Interviu Dr. Ana Maria Vlad

Dr. Ana Maria Vlad este medic specialist dermatologie și venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie. A urmat rezidențiatul la Spitalul Clinic Colentina, dar și în clinica de dermatologie a CHU Nord Marseille, Franța. A lucrat și s-a perfecționat ca medic atât în țară, cât și în Franța și este de părere că numai comunicarea sinceră, încrederea dintre medic și pacient, dar și munca în echipă (medici, asistente și pacienți) duce la cele mai potrivite soluții de tratament și la cele mai bune rezultate.

GALENUS: Ați absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în 2004, v-ați  perfecționat atât în țară, cât și în străinătate. De ce ați ales dermatologia?

Am optat pentru această specialitate deoarece este frumoasă și nu te lasă să te plictisești niciodată. Sunt o mulțime de ramuri ale dermatologiei pe care le poți aprofunda pe rând: dermatologia medicală, chirugia dermatologică, dermatologia estetică, oncodermatologia… O viață întreagă de descoperit noutăți! La toate acestea se adaugă și faptul că vorbim despre specialitatea care îți permite, uneori, să pui un diagnostic din momentul în care pacientul intră pe ușa cabinetului!

Care sunt bolile dermatologice inflamatorii pe care le tratați cel mai des?

Printre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită consultații dermatologice sunt acneea, dermatita seboreică, rozaceea. Acestea sunt afecțiuni foarte comune care, deși nu sunt grave, pot fi foarte deranjante pentru pacienți.

Dermatocosmetica a câștigat din ce în ce mai mult teren și este o practică din ce în ce mai populară atât printre femei, cât și printre bărbați. Care sunt ultimele noutăți din domeniu?

Dermatocosmetica este un domeniu extrem de activ, în care apar aproape zilnic noutăți. Printre acestea se numără și lansarea unui produs injectabil care poate efectiv topi „bărbia dublă”, fără a mai fi necesară o intervenție chirurgicală, precum și apariția unui aparat care combină o tehnică de microneedling cu radiofrecvența, dedicat tratamentului vergeturilor. Momentan, niciuna dintre aceste noutăți nu este disponibilă în România, dar lucrurile se mișcă repede în acest domeniu.

Venectaziile reprezintă una dintre cele mai frecvente boli ale venelor, afectând populația de sex feminin. Pot fi tratate?

Varicele și venectaziile sunt semne ale unei afecțiuni numite insuficiență venoasă cronică, o boală progresivă. Din fericire, ambele pot și trebuie să fie tratate. Cred că, de departe, cea mai importantă măsură de încetinire a evoluției bolii este purtarea ciorapilor de contenție sau a benzilor de contenție. Importante sunt și scăderea în greutate acolo unde este cazul, precum și practicarea sportului în mod regulat. Dintre metodele de tratament, cea mai simplă este scleroterapia, care ajută la ameliorarea durerii și edemului membrelor inferioare, dar și a aspectului estetic al pielii atunci când este practicată corect. De obicei, tratamentul este precedat de o examinare Doppler a axului venos pentru depistarea unor probleme în profunzime, ce ar trebui tratate prioritar.

Ce este scleroterapia și cum se realizează, mai exact, această procedură?

Scleroterapia reprezintă injectarea în micile vase dilatate de la nivelul membrelor inferioare de substanțe iritante pentru peretele vasului, lucru care duce la „închiderea” vaselor tratate. Se folosesc ace fine și se realizează mici înțepături la nivelul fiecărui grup de vase dilatate. Procedura este ușor dureroasă și nu se pot folosi metode de anestezie locală. De cele mai multe ori, sunt necesare mai multe sedințe de tratament și e obligatorie purtarea de dresuri de contenție cel puțin o săptămână post-intervenție.

Acneea este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane, este o afecțiune chinuitoare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. În funcție de cauză, există numeroase tipuri de tratamente, unele dintre acestea cu efecte negative pe termen lung. Ce ne puteți spune în acest sens?

Acneea e o boală heterogenă, severitatea ei variind mult de la un pacient la altul. Tratamentul trebuie adaptat la severitatea bolii, cu cât acneea este mai urâtă și riscul de cicatrici mai mare, cu atât ne gândim mai mult la un tratament sistemic. Cel mai controversat și, totodată, cel mai eficient tratament pe care îl avem la dispoziție (atât în România, cât și în lume) este isotretinoinul. Acesta este indicat în cazuri severe, cu multe coșuri și risc mare de cicatrici definitive, cazuri în care acneea însăși este o cauză importantă de depresie. Efectele negative pe termen lung ale acestui medicament sunt extrem de rare. Prescris în mod corect și supravegheat de către dermatolog este un tratament sigur, eficient și bine tolerat de pacienți.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.