Interviu dr. Mihai Ionescu

Dr. Mihai Ionescu este medic primar chirurgie generală și coordonator al Departamentului de chirurgie generală și bariatrică din cadrul Spitalului Medicover, București. La finalul anului 2019, când a preluat coordonarea Secției de chirurgie generală și a renunțat la activitatea din sistemul de sănătate public, activând doar în mediul privat, alocând mai mult timp fiecărui pacient în parte și aprofundând totodată intervențiile care îl pasionează. De curând, a primit din partea Consiliului European de Acreditare pentru Chirurgie Bariatrică titlul de Chirurg de Excelență în chirurgia obezității, statut ce reprezintă garanția unui standard de calitate ridicat.

De ce ați ales medicina și cum arată parcursul dumneavoastră profesional?

Nu-mi amintesc exact cum și când am ales medicina, dar cred că dintotdeauna am dorit să fac asta. Un rol foarte important l-a avut mama, care are un respect deosebit pentru această profesie și, probabil, mi-a indus, încet, dar sigur, dorința de a fi medic.

Ce v-a determinat să optați pentru chirurgie, și nu pentru o altă ramură a medicinei?

Chirurgia a fost specialitatea în care îmi făceam practica de vară, în fiecare vacanță. M-au atras energia, rapiditatea în obținerea rezultatului terapeutic, precum și atmosfera încărcată de tensiune, risc și adrenalină, din sala de operație. Îmi amintesc că, la primele vizite în sala de intervenție, sunetul Port-acului Mathieu m-a frapat: părea că face aerul să vibreze în jurul mesei de operație.

V-ați specializat în chirurgia obezității. Care sunt intervențiile pe care le realizați cel mai des?

Am avut norocul și privilegiul de a ajunge în echipa unui îndrumător în rezidențiat, care practica acest tip de chirurgie, dar nu numai. Era și este un chirurg complet, precum și un cadru didactic genial. Am ales chirurgia obezității din curiozitate, din dorința de a schimba nu doar starea de sănătate, ci, mai ales, viețile pacienților. Alegerea a avut la bază și un calcul pragmatic, respectiv nevoia creării unei nișe a supraspecializării. Cele mai frecvent realizate interveniții sunt cele de micșorare a stomacului și bypass gastric.

Chirurgia bariatrică crește, practic, calitatea vieții pacientului. Care sunt criteriile de eligibilitate?

Chirurgia obezității este recomandată persoanelor obeze, cu un indice de masă corporală de peste 30. Indicele de masă corporală este un raport între greutatea și pătratul înălțimii.

Care sunt cele mai recente descoperiri din domeniul dumneavoastră de activitate? 

Printre cele mai spectaculoase descoperiri recente le-aș menționa pe cele care demonstrează că acest tip de intervenții vindecă nu doar obezitatea, ci și bolile asociate. Unele dintre afecțiunile din această categorie sunt chiar vindecate înainte ca obezitatea să fi dispărut, ceea ce înseamnă că există mecanisme intime, insuficient cunoscute, dar certe.

Există și contraindicații în ceea ce privește chirurgia bariatrică?

Există, însă acestea sunt minime. Ele vizează incapacitatea mentală de a înțelege și respecta anumite restricții postoperatorii sau anumite dependențe chimice (droguri, alcool), aspecte care fac operația riscantă sau ineficientă.

Dintre intervențiile bariatrice, care este cea mai eficientă?

Cea mai eficientă intervenție este cea de bypass gastric, în diversele sale forme, iar imediat după aceasta, la un nivel comparabil, este cea de micșorare a stomacului, care prezintă cel mai bun raport risc – beneficiu dintre toate intervențiile metabolice.

Care este riscul de recidivă după o intervenție bariatrică?

Nivelul recidivei variază în funcție de țara în care interogăm statistica sau programul socio-financiar practicat. Intervalul variază undeva între 15 și 25%.

Interviu conf. univ. dr. Radu Spătaru

Povestiți-ne, vă rugăm, un caz foarte complicat, care v-a marcat.

Întotdeauna îmi voi aminti de prima complicație apărută după o operație de micșorare a stomacului. A fost vorba despre o fistulă gastrică, formată la o pacientă tânără. Eram la curent, încă din timpul rezidențiatului, cu gravitatea și încărcătura emoțională sau de risc, asociate unei astfel de complicații. Atunci le-am trăit, însă, pentru prima dată „pe pielea mea” (sau mai bine spus, pe pielea pacientei). Părea ceva dramatic. A fost vorba despre un interval de 3 – 4 săptămâni de internare, perioadă care a necesitat răbdare, echilibru emoțional, curaj și optimism, calități greu de cerut din partea unui pacient recent operat. În cele din urmă, totul a ieșit bine, iar eu am ieșit ceva mai puternic după toată această experiență.

„Cel mai tânăr pacient operat a fost un adolescent de 16 ani, iar în urmă cu doar doi ani, am operat o pacientă de 69 de ani. Trebuie menționat că, după vârsta de 40 de ani, pacienții slăbesc mai greu, chiar și după acest tip de chirurgie, iar după 50 de ani, efectele sunt evident mai slabe comparativ cu pacienții cu vârste de până în 30 de ani.”

Acum vă desfășurați activitatea doar în sistemul privat. Cum descrieți experiența?

La finalul anului 2019, când am preluat coordonarea Secției de chirurgie generală și metabolică din Spitalul Medicover, am renunțat la activitatea din sistemul de sănătate public. Experiența unui spital de stat, cu clinică universitară, a fost, însă, esențială în formarea mea și cred că acest lucru se aplică oricărui chirurg. Am avut norocul să fac rezidențiatul în Spitalul „Sfântul Ioan”, centru important de chirurgie laparoscopică și metabolică. De altfel, foarte mulți colegi, oameni foarte bine pregătiți, operează actualmente și/sau conduc secții sau spitale private din București. Activitatea din Spitalul Medicover este oarecum diferită ca intensitate și anvergură, însă nu mai puțin importantă. Acum pot aloca mai mult timp fiecărui pacient în parte. De asemenea, pot aprofunda intervențiile care mă pasionează.

La sfârșitul anului trecut ați primit din partea Consiliului European de Acreditare pentru Chirurgie Bariatrică (EAC-BS) titlul de Chirurg de Excelență în chirurgia obezității. Ce reprezintă acest statut?

Acest titlu reprezintă, în primul rând, garanția unui standard de calitate foarte ridicat, cu nimic mai prejos decât cele din marile spitale din Europa sau America de Nord. Recunoașterea a venit ca rezultat al muncii mele și al standardelor de activitate din Spitalul Medicover. Mă simt mândru și foarte responsabil, grație acestui statut.

Ați fost tentat să părăsiți România și să profesați în străinătate?

Eu chiar am lucrat timp de șase luni într-un spital din Marea Britanie. A fost o experiență foarte utilă, pe care o recomand chirurgilor mai tineri.

Ce sfat aveți pentru tinerii studenți care vor să vă calce pe urme?

Cred că fiecare trebuie să meargă pe drumul său și să fie mereu conștient că profesia aleasă este una dificilă, care necesită un nivel de energie și disponibilitate foarte ridicat, dar care, la finalul zilei, te răsplătește, negreșit.

Este ceva ce nu v-am întrebat și ați vrea să adăugați?

Am două mențiuni de adăugat. În primul rând, doresc să recomand precauție și limite în activitatea de informare medicală a pacienților din surse online. În al doilea rând, doresc să adaug că, deși este specială, această profesie este practicată de oameni normali, cu vieți obișnuite, care uneori nu reușesc să ofere sau să întrunească toate așteptările pacienților. De aceea, recomand un strop de toleranță și răbdare față de mine sau colegii mei medici. Deși pasionați și foarte bine pregătiți, fiecare dintre noi are limitări, care țin de natura umană.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.