Marie Curie, o viață în slujba științei

Marie Curie (Maria Sklodowska) s-a născut pe 7 noiembrie 1867, în Varșovia, Polonia, și și-a dedicat întreaga viață științei, câștigând două Premii Nobel de-a lungul vieții, în anii 1903 și 1911. Provenea dintr-o familie numeroasă, iar părinții săi erau profesori. Marie avea rezultate excelente la școală, dar a fost forțată să întrerupă studiile, deoarece la acea vreme, în Polonia, femeilor nu li se permitea să urmeze facultatea. A făcut parte dintr-o organizație a studenților și a părăsit Varșovia, mutându-se mai apoi în Cracovia. În 1891 pleacă la Paris și studiază la Sorbona, unde obține doctoratul în fizică și chimie.

Marie Curie și întâlnirea cu Pierre Curie

Pe Pierre Curie, profesor de fizică, l-a întâlnit în 1894, iar anul următor s-au căsătorit. Între anii 1895 și 1905 cei doi au lucrat împreună și, urmând sfatul soțului ei, Marie a decis să studieze proprietățile radioactivității descoperite de către Henri Becquerel. În 1898, Marie și Pierre Curie au descoperit și izolat două noi elemente chimice radioactive: poloniul și radiul. În 1903, Curie și-a susținut teza de doctorat, tema fiind chiar cele două substanțe radioactive.

Câteva luni mai târziu, Marie și Pierre Curie au ajuns în lumina reflectoarelor și au câștigat Premiul Nobel alături de Becquerel, pentru munca în ceea ce privește radioactivitatea, iar în 1911, Marie a fost  răsplătită cu Premiul Nobel pentru Chimie, ca o încununare pentru munca sa în ceea ce privește adăugarea celor două noi elemente în Tabelul periodic. Rămâne singura femeie din istorie care a primit Premiul Nobel în două domenii diferite.  

Marie Curie, o viață dedicată științei

De-a lungul întregii sale activități, Marie Curie a promovat utilizarea radiului în scopul medicinei, iar în timpul Primului Război Mondial, asistată de fiica sa, Irene s-a dedicat acestui scop. A rămas pasionată de domeniul chimiei pentru tot restul vieții sale. În 1921 merge în America (cu cele două fiice, Irene și Eve) pentru a achiziționa radiu. Este primită de președintele Warren Harding, care îi acceptă solicitarea. Marie Curie primește un gram de radiu pe care îl va utiliza în cercetările sale ulterioare. Demnă și asumată, doamna Curie a fost tot timpul admirată de către cercetătorii din întreaga lume, a făcut parte din societăți și comitete internaționale, iar munca sa este consemnată în numeroase lucrări științifice și jurnale medicale.

Nicolae Paulescu și descoperirea insulinei

Dramele din viața savantei Marie Curie

Pierre Curie, soțul savantei, a murit lovit de o trăsură în timp ce traversa strada. Marie a preluat postul de profesor de la Sorbona al soțului, devenind astfel prima femeie profesor la Sorbona. În ciuda succesului său profesional, savanta Marie Curie suferea de anemie aplastică, din cauza mediului radioactiv în care lucrase și s-a stins din viață în 1934 în Savoy, Franța. Toate lucrurile sale din casa din Paris, dar și din laboratorul său sunt în continuare radioactive și se pare că vor rămâne radioactive pentru următorii 1500 de ani, potrivit specialiștilor. Fiica sa cea mare, Irene, i-a călcat pe urme, devenind om de știință și câștigătoare a Premiului Nobel pentru Chimie.

Surse: nobelprize.org; sciencealer.com; bbc.co.uk

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.