Interviu dr. Andreea Alexandru

În contextul pandemiei COVID-19, în ultimele zile se vorbește foarte mult despre testele serologice, care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și care pot confirma sau infirma prezența anterioară a infecției. Doamna doctor Andreea Alexandru este medic primar medicină de laborator, șef al Laboratorului Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA, și a avut amabilitatea să ne răspundă întrebărilor legate de aceste  teste, precum și de inițiativa testării gratuite a cadrelor medicale din linia întâi.

GALENUS: Cum s-a născut inițiativa în ceea ce privește testarea cadrelor medicale din linia întâi pentru COVID-19?

Încă de la începutul pandemiei, eforturile noastre s-au îndreptat către desfășurarea în siguranță a actului medical și implicarea activă în susținerea instituțiilor statului. Am fost primul laborator care a realizat, gratuit, testarea RT-PCR a cadrelor medicale din linia întâi și am acționat acolo unde a fost cea mai mare nevoie de noi. Cu ajutorul companiilor care au abonamente medicale la noi și care susțin sistemul medical în această perioadă, am reușit să oferim sprijin unui număr de 40 de spitale publice, care au beneficiat astfel de teste gratuite.

Un număr mare de cadre medicale a fost infectat cu noul coronavirus în România. De aceea, depunem eforturi pentru testarea gratuită a personalului medical din linia întâi, fie că vorbim despre testele RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 sau despre testele serologice pentru determinarea anticorpilor. Am alocat acestui proiect amplu de testare resurse umane cu înaltă pregatire – 20 de specialiști de laborator sunt implicați doar în testele de biologie moleculară în București și Cluj și până în acest moment am prelucrat peste 20.000 de astfel de teste.

Care este procedura prin care pot beneficia medicii de aceste teste?

Testele pentru determinarea răspunsului imun la infecția cu virusul COVID-19 și cele de diagnostic RT-PCR pot fi făcute gratuit, în baza unui contract între REGINA MARIA și spitalele din linia întâi. În acest sens, echipa de proiect este în legătură strânsă cu managerii acestor spitale, pentru a prelua cazurile personalului medical interesat de testare.

Cum funcționează aceste teste (RT-PCR și testele serologcie), ce indică mai exact rezultatele lor?

Testele RT-PCR pentru diagnosticul infecției COVID-19 identifică direct virusul în secrețiile din tractul respirator recoltate în principal prin exudat nazofaringian.

Cele două teste sunt de tip serologic determină anticorpii IgG și IgM ai infecției COVID-19. Prin detectarea acestor anticorpi, se poate crea un tablou corect al epidemiologiei infecției cu noul coronavirus, putem afla gradul în care populația a fost expusă și a trecut prin infecție. Testele sunt utile pentru a indica persoanele care au dezvoltat un răspuns imun la infecția. 

Testele serologice vor fi disponibile și pentru restul pacienților? Și dacă da, care va fi prețul unui astfel de test?

Pe întreaga perioadă a stării de urgență oferim gratuit această testare cadrelor medicale din linia întâi. În acest moment, lucrăm la un protocol de testare a pacienților la cerere. Acesta va fi disponibil după ieșirea din starea de urgență. Ambele teste pentru anticorpii IgG și IgM vor costa 280 lei.

Ce presupune tehnologia de laborator în realizarea acestor teste?

Testele serologice sunt tehnici imunologice robuste, aplicabile în laboratoarele clinice, care măsoară anticorpii sau proteinele prezente în organism în momentul în care organismul se întâlnește cu o infecție anume, de exemplu cea cu virusul SARS-CoV-2. Acestea detectează răspunsul imun al organismului cauzat de infecția cu virusul, nu virusul în sine.

Testele serologice utilizează probe de sânge, plasmă sau ser recoltate de la pacient pentru a pune în evidență complexele anticorp-antigen care se formează dacă în probele recoltate de la pacient există anticorpi specifici. Probele recoltate de la pacient se pun în contact cu antigenele virale de laborator și se incubează. Dacă în probele recoltate există anticorpi specifici pentru antigenele virale, anticorpii se vor lega de antigenele virale. Formarea complexelor anticorp-antigen poate să fie evidențiată cu ajutorul unor enzime anti-imunoglobuline. Intensitatea reacției dintre complexul anticorp-antigen și enzima anti-globulină este măsurată prin spectrofotometrie.

COVID-19: testele de salivă ar putea fi mai eficiente decât cele nazofaringiene

Pe baza măsurării densității optice în urma reacției enzimatice specifice se interpretează rezultatul ca Negativ/Pozitiv/Echivoc. Rezultate Echivoce pot apărea în cazul reacțiilor nespecifice antigen-anticorp frecvent întâlnite în cazul infecțiilor cu virusuri din genul coronavirusurilor, altele decât COVID-19.

Cum credeți că va evolua această pandemie, încotro ne îndreptăm?

O să învățăm să trăim cu existența acestui virus, așa cum facem cu virusul gripal, HPV etc., iar lumea științifică o să răspundă la această provocare. Sper ca toată lumea să învețe ceva din această experiență.

COVID-19 și sănătatea mintală: recomandările OMS

Credeți că o eventuală relaxare a măsurilor va aduce un nou val de îmbolnăviri?

Posibil. Acest lucru depinde în întregime de ce am învățat în această perioadă și de cât de dispuși suntem să ne schimbăm modul de viață – mici schimbări pot genera rezultate importante.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.