Interviu Dr. Adrian Ștefan Moga

Dr. Adrian Ştefan Moga este specializat în oncologie şi radioterapie şi are o experienţă vastă în domeniu, de peste 25 de ani, în prezent activând în cadrul Clinicii Polisano din Sibiu. Prin intermediul acestui interviu am aflat care sunt tehnicile din radioterapie de care beneficiază pacienţii români în tratarea cancerului, dar şi ce înseamnă terapia ţintită în cancer. De asemenea, am aflat mai multe informații despre tomoterapie şi avantajele acestei metode, care face posibilă localizarea clară a tumorii, iradierea exactă şi evaluarea evoluţiei formaţiunii canceroase.

GALENUS: De ce aţi ales oncologia?

În liceu am hotărât să studiez medicina, pe care am urmat-o la facultatea din Cluj. Ulterior am profesat în cadrul întreprinderii Carbosin Copşa Mică, iar în momentul în care s-a ivit posibilitatea să mă întorc în Sibiu, am ales această specialitate, pe care am practicat-o timp de mai bine de 25 de ani în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. În momentul de față profesez în cadrul Clinicii Polisano, unde fac radioterapie pe unul dintre cele mai noi aparate, şi anume pe aparatul de tomoterapie.

G.: Care sunt formele de cancer cel mai des întâlnite la români şi care au cea mai mare speranţă de viaţă după diagnosticare?

Cea mai frecventă formă de cancer la femei este cancerul de sân, urmat de cancerul de col uterin. În Europa, suntem pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, lucru care nu ne onorează. La bărbaţi, pe primul loc se situează cancerul bronhopulmonar. În ceea ce priveşte speranţa de viaţă după diagnostic, aceasta depinde în foarte mare măsură de precocitatea cu care s-a pus diagnosticul, fiindcă, în fazele iniţiale, tratamentele noastre precum chirurgie, chimioterapie, radioterapie şi hormonoterapie pot să aibă şi caracter curativ. Dacă stadiile în care se depistează cancerul sunt stadii avansate, atunci sigur că şi rezultatele sunt mai limitate. Practic, orice întârziere în debutul tratamentului duce la o scădere a randamentului acestuia.

G.: Care sunt principalele simptome care ne pot da de gândit că poate fi vorba de cancer?

Fiecare localizare în parte are nişte simptome specifice sau care ne pot orienta către apariţia unei neoplazii. La un bolnav care este fumător şi care tuşeşte mai mult şi începe să expectoreze sânge, să aibă hemoptizie, sigur că acestea sunt elemente care ne îndreaptă spre diagnosticul de cancer bronhopulmonar. În cazul femeilor care observă apariţia unei formaţiuni tumorale la nivelul sânului, însoţită şi de alte semne cum ar fi retracţia mamelonului, retracţia tegumentului, apariţia aspectului de coajă de portocală, toate acestea pot să ne indice existenţa unei tumori mamare. Dar există şi manifestări generale cum ar fi slăbirea în greutate, inapetenţa care este specifică pentru carne şi pâine, astenia, apariţia anemiei. Toate sunt fenomene care însoţesc o neoplazie, dar care nu sunt specifice pentru un anumit tip de tumoră sau o anumită localizare, mai bine zis.

G.: Ce rol are alimentaţia în prevenirea cancerului?

În apariţia cancerului de colon şi rect, alimentaţia are un rol important. În general, lumea preferă să mănânce pâine albă, fără tărâţe, alimente procesate. Aceasta poate fi o cauză pentru apariţia cancerului de colon şi rect. De aceea, recomandarea este de a mânca mai multă pâine integrală, mai multe vegetale, alimente care sunt balast pentru intestin şi care asigură curăţarea acestuia şi, deci, un tranzit intestinal normal.

G.: Ce este nou în tratarea cancerului în ţara noastră?

Tot ce pot să spun este că montarea noilor aparate de radioterapie, care sunt performante, reprezintă o noutate pentru ţara noastră. La noi în Sibiu, de exemplu, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, am instalat un aparat de la firma Accuray din Statele Unite ale Americii, Tomoterapy System, care asigură o iradiere performantă.

G.: Ce înseamnă terapie ţintită în cancer?

Din punct de vedere al radioterapiei, aceste aparate noi, cum este și tomoterapia, asigură, de fapt, o iradiere ţintită. Prin colimatorul multileaf cu care sunt dotate, pot să facă tehnicile IMRT, care duc la o iradiere în doză mai mare şi ţintită a tumorii, evitându-se, totodată, iradierea organelor critice din jur, adică a organelor care nu trebuie să primească o doză mare de iradiere. Practic, cu acest aparat pe care îl avem putem face, să zicem, „un fel de chirurgie”, deci putem să iradiem strict tumora respectivă.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.