Farmacist… profesia mea! (II)

Cine poate profesa ca farmacist?

Articolul 553 din legea nr. 95/2006 lamureste cat se poate de clar notiunea de „persoana fizica, care poate exercita profesia de farmacist pe teritoriul Romaniei”.

„Profesia de farmacistse exercita pe teritoriul Romaniei, in condtitiile prezentei legi, de catre persoane fizice, posesoare ale unui titlu official de calificare in farmacie, dupa cum urmeaza:

1. cetateni ai statului roman;
2. cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
3. sotul unui cetatean roman, precum si descendentii si ascendentii in linie directa, aflati in intretinerea unui cetatean roman, indiferent de cetatenia acestora;
4. membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit b, asa cum sunt definiti de art. 2, alin. 1, pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriulRomaniei a cetatenilor statelor member ale Uniunii Europene si spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005;
5. cetatenii statelot terte, beneficiary ai statului derezident permanent in Romania;
6. beneficiary ai statului de resident pe termen lung, acordat de unul dintre statele prevazute la lit. b.

Iar art. 2, alin. 1, pct. 3 din O.U.G. nr. 102/2005 explica notiunea de „membru de familie”:

1. sotul sau sotia;
2. descendentii in linie directa, indiferent de cetatenie, care nu au implinit varsta de 21 de anis au care se afla in intretinerea cetateanului Uniunii Europene, precum sic el al sotului/sotiei;
3. ascendentii in linie directa, care se afla in intretinerea cetateanului Uniunii Europene, precum si cei ai sotului/ sotiei;”

O singura nelamurire la citirea acetui text de lege: s-ar putea imagina un descendent sau ascendant, aflat in intretinerea unui cetatean roman (art. 553, alin. 1, lit. c) care sa poata profesa pe teritoriul Romaniei?!

Da, este situatia acelor persoane care isi termina studiile de specialitate in tarile in care durata acestora este mai mica decat in Romania.

Astfel veti putea avea, in viitorul apropiat, un coleg/ colega care la 16 ani sa fi absolvit o scoala echivalenta, in spatial European, fiind debutant(a) la 16-17-18 ani fata de dvs. La 22-23 ani…

Insa, se mai poate spune despre aceste persoane ca sunt in intretinerea cuiva, de vreme ce au venituri proprii?

De observat ca desi in Romania majoratul unei persoane fizice este la varsta de 18 ani, totusi, anumite prevederi legale cu „imprumutat” majoratul tarilor europene (21 ani), creand in acest fel o exceptie de la dreptul familiei sic el privind capacitatea de exercitiu aplicabil in Romania.

De asemenea, o concurenta in acest domeniu se poate inregistra si din partea persoanelor rezidente (in Romania sau state UE) care, dintr-un motiv sau altul, desi au terminat studii de profil, nu isi gasesc un loc de munca conform noii calificari dobandite. Va ramane, in continuare pe o munca necalificata in statele UE sau se va reorienta spre noile piete de munca, proaspat anexate!

Un revers al medaliei – in sens bun! – este si acela ca un farmacist roman, care stapaneste 1-2 limbi straine, poate sa faca o concurenta reala colegilor de breasla din Uniune. Va ramane insa de vazut cum va reusi Colegiul Farmacistilor din Romania sa promoveze si sa apere drepturile unor astfel de membrii care doresc sa profeseze in alta tara a spatiului european.

Sa aruncam o privire si asupra notiunii de „titlu oficial de calificare in farmacie”, prevazuta in art. 556, alin. 2, prin titlu oficial de calificare in farmacie se intelege:

1. diploma de farmacist, eliberata de o institutie de invatamant superior medico-farmaceutic acreditata, din Romania;
2. certificat de farmacist specialist, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice;
3. diploma, certificat sau un alt titlu de farmacist, eliberate conform normelor Uniunii Europene de statele apartinand Spatiului Economic Europan sau de Conferinta Elvetiana;
4. diploma, certificat sau alt titlu de farmacist, dobandite intr-un tert si recunoscute de unul dintre statele membre prevazute la lit. C ori echivalate in Romania;

Astfel spus, vechea diploma de licenta dobandita in urma absolvirii unei institutii acreditate din Romania, va va permite, dupa aderare, sa profesati intr-unul din statele mentionate, fara a mai sustine echivalari, insa nu si fara interviu…

jurist Alina Stefan

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.