Interviu dr. Ionuț Leahu

Ne aflăm într-o perioadă delicată, care pune la grea încercare sistemul de sănătate al țării noastre și întreaga omenirea. Este important să respectăm indicațiile autorităților și munca depusă de toți cei care se află în prima linie în lupta cu pandemia COVID-19. Ce nu putem ignora în această perioadă este faptul că toate celelalte probleme medicale nu pot fi puse în așteptare. În acest context, am discutat cu dr. Ionuț Leahu, owner al Clinicilor Dr. Leahu și medic stomatolog cu competență în implantologia orală, și am aflat ce presupune sănătatea dentară reală, cum a devenit antreprenor, ce înseamnă echipa în domeniul stomatologiei, care sunt cele mai noi tehnici pe care le folosește în clinică, dar și cum s-a adaptat pentru a veni în sprijinul pacienților care au urgent nevoie de ajutorul specialiștilor.

GALENUS: Ce v-a determinat să alegeți medicina și mai cu seamă stomatologia?

Mi-am construit afacerea din dorința ca fiecare român să aibă acces la tratamente stomatologice moderne, de calitate. Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Am ales medicina dentară din pasiune pentru zâmbetele oamenilor. Prin ambiție, dăruire, multă muncă și perseverență am reușit să câștig prietenia și încrederea pacienților și să le ofer tratamente stomatologice de calitate.

Cum arată parcursul dumneavoastră profesional?

Am absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila”, București. Apoi, am urmat unul dintre cele mai bune programe de master în implantologia dentară, și anume: Master Course of Implant Dentistry – în Nürnberg, Germania. De asemenea, am urmat un al doilea program de masterat în Spania, și anume: masteratul în implantologie orală și parodontologie. Îmi doresc să fiu mereu la curent cu ultimele noutăți în stomatologie, de aceea, ori de câte ori am ocazia, particip la cursuri și specializări atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, particip frecvent în calitate de speaker la cursuri și congrese medicale pentru a împărtăși și celorlalți din cunoștințele mele. 

Durerile de dinți la copii

Când și cum ați pus bazele Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

De la început mi-am dorit ca fiecare român să ajungă în Clinicile Dentare Dr. Leahu cu ușurință. Totul a început în anul 2010, atunci când am închiriat un cabinet stomatologic în Popești Leordeni, lângă București. Cabinetul avea doar 2 scaune stomatologice, iar la 6 luni după ce am preluat cabinetul, am reușit să schimb aparatura. În anul 2011 am deschis clinica din Floreasca, iar în anul 2013 am deschis Clinica Dr. Leahu Victoriei. Am reușit să aduc aparatură de ultimă generație și am ținut pasul cu dinamica dezvoltării tehnologiei medicale. Astăzi, Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt în număr de 12: șapte centre în București și câte un centru în Pitești, Timișoara, Turda, Constanța și Oradea.

Povestiți-ne, vă rugăm, despre cele mai noi tehnici și tehnologii pe care le folosiți în clinică.

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu pacienții pot beneficia de cele mai inovatoare tratamente stomatologice, realizate cu ajutorul echipamentelor și tehnologiilor de ultimă generație. Investim constant în tehnologie, tocmai pentru a oferi tratamente eficiente și sigure.

Oferim tratamente stomatologice realizate cu laser, astfel intervențiile sunt extrem de precise și rapide și depistăm cancerul oral cu ajutorul aparatului VELscope Vx, singurul aparat din România aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Tratamentele de restaurare totală a danturii în doar 24 de ore le realizăm cu ajutorul sistemului cu implanturi dentare SKY fast&fixed, astfel reușim să le readucem zâmbetul pe buze pacienților noștri în doar 24 de ore. De asemenea, cu ajutorul sistemului CEREC CAD/CAM putem să realizăm coroane și fațete dentare în doar o oră.

Formă, volum, culoare, textură vestibulară

Ce ne arată statisticile din România în ceea ce privește vizita la medicul stomatolog?

În urma studiului național realizat de noi, la nivelul industriei stomatologice din România la începutul acestui an, putem spune că nivelul de conștientizare al importanței medicinei dentare pentru sănătatea generală este unul destul de redus. Aproximativ 50% dintre români nu au ajuns deloc la un medic stomatolog anul trecut, iar mai mult de 20% declară că nici nu vor merge. Mai mult, 30% dintre familiile care au copii în întreținere nu i-au dus niciodată pe aceștia la un control stomatologic și nici nu și-au propus să facă acest lucru. Motivele țin de lipsa de educație și informare privind sănătatea dentară, în special în ceea ce privește prevenția afecțiunilor stomatologice. Cifrele arată că jumătate dintre cei care merg, totuși, regulat la stomatolog se programează pentru tratamentul cariilor dentare (50,2%), îndepărtarea depunerilor de tartru (44,3%) și albirea dinților (38,9%).

Ajută statul român în vreun fel familiile cu probleme financiare care nu-și permit să meargă la stomatolog?

Statul român ajută pacienții care au nevoie de tratamente stomatologice prin intermediul casei de asigurări, însă bugetul este limitat. Există 1600 de lei/lună pentru fiecare medic stomatolog. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, aceste fonduri se îndreaptă către decontarea tratamentelor realizate copiilor. Depunem toate eforturile să majorăm această limită, fiind insuficient raportată la numărul pacienților.

Care sunt principalele probleme pe care le tratați în clinicile dumneavoastră?

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu putem rezolva absolut toate problemele stomatologice. Cel mai important aspect este acela că le oferim pacienților toate opțiunile de tratament. De cele mai multe ori, este necesară o abordare interdisciplinară, astfel pacientul primește toate informațiile încă de la prima sa vizita în clinică.  Oferim atât tratamente cu implanturi dentare în doar 24 de ore, cât și aparate dentare, fațete dentare, coroane dentare, proteze dentare, chirurgie orală, radiologie digitală, computer tomograf, detartraj cu ultrasunete, stomatologie pentru copii, tratamente stomatologice de urgență și multe altele.

Netratarea problemelor dentare poate duce la afectarea sănătății generale. Infecțiile dentare sunt ținute sub control cu ajutorul unei imunități bune. Atunci când aceasta este compromisă nu doar că pot apărea infecții la nivelul cavității orale, ci și la nivelul întregului organism. Problemele dentare netratate la timp pot duce la pierderea dinților și, implicit, la disconfortul constant resimțit de către pacienți. Odată cu acestea este afectată și încrederea în propria persoană, dar și stilul de viață.

Cum abordați pacienții care au teamă de medicul dentist?

În primul rând, prin intermediul comunicării deschise. Comunicarea cu pacientul este foarte importantă, acesta trebuie să înțeleagă încă de la prima vizită tot ce urmează să se întâmple pe parcursul tratamentului și trebuie să știe că prin intermediul aparaturii de ultimă generație pe care o folosim, durerea nu există. De asemenea, avem capacitatea să facem anxioliză, adică să administrăm pacientului substanțe care îl pot calma în timpul tratamentului. Lucrăm foarte mult să putem oferi pacientului o experiență excepțională, de aceea acordăm foarte mare importanță felului în care acesta se simte.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră echipa?

Echipa este extrem de importantă! Abordarea lucrului în echipă este obligatorie în ziua de astăzi, în medicină. Trebuie să lucrăm în echipă pentru că aceasta este baza sănătății reale. Experiența pacientului este în strânsă legătură cu personalul întregii echipe a Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Este foarte important să avem echipe care să se ocupe de comunicarea cu pacientul pentru a ține în permanență legătura cu acesta și a oferi toate informațiile de care are nevoie. De asemenea, sunt extrem de importante și echipele care deși sunt mai departe de legătura directă cu pacientul, ajută la crearea unei experiențe excepționale, de exemplu: echipa de mentenanță, echipa de resurse umane, echipa care se ocupă de zona financiară și așa mai departe. Toate acestea contribuie la bunul mers al activității noastre.

Care sunt principiile după care vă ghidați în meseria dumneavoastră?

În primul rând ne pasă de pacienții noștri și ne dorim ca fiecare dintre aceștia să beneficieze de sănătate reală și o experiență excepțională. Ne bazăm foarte mult pe faptul că vizitele puține înseamnă timp câștigat, de aceea, de la început, pacienții sunt informați cu privire la durata tratamentului. Suntem corecți și ne respectăm angajamentele luate, de aceea oferim soluții pe termen lung, în loc de rezultate imediate. Privim colaborarea dintre medic și pacient drept un acord de ambele părți, astfel aceasta reprezintă primul pas pentru un rezultat de durată. Nu în ultimul rând, învățăm unii de la alții! Suntem pasionați de stomatologie și știm că întotdeauna este loc de mai bine, devenim mai buni pe zi ce trece.

Știm că în clinicile dumneavoastră se desfășoară un program de rezidențiat privat. Ce presupune acest lucru?

Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt acreditate de către Ministerul Sănătății, noi avem parteneriat cu Facultatea de Stomatologie „Titu Maiorescu”, aceasta fiind Facultatea coordonatoare. Echipele de medici rezidenți au posibilitatea de a-și face stagiile de specialitate în cadrul specializărilor acreditate din cadrul clinicilor noastre. De exemplu, am realizat un stagiu de chirurgie dento-alveolară și parodontologie.

Există în clinicile dumneavoastră și serviciul de turism dentar? Ce presupune acesta?

Turismul dentar s-a dezvoltat rapid în ultima perioadă, din nevoia pacienților de a beneficia de tratamente stomatologice de calitate, cu un preț corect. Prin programul de turism dentar pe care îl desfășurăm, oferim posibilitatea pacienților noștri să beneficieze de toate tratamentele de care au nevoie  într-un singur sejur. Noi, în general, oferim pacienților noștri vizite cât mai puține și tratamente complete. Prin faptul că realizăm tratamente complexe în ședințe puține, zi de zi, pentru pacienții din România, suntem pregătiți să ajutăm într-un timp scurt și pacienții care călătoresc.

Protezele dentare: importanța estetică, așteptări, tipuri de proteze, sfaturi de îngrijire

Având în vedere situația actuală, care este planul dumneavoastră pentru a manageria clinicile în perioada următoare?

Și în acestă perioadă suntem alături de pacienții noștri! SARS-CoV-2 este un virus nou, necunoscut, însă, de-a lungul timpului, am reușit să ne protejăm pacienții și echipele medicale de alte virusuri grave, astfel încât în aceste momente suntem pregătiți să oferim tratamente stomatologice pentru acei pacienți care se confruntă cu probleme urgente.

Pentru a proteja și a preveni răspândirea virusului, am implementat măsuri suplimentare de verificare atât a personalului medical, cât și a pacienților și funcționăm conform reglementărilor impuse de autoritățile naționale. Siguranța pacienților și a echipei noastre este importantă pentru noi!

Este important să facem un screening atent fiecărui pacient înainte de tratamentul în regim de urgență! Este necesar ca pacienții să se prezinte în clinică doar în urma unei programări și să respecte ora la care le este comunicat să sosească. Pentru a ne putea proteja de acest virus trebuie să respectăm sfaturile primite din partea autorităților și să evităm aglomerările.

Pacienții care au nevoie de ajutor și sună pentru programare trebuie să răspundă cu sinceritate tuturor întrebărilor adresate telefonic. Doar în urma acestor răspunsuri putem să realizăm un triaj corect și să evităm în clinică accesul persoanelor suspecte de COVID-19, dar și să stabilim gradul de urgență a problemei de care pacientul suferă la momentul respectiv. În cazul în care problemele dentare nu necesită deplasarea în cadrul clinicii, pacientul va primi sfaturi și soluții pe care le poate pune în practică acasă, și va primi recomandări pentru ameliorarea disconfortului creat de către afecțiune până în momentul vizitei în clinică.

Când putem vorbi despre o urgență?

Avem o echipă de urgențe, astfel Clinicile Dentare Dr. Leahu pot asigura tratarea pacienților cu cazuri grave. Am pregătit acest plan de rezervă tocmai pentru situația în care ne aflăm acum. Medicii și asistentele care fac parte din această echipă și-au asumat faptul că vor lucra alături de mine indiferent de ceea ce se va întâmpla, tocmai pentru a ne putea ajuta pacienții, pentru a putea îndepărta durerea și riscurile complicațiilor.

Conform recomandărilor, sunt considerate urgențe stomatologice situațiile în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infecției sau sângerării. Urgențele stomatologice care pot pune în pericol starea generală a organismului și necesită tratament imediat sunt hemoragiile postextracționale, durerile cauzate de pulpite acute sau de parodontită acută, pericoronarita dinților incluși, alveolita postextracțională, abcesele, fracturile și luxațiille, dar și traumatismele dento-alveolare.

Care este punctul dumneavoastră de vedere în ceea ce privește pandemia COVID-19?

Pandemia COVID-19 este o perioadă extrem de grea prin care trebuie să trecem cu toții. Este foarte important să acordăm o atenție mare igienei, știm bine că virusul SARS-CoV-2 poate pătrunde în organism pe cale orală. Cu cât păstrăm cavitatea orală mai curată, cu atât aceasta reușește să facă față inamicilor din mediul extern. În niciun caz cavitatea orală nu trebuie să se lupte cu placa bacteriană, iar acest aspect poate fi ținut sub control printr-o igienă corectă care cuprinde un periaj dentar realizat de cel puțin de două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură. Trebuie să avem foarte mare grijă de imunitatea noastră, este important să încercăm să avem o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Există studii care susțin că fumătorii riscă de 14 ori mai mult să se infecteze cu acest nou virus față de persoanele nefumătoare. Este momentul să ne lăsăm cu toții de fumat! Acesta este un sfat pe care îl dau în mod normal pacienților mei, pentru că tutunul dăunează grav sănătății. Igiena dentară este la fel de importantă precum spălatul mâinilor, este important să menținem totul foarte curat și să ajutăm imunitatea să fie pregătită să lupte cu orice bacterie.

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.