PROF. DR. PETRIȘOR GEAVLETE – Despre cea mai nouă, simplă și sigură metodă de tratament pentru litiaza renală

PROF. DR. PETRIȘOR GEAVLETE – Despre cea mai nouă, simplă și sigură metodă de tratament pentru litiaza renalăProf. Dr. Petrișor Geavlete este medic primar urologie, doctor în științe medicale, Șeful Secției de Urologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale. De curând, a realizat la Spitalul Sanador o intervenție în premieră pentru litiază renală cu ajutorul robotului Avicena, un aparat de ultimă generație care mai există în doar 3 centre din întreaga lume.

GALENUS: Coordonați o echipă de medici care va efectua în premieră cel mai puțin invazivă operație pentru litiază renală cu ajutorul robotului Avicena. Spuneți-ne mai multe despre această intervenție, ce presupune…

Deja am făcut o operație în această dimineață, operația a decurs în condiții foarte bune. Metoda este complet neinvazivă și poate aborda orice tip de calcul. Contează și dimensiunile lui, și forma, dar în general putem aborda orice tip de calcul. Intervenția presupune intrarea pe canal, deci pe căi naturale, și apoi distrugerea calcului cu laserul. Este singurul robot care nu are nevoie de alte manevre invazive.

G: Ce este robotul Avicena?

Robotul cunoscut până acum este robotul DaVinci, care este pentru laparoscopie. Avicena este un robot care intră pe calea urinară și seara putem trimite bolnavul acasă. Deci, din punct de vedere al invazivității, este cel mai bun aparat posibil, este o minune a tehnologiei. Chirurgul dirijează robotul până în piatră, apoi acesta începe să spargă piatra și apoi chirurgul poate sta liniștit doar să supravegheze robotul cât timp operația continuă.

G: Cât timp a durat să învățați să operați cu acest robot?

Vreau să vă spun că eu am peste 2000 de operații făcute tot cu acest aparat flexibil, dar manual și bineînțeles că trecerea la robot a fost mai simplă pentru mine. Am operat la Paris și la Istanbul câteva cazuri cu Avicena și, în condițiile acestea, lucrurile au decurs foarte simplu și foarte bine, fără niciun fel de problemă.

G: Care sunt avantajele acestei intervenții, față de cele existente până acum?

Robotul acesta oferă multe avantaje. În primul rând, siguranță pentru pacient. El poate intra perfect în rinichi și poate aborda fiecare zonă în care se găsește piatra în condiții de siguranță maximă. De asemenea, totul fiind dirijat robotic, nu îți mai tremură mâna, lucrurile sunt perfect exacte, exactitatea lui este de ordinul micronilor. Pe de altă parte, el când abordează o piatră, o poate distruge în condiții ideale, până o transformă în pulbere, din nou un rezultat formidabil. Un alt avantaj este pentru chirurg, el stă pe un scaun, reglează robotul și lucrurile merg foarte bine. Un alt avantaj enorm este că nu mai esti expus la raze în timpul operației. De asemenea, operația fiind minim invazivă, bolnavul seara este acasă, după ce s-a chinuit luni de zile cu o piatră la rinichi.

G: Pentru ce categorii de pacienți este recomandată această intervenție?

Bolnavul cu litiază renală are indicație pentru rezolvarea ei cu acest robot. Sigur că depinde de mărimea pietrei. Dacă pietrele sunt până în 2-2,5 cm, atunci cred că este indicat să se supună acestei intervenții, rezultatele sunt excepționale. Sunt unele pietre care, la ESVR, nu se distrug și care, în aceste condiții, după ce bolnavul face 3-4 ședințe, lasă rinichiul mai mult frăgezit decât vindecat. Iar pentru această tehnologie nu contează duritatea pietrei, laserul poate distruge orice piatră.

G: Care sunt recomandările pentru pacient după o astfel de intervenție?

Este foarte simplu, bolnavul își poate relua a doua zi activitatea, trebuie să bea lichide multe și cam atât. Nu are nicun fel de problemă.

G: Care este costul intervenției?

Nu știu exact, vă pot spune doar că robotul este venit aici pentru operații demonstrative, va mai sta o perioadă de timp, pentru încă 30 de operații. Sigur că, în aceste condiții, bolnavii vor avea avantaje uriașe.

G: Se poate spune că, la ora actuală, pacienții români au acces aici, în ceea ce privește patologia renală, la tratamente de același nivel cu cele din afară?

Da, chiar peste ce este afară. În acest moment, pot să vă spun că sunt numai 3 centre în lume care au acest robot și care lucrează cu el de curând și acesta ar fi al patrulea. Deci este peste multe dintre cele mai bune centre din Occident.

G: În București, pacienții au acces la metode moderne de tratament pentru zona de urologie. Cum este însă situația în restul țării?

În țară, lucrurile sunt cum știți și dumneavoastră foarte bine. Sigur că partea de endourologie este foarte importantă și cea de chirurgie clasică la fel. Cât despre ceea ce vă prezentăm astăzi, pot să vă spun doar că am mare încredere în această metodă, care deja și-a dovedit eficiența. Au fost 80 de cazuri de pacienți în lume operați cu această metodă, dintre care opt au fost operați de mine.

G: Câți pacienți operați anual cu aproximație și care sunt cele mai frecvente probleme cu care pacienții ajung la dumneavoastră?

Pentru litiază renală se operează cel puțin doi, până la patru bolnavi pe zi. Aceasta este și cea mai frecventă patologie.

G: Cum arată o zi din viața dumneavoastră?

Plec dimineața la 7 fără un sfert, mă duc întâi la „Sf. Ioan”, acolo îmi desfășor activitatea mea de profesor, după care am de multe ori operații la Sanador, apoi am consultații și abia pe la 9 jumătate seara ajung acasă, în fiecare zi.

G: Povestiți-ne despre un caz complicat cu care v-ați confruntat și cum l-ați rezolvat.

Sunt foarte multe. De obicei, când este un caz complicat, sunt chemat eu de către colaboratori. Dar de obicei se rezolvă, e adevărat, trebuie să ai mai multă grijă, să fii mai atent, să ai experiență și să iei decizia corectă. Dar am satisfacția că lucrurile merg bine.

G: Ați avut vreun moment în care nu găseați soluția unui caz? Ce ați făcut atunci?

Da, toată lumea cred că a avut. Dar trebuie să găsești soluția, altfel nu se poate.

G: Ce sfaturi le dați medicilor tineri care vor să activeze în domeniul urologiei, ce le spuneți rezidenților dumneavoastră?

Rezidenții vor face o treabă foarte bună, pentru că lucrează în centre perfecționate. Am toată nădejdea și speranța în ei.

G: La final, spuneți-ne care au fost cele mai mari provocări și cele mai mari realizări ale carierei dumneavoastră.

Cele mai mari provocări sunt date de activitatea zilnică și de cazurile pe care le operez. Iar cele mai mari realizări sunt date de prezența mea la nivel internațional, la cel mai înalt nivel.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.