sunt studiile clinice. Este recomandarea tuturor societatilor medicale ca pacientii care nu pot fi vindecati cu terapiile standard curente sa fie inclusi in studii clinice in care sa acceseze “medicamentele viitorului”. Avem dovezi ca pacientii pot participa si beneficia de studiile clinice tintite potrivite profilului molecular al tumorii lor. Oncompass cauta studii clinice tintite, care se potrivesc atat cu profilul clinic, cat si cu cel molecular al pacientului. De asemenea, ajutam pacientii sa participe la studii in diferite centre de oncologie, chiar si in afara granitelor tarii.

Daca studiul clinic este foarte relevant, tintind o gena rara, este interesul pacientilor si al medicinei sa ajute pacientul sa participe la acesta. Iata ceea ce le recomandam pacientilor nostri care doresc sa faca “ceva mai mult” decat tratamentul standard. Oncompass poate satisface curiozitatea acestor pacienti, le semnaleaza ce optiuni de tratament exista in lume, iar medicul curant poate oferi o strategie de tratament completa, care incepe probabil cu radio-chimioterapia standard, dar si cu posibilitatea anticiparii  unui studiu clinic in a doua sau a treia linie de terapie. Oncompass nu este un test de diagnostic. Este un serviciu de informatii moleculare. Ajuta la identificarea rapida a tuturor optiunilor terapeutice, sau, asa cum mi-a spus odata un medic oncolog roman, Oncompass este “Google-ul oncologiei”.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.