Interviu dr. Dorin Bică

Dr. Dorin Bică este medic specialist neurochirurg în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita, cu specializări în neurochirurgia hipofizei, neurochirurgie vasculară, spinală, pediatrică, tumorală, anevrisme și malformații vasculare cerebrale. A făcut rezidențiatul în clinici de renume din Franța și Marea Britanie, este membru al Asociației Neurohope și face parte din programul național multidisciplinar „AVC 360 – Călătoria pacientului”. A ales medicina având-o drept model pe mama sa, iar astăzi realizează intervenții complexe. Își îndeamnă pacienții să facă sport și trage un semnal de alarmă în ceea ce privește apariția AVC-ului… din ce în ce mai des la tineri.

GAELENUS: Cum ați ales această profesie și de ce neurochirurgie?

Mama este medic și am avut permanent în casă contact cu nenumărate cărți deschise la o pagină sau alta, așa că alegerea medicinei a venit natural. Neurochirurgia am ales-o pentru că îmi doream să urmez o ramură chirurgicală și mă pasionau anatomia și fiziologia sistemului nervos. Este o specialitate foarte frumoasă, dar și foarte grea în același timp.

Cum arată traseul dumneavoastră profesional?

Mi-ar plăcea să spun că este o linie dreaptă ascendentă și lină. În realitate, traseul meu se aseamănă cu al oricărui medic – suișuri și coborâșuri, curbe line și mai puțin line, bucurii și dezamăgiri, fericire și tristețe, încredere și neputință.

Care sunt principalele aspecte pe care ar trebui să le cunoască pacienții în ceea ce privește AVC-ul?

Cred că cel mai important aspect pe care trebuie să îl înțeleagă oamenii sănătoși este că AVC-ul există. Că li se poate întâmpla și că nu trebuie să ignore stilul de viață sănătos. Conștientizarea acestui aspect ar reduce dramatic riscul de AVC în România. Lucrurile par simple și sunt simple – dormi bine, mănâncă sănătos, fă mișcare! Spoturile din mass-media care îndeamnă la o viață sănătoasă nu sunt niște clișee, sunt salvatoare de vieți dacă pacientul urmează sfaturile. Este esențial să știe că de cele mai multe ori semnele unui AVC trec neobservate. Orice modificare a puterii în membre sau o asimetrie a feței, orice modificare a vorbirii sau a înțelegerii acesteia ar trebui să alerteze imediat pacientul și să sune la 112.

V-ați alăturat programului național multidisciplinar „AVC 360 – Călătoria pacientului”. De ce credeți că este necesar în România un astfel de demers și cui îi este util?

Acest program are două direcții majore. O direcție este cea prin care medici de diferite specialități sunt conectați și mai bine, fiecare împărtășind din experiența sa, astfel încât medicii află despre avansul medicinei în celelalte specialități. Cealaltă direcție se referă la pacient. Este un program prin care pacienții sunt sensibilizați prin încă o cale la ceea ce înseamnă un AVC, ce pot face pentru prevenție, când să se gândească la un AVC. Practic, beneficiarul final al acestui program este pacientul.

AVC-ul se poate întâmpla oricui. Tinerii nu concep că li se poate întâmpla și lor, drept urmare nu fac niciun fel de screening și ignoră factorii de risc. O persoană care fumează are risc de AVC. Statistica nu este o chestiune abstractă, este cât se poate de reală. Dintr-o familie cu 3, 4 frați fumători care au și hipertensiune, unul dintre ei va suferi un AVC până la vârsta de 45 de ani. Nimic mai simplu sau mai evident.

Care sunt cazurile pe care le întâlniți și operați cel mai des?

Cel mai mult operez pacienți cu tumori cerebrale. Acești pacienți prezintă un interes deosebit pentru mine. Încă din facultate mă interesa acest subiect, astfel că în rezidențiat pacienții cu această patologie m-au atras și am învățat și operat cât am putut de mult. Există pacienți cu tumori benigne și pacienți cu tumori maligne. Citesc mult despre această patologie. O parte dintre pacienți sunt vindecați în urma unei singure operații, alții necesită o abordare multidisciplinară: oncolog, radioterapeut, neurochirurg, anatomopatolog, hematolog etc.

Sunt tumorile pe creier mai greu de operat, spre deosebire de restul organelor?

Fiecare ramură chirurgicală are operații complexe. Specializările sunt diferite. Un neurochirurg operează diferit de un ortoped. Un ortoped operează diferit de un chirurg plastician sau un chirurg de chirurgie generală. Fiecare are aptitudinile lui, fiecare ramură este diferită și are frumusețea ei. De aceea există echipe complexe multidisciplinare. Avansul tehnologic actual face ca patologia tumorală cerebrală să fie tot mai accesibilă, adică intervenții care în urmă cu 20 de ani nu erau posibile, sunt acum fezabile. În neurochirurgie trăim în prezent o adevărată revoluție. Secretul constă în a te folosi de toată această tehnologie, un atuu în plus în mâna chirurgului.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.