Interviu dr. Dorin Bică

Cât timp ați stat cel mai mult într-o operație?

16 ore. Este vorba de tumori complexe ale bazei de craniu, practic sub creier, printre vase și nervi. Am stat cu alți colegi și mai mult. Nu este nimic extraordinar în asta. Timpul chirurgiei nu este neapărat relevant. Rezultatul contează foarte mult. Timpii chirurgicali mici nu înseamnă neapărat performanță. Desigur că timpii se ameliorează cu experiența, atât a chirurgului, cât și a echipei chirurgicale. Viteza vine din anularea gesturilor inutile și a timpilor morți. Chirurgul nu face gesturi mai rapide, ci doar anulează gesturile inutile.

Ce ar trebui să facem pentru un creier sănătos?

În primul rând activitate fizică intensă. Sport, ca să fie mai clar. Este obligatoriu pentru un creier sănătos. Creierul mai are nevoie de ceva pentru a fi sănătos. De exercițiu intelectual. Și din nou revenim la faptul că pacienții cred că la serviciu își folosesc creierul suficient. Dar această afirmație este din nou falsă. Creierul sănătos are nevoie de o carte bună, de un concert, de o piesă de teatru. Creierul nu este un mușchi, dar i se aplică aceleași reguli ca și acestuia din urmă: nu îl folosești, se atrofiază. Dacă nu îl folosești o perioadă îndelungată, nu ai ce să mai antrenezi.

Ce fel de cazuri pot fi operate cu ajutorul neurochirurgiei minim-invazive?

Neurochirurgia minim-invazivă este un concept. Înseamnă cea mai mică incizie posibilă prin care poți face ce ți-ai propus fără să periclitezi viața pacientului sau rezultatul optim al intervenției chirurgicale. Minim-invaziv inseamnă același rezultat chirurgical cu cea mai mică distrucție tisulară posibilă. Tehnologia face posibil acest lucru. Fără achiziții RMN 3D, neuronavigație și microscop nu poți face asta. Implicit vin la pachet zile mai puține de spitalizare, vindecare mai rapidă, impact psihologic mai mic.

Aveți vreun ritual anume înainte de intervenție?

Nu am un ritual anume înainte de operație, dar pot să vă spun sigur că nu fac nimic altceva, de exemplu alte consultații. Mai ales dacă este vorba despre intervenții mai dificile. Dacă este posibil le încep dimineața, dupa ce m-am odihnit bine. Practic îmi pregătesc intervenția cu zile înainte, învăț anatomia cazului, revizuiesc seara ce am de făcut și dimineața vin concentrat, cu gândul la ceea ce am de operat. Atunci când operez, îmi place să am mintea limpede. Fiecare pacient la rândul său și, întotdeauna, cel mai important pacient este cel pe care urmează să îl operezi.

Care considerați că este mai mare realizare profesională a dumneavoastră de până acum?

Pacienții stabilesc care este cea mai mare realizare profesională a mea de până acum. Mă bucur pentru fiecare pacient pe care îl operez și căruia reușesc să îi aduc puțin bine în viață. Acestea sunt adevăratele mele reușite, cel puțin în concepția mea.

Ruxandra Dumitrescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.