Medicul Mina Minovici și istoria Institutului Național de Medicină Legală

Mina Minovici (1858 – 1933), medic legist și farmacist român, a adus un aport important în ceea ce înseamnă medicina legală în România, fiind și cel care a înființat Institutului Național de Medicină Legală din București (INML), care-i și poartă numele. Institutul a fost inaugurat în anul 1892 și a fost primul din România, și se pare că și din lume, potrivit World Record Academy. Astfel, Mina Minovici este o personalitate marcantă datorită implicării sale în crearea sistemului medico-legal și a extinderii conceptului de medicină legală ca modalitate de organizare, de cercetare, de predare și activitate criminalistică.

Mina Minovici și cercetările sale

Mina Minovici s-a născut la Brăila, într-o familie de aromâni. Urmează Școala superioară de farmacie și face un stagiu de doi ani în cadrul unei farmacii din orașul natal. Obține certificatul de asistent de farmacie, câștigând astfel dreptul a încă doi ani de studii necesari pentru a-și lua licența. Urmează apoi cursurile Facultății de Medicină, specializându-se în medicină legală și toxicologie, în Franța, la Paris. A aprofundat studiile despre alcaloizii cadaverici (formarea unor baze organice în cadavru din cauza putrefacției), antropologia medico-legală, precum și bolile mintale.

INML „Mina Minovici”

„Rolul principal al medicinei legale este acela de a executa legea; asistentul criminalist este asistentul zilnic al magistratului; este chemat să constate faptele materiale, să intervină zilnic în investigațiile justiției și fără el o mulțime de atacuri ar rămâne nepedepsite”, spunea dr. Mina Minovici.

Înainte de înființarea acestui institut, medicii legiști nu aveau niciun laborator pentru a realiza necropsiile, cadavrele fiind plasate în camerele mortuare ale spitalelor, iar medicii erau astfel obligați să meargă dintr-un spital în altul. La acea vreme, Institutul de Medicină Legală beneficia de tehnologie, existând și o încăpere utilizată special pentru toxicologie, unde se analiza impactul unor substanțe chimice asupra corpului. Institutul dispunea și de un amfiteatru, de o bibliotecă, laboratoare de anatomie patologică și o sală de muzeu. Mulți ani, institutul a fost un model pentru toată Europa.

S-a dedicat Institutului Național de Medicină Legală

Legistul a fost și directorul institutului până în anul 1932, după care unul dintre frații săi, Nicolae, a preluat responsabilitățile până în anul 1938. Sediul nou a fost finalizat în anul 1989, are 4 etaje și găzduiește mai multe departamente și laboratoare de medicină legală clinică, investigație criminalistică, psihiatrie, psihologie criminalistică, histopatologie, microbiologie, genetică, precum și o capelă și un muzeu.

Celebrul muzeu este dedicat însă doar legiștilor și studenților care vor să urmeze acest drum, publicului larg fiindu-i interzis accesul. Majoritatea exponatelor datează de la momentul în care a fost înființată morga și au fost colectate de însuși profesorul Minovici – este vorba despre organe cu anomalii medicale, arme cu care au fost înfăptuite crimele etc.

A mumificat corpul unui cerșetor

Se pare că în anul 1908, Mina Minovici a realizat un proces de mumificare al corpul unui cerșetor, iar în anii 2000, după multiple cercetări și analize în detaliu, experții au descoperit că organele erau prezente în interiorul mumiei în poziție normală; fluidul pentru îmbălsamare a fost injectat printr-o incizie realizată la nivelul arterei femurale. Trebuie să amintim și de lucrările profesorului Mina Minovici, care au adus un aport important în medicina acelor vremuri, cu răsunet chiar și astăzi – Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques (1888), Putrefacţia din punct de vedere medico-legal şi igienic (1899), Sur la criminalité féminine en Roumanie (1907), Tratat complet de medicină legală (1928-1930).

Surse: worldrecordacademy.org; inml-mm.ro

Sursă foto: worldrecordacademy.org

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.