Farmacist… profesia mea!

Juramintul farmacistilor

„In intreaga mea activitate de farmacist voi da dovada de o atitudine profund umana fata de om si colectivitate. Voi respecta demnitatea si personalitatea bolnavului, exercitind profesiunea cu constiinciozitate, respectind normele de etica si de deontologie farmaceutica. Voi fi corect cu mine insumi si cu confratii mei, carora le voi cere colaborarea, si nu voi refuza sa le acord sprijinul, cind mi se va cere, in interesul bolnavului. Voi pastra secretele incredintate de pacienti, chiar si dupa decesul acestora.

Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist sa fie utilizata impotriva sanatatii si vietii omului. Voi fi rabdator si intelegator fata de cel care, datorita bolii, nu-mi acorda respectul cuvenit. Jur, pe onoare, in mod solemn si liber!” si cu un titlu oficial de calificare in profesia de farmacisti porniti la drum, inarmati doar cu cunostintele dobindite in timpul scolii. Pentru exercitarea acestei profesiei, in afara cunostintelor de specialitate, luati-va un ragaz pentru a parcurge si legislatia aplicabila in cazul dumneavostra.

O prima oprire, in itinerariul dumneavoastra, trebuie facuta la legea nr. 95/14.04.06, publicata in Monitorul Oficial nr. 372/28.04.06. Legea reglementeaza pe linga alte probleme din domeniul sanitar si exercitarea profesiei de farmacist, totodata legiferind organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania in titlul XIV.

Tot ea prevede (art. 557) ca profesia de farmacist este „profesie independenta si se exercita in regim salarial si/sau independent”. Ce inseamna aceasta? Simplu: va angajati cu contract de munca. Ce inseamna „independent”, atunci? Inseamna infiintarea propriei farmacii (iar aceasta este alta chestiune pe care o vom trata cu alta ocazie) sau incheierea unui „contract de furnizare de servicii farmaceutice”, dupa inregistrarea la administratia financiara din raza de domiciliu. Profesia de farmacist este trecuta in rindul profesiilor libe-rale alaturi de altele ca: medic, avocat, arhitect etc. In cazul farmacistilor angajati cu contract de munca, independenta organizatorica nu exista, organizarea prestarii muncii fiind un atribut al angajatorului. Indiferent de relatia contractuala farmacistul raspunde pentru deciziile sale profesionale, aceasta raspundere fiind o consecinta a independentei profesionale. Farmacistul, desi isi desfasoara activitatea intr-un domeniu de interes public, nu are statut de functionar public.

Jurist Alina Stefan  

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. A**:

      interesant..multumim