Interviu Dr. Mugurel Bosînceanu

Dr. Mugurel Bosînceanu este medic primar chirurgie toracică în cadrul secției de chirurgie cardiovasculară și toracică a Spitalului European Polisano. A absolvit în anul 1996 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi. A avut ocazia să profeseze în Franța, însă a ales să se mute definitiv în Sibiu, acolo unde își dorește să înființeze un centru de transplant pulmonar alături de bunul său prieten, dr. Victor Costache, director medical al Spitalului European Polisano. Are o experiență de peste 15 ani în chirurgia toracică și câteva mii de rezecții pulmonare pentru pacienții cu cancer, plus multe alte proiecte în derulare.

GALENUS: De ce chirurgie toracică și pulmonară?

Încă de la sfârșitul liceului am știut că doresc să urmez o carieră în chirurgie datorită discuțiilor lungi și vacanțelor de vară petrecute în compania unui prieten de-al părinților mei, de profesie chirurg. Chirurgia toracică este ramura care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulmonare, pleurale, de perete toracic, traheobronșice, mediastinale, esofagiene, pericardice și diafragmatice, dar și ale regiunilor de graniță: cervico-toracică și toraco-abdominală. Este o chirurgie complexă, diversă și care nu predispune la rutină.

Potrivit specialiștilor, cancerul pulmonar va deveni în viitorul apropiat cea mai răspândită formă de cancer din România. Ne-ați putea spune câți pacienți ajung la medic în stadii avansate?

Într-adevăr, cancerul pulmonar este o problemă importantă de sănătate publică atât în Occident, cât și în țara noastră și principala patologie cu care se confruntă specialistul în chirurgie toracică. În pofida eforturilor făcute pentru creșterea ratei de supraviețuire a pacienților, aceasta rămâne modestă, în principal din cauza prezentării întârziate la medic; peste 75% dintre pacienți vin în stadii avansate de boală, când rolul tratamentului chirurgical devine desuet.

În cazul cancerului de plămâni, fumatul este un factor determinant. Câte cazuri de cancer pulmonar sunt cauzate de acest viciu?

Legătura dintre fumat și cancerul pulmonar este bine documentată prin multe studii științifice desfășurate de-a lungul timpului. Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar, fiind responsabil de 85-90% din totalul cazurilor. Persoanele care fumează prezintă un risc de a muri de cancer pulmonar de 15 ori mai mare faţă de persoanele care nu au fumat niciodată. Dacă  o persoană fumează mai mult de 25 de ţigări pe zi, riscul de a dezvolta cancer pulmonar este de 25 de ori mai mare spre deosebire de un nefumător. De asemenea, fumatul pasiv poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar. Cercetările au arătat că femeile nefumătoare care locuiesc cu un partener fumător prezintă cu 25% mai multe şanse de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu o femeie nefumătoare care coabitează cu o persoană nefumătoare.

Sunteți medic primar chirurgie toracică în cadrul secției de chirurgie cardiovasculară și toracică a Spitalului European Polisano din Sibiu, unde v-ați și mutat definitiv. De ce ați ales Polisano și nu ați plecat din țară?

Sunt născut și educat la Iași. Acest oraș mă reprezintă și va ocupa întotdeauna un loc special în inima mea. Am dorit să dau un nou impuls carierei mele și, bineînțeles că prima opțiune a reprezentat-o plecarea din țară. Cunosc bine sistemul francez de sănătate în care am avut ocazia să profesez. La Sibiu am venit ca răspuns la provocarea lansată de bunul meu prieten, dr. Victor Costache, și anume de a forma cel mai bun serviciu de chirurgie toracică din Ardeal. Vin în Sibiu din ianuarie 2014, am toate condițiile de a profesa, un colectiv excelent și am decis să mă mut definitiv în noiembrie 2016.

Care sunt patologiile tratate cel mai des în cadrul secției de chirurgie cardiovasculară și toracică Polisano?

Cea mai frecventă afecțiune pe care o operez la Spitalul European Polisano o reprezintă cancerul pulmonar (peste 80% din activitate). Pleureziile (infecțioase sau maligne), tumorile tiroidiene, stenozele traheale și malformațiile sternului (pectus excavatum) reprezintă de asemenea o parte importantă a activității mele chirurgicale. Vreau să menționez că la acest moment în Spitalul European Polisano, cu excepția transplantului pulmonar, putem realiza întreaga gamă a intervențiilor chirurgicale specifice chirurgiei toracice: intervenții de chirurgie toracică clasică prin aborduri diverse (toracotomii, sternotomii, cervicotomii sau aborduri mixte pentru patologia de graniță), dar și intervenții toracice videoasistate minim-invazive. Urmează în scurt timp să achiziționăm un laser pentru excizia metastazelor pulmonare și un videomediastinoscop modern.

În ce ritm munciți?

La acest moment realizez în medie 3 intervenții chirurgicale complexe pe săptămână, dar pe măsura creșterii adresabilității voi dori să realizez cel putin 5 intervenții chirurgicale săptămânal.

Realizați intervenții de cancer bronho-pulmonar încă din 2014, la același nivel cu cel din străinătate. Sunt informați pacienții despre acest tip de intervenții și la noi?

Din 2014 realizez rezecții pulmonare complexe pentru pacienții cu cancer pulmonar la Spitalul European Polisano Sibiu. Experiența mea este însă mult mai vastă în acest domeniu și este reprezentată de 15 ani de chirurgie toracică la cel mai înalt nivel și de câteva mii de rezecții pulmonare pentru pacienții cu cancer pulmonar în centrul universitar Iași. Facem toate eforturile necesare pentru a informa pacienții despre activitatea noastră la Polisano.

În ce stadiu se află acum centrul de transplant pulmonar de la Sibiu?

Cum spune și prietenul meu dr. Victor Costache, director medical al Spitalului European Polisano și un specialist în chirurgia cardiacă și toracică cu multă experiență, noi putem realiza transplant pulmonar în spitalul nostru chiar de mâine. Am depus un dosar de acreditare la ANT în decembrie 2015 și suntem la dispoziția autorităților decidente în orice moment pentru a avansa acest proiect important pentru pacienții români.

În ce alte proiecte sunteți implicat în momentul de față?

În perspectiva pe termen scurt doresc să inițiez utilizarea laserului în chirurgia metastazelor pulmonare și să devenim primul serviciu privat din România care oferă pacienților acest tip de chirurgie. Apoi, doresc să cresc numărul de rezecții pulmonare videoasistate, fără incizii intercostale, cu recuperare rapidă a pacienților și cu minime sechele funcționale postoperatorii. Pe termen lung doresc să inițiez la Polisano chirurgia robotică în tratamentul afecțiunilor toracice.

Este ceva ce nu v-am întrebat și ați vrea să adăugați?

Ceea ce doresc să adaug se referă la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a intervențiilor chirurgicale pentru cancer pulmonar, care la ora actuală este total insuficientă. Se decontează sume imense pentru radioterapie, pentru chimioterapie și nu se decontează actul chirurgical care este singurul tratament ce asigură vindecarea pacienților cu cancer pulmonar. Dorim decontarea măcar la același nivel cu celelalte specialități ale acestei chirurgii dificile și extrem de tehnice.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.