Interviu dr. Paula Popiel

Dr. Paula Popiel este medic specialist medicină de familie, medic rezident diabet, nutriție și boli metabolice, consultant și tehnician nutriționist. Pacienții săi o descriu ca fiind o adevărată profesionistă, o persoană răbdătoare și empatică, și o consideră chiar un prieten de nădejde. Medicina de familie este un domeniu cu multe provocări, iar în această perioadă  dificilă, de pandemie, doamna doctor are peste 2.200 de pacienți de care se îngrijește cu atenție și dedicare.

GALENUS: De ce medicina de familie? Ce sau cine v-a determinat să faceți această alegere?

Deși formarea mea medicală, în toți anii de pregătire, a avut la bază înclinația către chirurgia buco-maxilo-facială și către obstetrică-ginecologie (specialitate în care am susținut și lucrarea de diplomă), am ales să lucrez 15 ani în industria farmaceutică, imediat după terminarea stagiaturii. Am ales medicina de familie într-un moment special, în cunoștință de cauză, și are legătură cu dorința bunicii mele de a mă întoarce în sistemul sanitar, ca medic, pentru a profesa în domeniul ales încă de la vârsta de 9  – 10 ani.

Am analizat obiectiv momentul și am ales conștient această specializare, din mai multe considerente:

  1. nu mai aveam vârsta pentru o specialitate chirurgicală, care implica efort susținut (inclusiv fizic) și timp, 24 din 24 de ore;
  2. deoarece este specialitatea în care obligatoriu analizezi pacientul în ansamblu, ținând cont de acutizarea afecțiunilor în momentul discuției, de istoricul afecțiunilor, de antecedentele personale și inclusiv de contextul socio-economic al acestuia, ceea ce face din aceasta o specialitate complexă;
  3. pentru că medicina de familie mi-a dat posibilitatea să fiu aproape de copii, de la 0 la 18 ani, un segment de pacienți față de care am o slăbiciune recunoscută.

Cum decurg consultațiile în timpul pandemiei?

Consultațiile în timpul pandemiei decurg conform contractului cu CASMB, însă stresul și componenta emoțională primează. Consultăm pacientul care se prezintă la cabinet pentru a pune un diagnostic corect, efectuăm inclusiv testări rapide pentru COVID-19 în momentul în care avem simptomatologie sugestivă. Respectăm noile circuite de lucru, astfel încât să nu expunem infectării restul pacienților prezenți.

Consultațiile în regim online sunt adresate în primul rând monitorizării pacienților pozitivi COVID-19, aflați în izolare, și a contacților direcți, aflați în carantină, a căror stare de sănătate se poate modifica în orice moment. Pacienții au numărul meu de telefon personal și pe cel al asistentei, facilitând și contactul în afara orelor de program. Este o opțiune a mea, încă din prima zi de lucru la cabinet, pentru a pune bazele unei relații reale, serioase și pentru a fi un sprijin în momentele cu adevărat importante ale pacientului.

Medicul de familie și rolul său în gestionarea pandemiei COVID-19

De consultații online beneficiază și pacienții care sunt greu deplasabili, pacienții care prezintă comorbidități și au nevoie de o atenție sporită, inclusiv nou-născuții care sunt monitorizați în funcție de vârstă, pe care prefer să îi consult la domiciliu dacă este cazul, fară să îi expun în această perioadă.

Responsabilitatea pe care eu o resimt este importantă, mai ales în cazul consultațiilor online, deoarece uneori există posibilitatea să întâlnești reticență în a da/primi răspunsuri, superficialitate în observarea semnelor sau simptomelor din partea aparținătorilor, normală de altfel. Tabloul clinic astfel conturat are lacune și te poate duce către o eroare de diagnostic și către un  tratament nepotrivit. De aceea, păstrarea contactului telefonic zilnic cu pacientul este obligatoriu.

Știm că aveți două specializări. Ne puteți spune, vă rugăm, cum le-ați ales și cum se îmbină acestea în activitatea dumneavoastră profesională?

După terminarea primei specialități, medicina de familie, am decis că am nevoie de cunoștințe suplimentare pentru a trata afecțiunile pacienților mei, atingând toate aspectele patologiei. Regimul igieno-dietetic este un capitol important în managementul oricărei afecțiuni, însă recomandările trebuie să fie pertinente. Să nu uităm că alimentația este un capitol important și înainte de conceperea unui copil.

De aceea, am parcurs o competență de nutriție și dietetică și m-am înscris la a doua specialitate – diabet zaharat, boli de nutriție, la care voi susține examenul de medic specialist la jumătatea lunii octombrie a acestui an. Pentru a-mi completa cunoștințele cu informații medicale legate de nutriția nou-născutului și copilului parcurg un curs de 7 luni (PGPN) susținut de Universitatea de Medicină din Boston și astfel voi avea aceeași deschidere și abordare în această nișă ca și un medic specialist pediatru.

Cum explicați pacienților importanța prevenției în contextual actual?

Pacienții sunt conștienți de riscurile la care sunt expuși în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Despre prevenția acestei boli discutăm mai mult. Să nu uităm, însă, că în funcție de vârstă, stadiul afecțiunilor cronice și istoricul familial de boală, oricând este binevenită prevenția, precum în cazul pacienților cu cancerul de col uterin, de sân, de colon etc. Pentru a face o prevenție serioasă este nevoie de protocoale care să cuprindă fiecare recomandare, fiecare pas în funcție de criterii deja stabilite în alte țări ce folosesc zilnic aceste unelte medicale importante, în interacțiunea cu pacientul.

Ce categorie de pacienți este mai solicitantă – adulții sau copiii?

Din punctul meu de vedere, adulții reprezintă categoria cea mai solicitantă și ca să fiu mai specifică, adulții între 25  –  55 de ani. Raportându-mă strict la experiența mea, la cei 2.200 de pacienți pe care îi monitorizez, pot trage o concluzie importantă – acești pacienți (25  –  55 de ani) au multiple afecțiuni cronice, de multe ori necompensate; practic sunt „mai bolnavi” decât pacienții de peste 60  de ani, și astfel pun probleme de diagnostic și tratament pe termen scurt, mediu și lung, iar evoluția și prognosticul sunt discutabile.

Copiii, în mare parte, se nasc perfect sănătoși. Depinde de modul de îngrijire din prima zi de viață ca aceștia să se dezvolte normal. Chiar dacă petrec mai mult timp în consultație, chiar dacă monitorizarea evoluției unui copil necesită o atenție sporită și explicații detaliate pentru părinți, satisfacția este imensă atunci când știi că va fi un viitor adult sănătos. Am o relație specială cu copii pe care îi îngrijesc, construiesc această relație cu plăcere la fiecare consultație, astfel încât pacientul meu mic să fie liniștit, să se simtă confortabil, astfel încât vizita la medicul lui să fie o „plimbare“… nu un stres.

Trăiesc emoții speciale atunci când un copil învață să meargă și vine vremea să se înscrie la grădiniță, când intră singur în cabinet, fără pic de reținere, zâmbind și îmi cere „aviz”, sau atunci când un băiețel de 2 ani își aduce surioara nou-născută la consult pentru prima dată și este ochi și urechi la tot ce faci sau spui … Aș putea să vă dau multe exemple…

Cum influențează unele obiceiuri alimentare/de stil de viață anumite tratamente?

Există medicamente care se administrează la o anumită distanță de ora mesei, medicamente a căror absorbție este influențată de asocierea cu anumite alimente, sucuri, băuturi, fructe etc. Trebuie respectate recomandările de administrare ale fiecărui medicament pentru a obține o eficiență optimă a tratamentului recomandat de medic.

Care sunt greșelile pe care pacienții le fac atunci când încep un regim de slăbire?

Eu nu sunt vânător de greșeli! Eu sunt susținătorul lor în procesul dificil de transformare. Dacă explici suficient de clar necesitatea respectării unor pași/reguli în acest fenomen complex al schimbării, nu este nevoie „să stai la pândă”. Chiar și abaterea ocazională de la strategie este agreată într-o anumită măsură. Să nu uităm că lucrăm cu pacientul aflat în fața noastră, cu mintea lui, cu sufletul lui, nu doar cu kilogramele în plus. Eu iau în considerare întreg universul pacientului, activitatea fizică, cerințele de muncă, mediul personal, managementul stresului, somnul și optimizarea energiei. 

Ce presupune a mânca bine din punct de vedere nutrițional?

A mânca bine din punct de vedere nutrițional înseamnă să avem în farfurie, la fiecare masă, asocierea mai multor alimente care să conțină combinații complexe de principii nutritive:

  • carne și derivate din carne;
  • lapte și derivate din lapte;
  • ouă;
  • grăsimi alimentare;
  • cereale și derivate din cereale;
  • legume și fructe;
  • produse zaharoase;
  • băuturi;
  •  

Excluderea unei categorii din lista noastră de opțiuni alimentare poate genera carențe nutriționale și minerale, avitaminoze și alte tulburări specifice.

Cum arată o zi din viața dumneavoastră profesională?

Îmi împart timpul aproape zilnic între cabinetul de medicină de familie și cabinetul de nutriție, încercând să ajut pacientul din ambele perspective. Am undeva la 30 – 35 de consultații pe zi, care sunt completate de timp administrativ în care mă ocup de tot ce înseamnă administarea celor două cabinete. Pe lângă aceste activități am diverse colaborări în proiecte de informare medicală adresate în mod special pacientului, deoarece în această perioadă mi se pare foarte important să te adresezi direct acestuia cu informație corectă, updatată și explicată pe înțelesul tuturor. Nu trebuie uitat studiul individual, constant și de la care nu abdic – cel puțin 2 ore pe săptămână le dedic pregătirii teoretice, chiar și în momentele în care programul este foarte încărcat.

Cât de importantă aste empatia în domeniul dumneavoastră de activitate?

După părerea mea, empatia este cheia în relația medic-pacient. Fără a avea această „abilitate”, nu poți construi relația.

Conform definiției, empatia este capacitatea de a înțelege sau a simți ceea ce simte o altă persoană, din perspectiva acesteia. A te pune în locul altcuiva poate fi dificil, mai ales când acesta suferă, dar este foarte util, căci permite înțelegerea momentelor prin care persoana respectivă trece. Empatia este acea trăire care dă naștere unei tendințe comportamentale de ajutorare firească, spontană și exprimare a compasiunii. Trebuie să fii alături de pacient și de familia acestuia în orice condiții, de sănătate sau de boală! Atitudinea medicului trebuie să fie una pozitivă, constructivă, înțelegătoare!

Nu poți rămâne indiferent în fața durerii familiei pricinuite de pierderea unui membru al său, cum nu poți rămâne indiferent în fața bucuriei unor proaspeți părinți care tocmai și-au adus copilul nou-născut acasă! În consecință, și unii și ceilalți au nevoie de ajutorul tău, ca medic și ca om.

Ce s-a schimbat în acest an de pandemie din punctul de vedere al profesionistului în medicină de familie?

Sunt mai multe lucruri care s-au schimbat de pe data de 10 martie 2020.

S-a schimbat abordarea clinică a pacientului, suspectăm a fi COVID-19 aproape orice infecție respiratorie, încercăm să facem mai multă prevenție, am identificat simptomatologie diversă din sfera psihiatrică la un număr important de pacienți (apărută în contextul restricțiilor de izolare și comunicare interumană), facem monitorizări telefonice zilnic la pacientul COVID pozitiv sau în carantină, chiar dacă la aceștia din urmă nu suntem obligați contractual de casa de asigurări și o facem deoarece sunt situații în care pacientul devine pozitiv, având tablou clinic specific.

Monitorizarea bolilor cronice de către medicul de familie

S-a schimbat foarte mult relația cu pacientul. Eu simt că relația medic-pacient este una mai strânsă, mai apropiată și mai deschisă de ambele părți. S-a exacerbat responsabilitatea medicului față de alegerile terapeutice. Atenția sporită în alegerea medicației este azi caracteristică de bază în activitatea medicală.

Ce presupune a fi sănătos?

Referindu-se la sănătate, Sigmund Freud a spus: „Sănătatea este capabilitatea de a iubi și de a munci”. Discutând aplicat la condiția omului, din punctul meu de vedere, a fi sănătos înseamnă a avea un psihic și un fizic „nevătămate”.

Însă respectând consecințele legilor general valabile în natură, odată ce procesele de oxidare debutează și se întețesc în organismul uman, „starea de sănătate perfectă” are de suferit.  Îmi este greu să definesc OMUL SĂNĂTOS AL ZILELOR NOASTRE. Cred că ar trebui să-l caracterizeze echilibrul, din toate punctele de vedere: alimentație, mișcare, odihnă, muncă, recreere, vicii. Într-o anumită măsură, starea de sănătate poate fi influențată de comportamentul individului, nu doar de moștenirea genetică.

Un sfat pentru tinerii medici la început de drum?

Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi, nici măcar colegilor mei aflați la început de drum.

Însă, le pot împărtăși câteva „principii” care au stat la baza dezvoltării mele în toți acești ani, care sper să le fie și lor de folos.

  1. Căutați-vă mentori cu adevărat valoroși!
  2. Încercați să vă perfecționați cunoștințele profesionale în fiecare zi. Nu vă blazați!
  3. Nu uitați că odată cu suferința fizică a pacientului din fața voastră trebuie să investigați afectarea sufletească (consecință importantă a bolii), indiferent de specialitatea pe care v-ați ales-o!
  4. Tratați pacientul din fața voastră așa cum vă tratați membrii familiei!
  5. Arătați-vă emoțiile în fața pacientului! Fiți umani! Fiți empatici!

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.