Disfuncția erectilă: certitudini farmacologice și perspective fitoterapeutice

Rezumat:

Disfunctia erectila este o realitate zilnica incomoda care afecteaza milioane de persoane din lume, avand la baza mecanisme fiziopatologice complexe, atat periferice cat si centrale, insa incomplet elucidate. In acest articol ne-am propus sa abordam problematica disfunctiei erectile din punct de vedere fizio-patologic si sa propunem cateva solutii terapeutice. Desi incidenta acestei afectiuni este in crestere, tot mai putini pacienti reusesc sa isi invinga disconfortul psihologic si sa se adreseze medicului specialist. Cei mai multi recurg la automedicatie pe baza informatiilor gasite in presa ori pe internet. In aceste conditii, interventia farmacistului este absolut necesara pentru a preveni abuzul de medicamente, pentru a reduce riscul reactiilor adverse si pentru a asigura o farmacoterapie individualizata, lucruri imposibil de realizat fara cunostinte temeinice de fiziologie si farmacologie.

Abstract:

Erectile dysfunction is a daily uncomfortable reality that affects millions of people around the world and is based on complex physiopathologic mechanisms, both peripheral and central that are not yet fully understood. In this article we have tried to present the erectile dysfunction syndrome from a physiologic and pathologic perspective in order to offer the most viable therapeutic options. Although the incidence of this syndrome is rising, less and less patients are able to overcome the psychological discomfort and address a specialist. Most of them resort to self-medication based on information they find in the media or on the internet. Under these circumstances, the pharmacist`s intervention is absolutely necessary in order to prevent drug abuse, in order to reduce side effects and to ensure an individualized pharmacotherapy. These objectives can`t be achieved without deep knowledge in the area of physiology and pharmacology.

Introducere

Aproximativ 5-20% din barbati sufera de disfunctie erectila de la moderata pana la severa. Ultimii 20 de ani de cercetare in fiziologia erectila au evidentiat incidenta in plina ascensiune la nivel global a acestei boli, predominant de origine vasculara. Din momentul introducerii in terapeutica a Sildenafilului, a avut loc o renastere a interesului fata de disfunctia sexuala si o crestere a numarului de pacienti care admit ca au aceasta boala, diagnosticarea ei bazandu-se pe istoricul medical si sexual, inclusiv pe chestionarele validate, cum ar fi IIEF (International Index for Erectile Function) [2].

Consideratii generale

Disfunctia erectila este cea mai frecvent studiata tulburare sexuala de cauza mixta, predominant organica sau psihogena, fiind caracterizata prin incapacitatea de a obtine o erectie adecvata pentru o activitate sexuala satisfacatoare. Acest tip de impotenta poate fi cauzat de numerosi factori: psihologici, neurologici, hormonali sau vasculari precum si de administrarea unor medicamente pentru diverse afectiuni (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, dislipidemie, tumori, traumatisme craniene, hipo sau hipertiroidism, diabet zaharat, experiente sexuale esuate, educatie sexuala deficitara, cauza iatrogena, etc.) [3,17].

Unul din cele mai ample studii privind disfunctia erectila: “The Massachusetts Male Aging Study”, a evidentiat faptul ca prevalenta disfunctiei sexuale creste odata cu inaintarea in varsta, afectand pana la jumatate din populatia de sex masculin cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani. Astfel, pe masura ce populatia imbatraneste, se estimeaza ca prevalenta disfunctiei erectile se va dubla de la 152 de milioane de oameni in 1995 la 322 de milioane in 2025, ceea ce implica o reevaluare serioasa a strategiilor terapeutice privind disfunctia erectila [6].

Neuromediatorii chimici si functia erectila [3,17]

Catecolaminele – dopamina (cresterea concentratiei de dopamina in creier stimuleaza erectia), adrenalina, noradrenalina, sistemul GABA – ergic, serotonina (reducerea activitatii sexuale prin stimularea receptorilor 5-HT2 indusa de cresterea concentratiei de serotonina), acetilcolina sunt neuromediatorii chimici implicati in stimularea activitatii sexuale.

La nivel periferic, stimularea erectiei este asigurata de:

• VIP (peptid intestinal vasoactiv) creste nivelul AMPc prin stimularea enzimei adenilat ciclaza inducand relaxare vasculara si favorizand erectia;
• NO (oxid de azot) creste concentratia GMPc la nivelul corpilor cavernosi prin stimularea enzimei guanilat ciclaza, determinand vasodilatatia muschilor netezi arteriali si cresterea fluxului de sange in corpii cavernosi;
• Adrenalina, la concentratii mici, activeaza receptorii β2, inducand vasodilatatie peniana; stimularea penisului este favorizata si de activarea receptorilor α1 adrenergici;
• Prostaglandinele (PGE1) induc relaxarea vasculara prin activarea receptorilor prostaglandinici si prin deschiderea canalelor de potasiu, urmata de hiperpolarizare.

Disfunctia erectila indusa iatrogen [3]

Numeroase medicamente pot genera disfunctie erectila ca reactie adversa. Aceasta patologie indusa iatrogen are la baza mecanisme bine cunoscute pentru anumite grupe terapeutice sau in anumite cazuri poate fi detectata ca urmare a activitatii de farmacovigilenta. In alte cazuri aceasta apare ca o consecinta a lipsei de complianta la tratamentul cu:

• antihipertensive (β – adrenolitice, α – adrenolitice, agonisti α2 adrenergici presinaptici centrali, neurosimpatolitice, antagonisti ai aldosteronului, tiazide);
• hipolipemiante (statine, fibrati, rasini fixatoare de acizi biliari);
• antipsihotice, anxiolitice, antidepresive, anticonvulsivante, antiparkinsoniene, hormoni, substante cu efect antiandrogenic, glicozide cardiotonice, antihistaminice H2, antihistaminice H1, etc.

Farmacoterapia in disfunctia erectila [7,17]

Tratamentul ideal al disfunctiei sexuale se caracterizeaza prin absenta efectelor secundare si lipsa toxicitatii, usurinta administrarii, debutul rapid si durata lunga de actiune precum si accesibilitatea din punct de vedere financiar. Este necesara o abordare multidisciplinara si complexa a pacientului care sa asigure acuratetea diagnosticului respectiv sa permita instituirea unui tratament eficient si modern.

In functie de calea de administrare a tratamentului disfunctiei erectile, se poate realiza urmatoarea sistematizare:

I. Farmacoterapia orala – prima linie de tratament:

A.  Inhibitorii specifici de fosfodiesteraza-5 (PDE5)considerati „standardul de aur” al disfunctiei erectile, datorita eficacitatii si tolerabilitatii net superioare: sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil;
► Mecanism: → inhiba fosfodiesteraza – 5, prezenta la nivelul corpilor cavernosi si impiedica degradarea GMPc (mediatorul final al erectiei) amplificand efectul vasodilatator al oxidului de azot si stimuland fluxul de sange la acest nivel.
► Posologie: → sildenafil 50mg/zi٭ cu o ora inainte de contactul sexual; alimentele intarzie absorbtia;
→ vardenafil 10mg/zi٭ cu 30-60 minute inainte de actul sexual; efect intarziat de lipide;
→ tadalafil 10mg/zi٭ cu 30 minute – 12 ore inainte de contactul sexual; alimentele nu influenteaza efectul;
→ avanafil 100mg/zi٭ cu 30 minute inainte de actul sexual; absorbtie intarziata de alimente;
► Reactii adverse frecvente: → cefalee, ameteli, tulburari de vedere, hipertermie, congestie nazala, dispnee, tulburari dispeptice.
٭dozele mentionate pot varia in functie de eficacitate (in stransa corelatie cu prezenta stimulilor sexuali) si tolerabilitate.
B.  Adrenolitice agonisti α2 presinaptici periferici: yohimbina 5mg x 2-3/zi;
► durata scurta de actiune, efect afrodisiac; produce vasodilatatie, tahicardie, hipotensiune.
C. Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei: dapoxetina 30mg cu 1-3 ore inainte de actul sexual; indicata in tratamentul ejacularii precoce;
in lipsa reactiilor adverse se pot administra maxim 60mg/zi; nu se administreaza zilnic;
D. Agonisti dopaminergici, predominant D2: apomorfina 1 comprimat de 2mg sublingual cu aproximativ 20 minute inaintea contactului sexual;
► la nevoie, doza poate fi crescuta la 3 mg; Intervalul dintre 2 administrari succesive trebuie sa fie de minim 8 ore.
► Ajustarea dozei la varstnici nu este necesara.
E. Terapia hormonala: testosteron;
► terapie de substitutie hormonala la barbati cu hipogonadism;
► undecanoat de testosteron: initial 120mg/zi, timp de 2-3 saptamani; in functie de efectele clinice, doza de intretinere este de 40-160mg/zi.

II. Terapia locala – a doua linie de tratament:

A. Vasodilatatoare:
• α adrenolitice: fentolamina 0,5 – 1mg intracavernos; maxim 3 injectii/ saptamana;
• musculotrope: papaverina 40mg dizolvata in 1 ml ser fiziologic (injectie intracavernoasa); efect doza-dependent: la doze mici (8mg) este necesara stimularea sexuala, pe cand la doze mari (80mg) inducerea erectiei este independenta de stimulii sexuali;
B.  Analogi ai prostaglandinei E1: alprostadil;
► induce vasodilatatie si inhiba agregarea plachetara;
► stimuleaza erectia prin dilatarea arterelor cavernoase si prin relaxarea musculaturii netede din structura corpilor cavernosi.

Studiile clinice privind eficacitatea inhibitorilor fosfodiesterazei de tip V (sildenafil, tadalafil, vardenafil) efectuate pana in prezent, au evidentiat randamentul extrem de ridicat al acestora intr-o gama larga de disfunctii erectile, de cauza organica sau psihogena, inclusiv la diabetici, la cei cu afectiuni cardiovasculare de tipul hipertensiunii arteriale sau bolii coronariene, la cei cu afectiuni neuropsihice, neurologice sau insuficienta renala. O alternativa pentru pacientii cu contraindicatii la aceasta grupa terapeutica este farmacoterapia locala (injectii intracavernoase, aplicarea topica de substante proerectile).

Asadar inhibitorii fosfodiesterazei de tip V  – “standardul de aur al disfunctiei erectile” reprezinta cea mai eficienta terapie sistemica pentru aceasta patologie, avand efecte pozitive in cazul ejacularii precoce, stimuland functia erectila, ameliorand calitatea erectiei si satisfactia sexuala, pe termen lung imbunatatind inclusiv viata sociala a acestor pacienti [3].

Fitoterapie in disfunctia erectila

Una din strategiile moderne pentru tratarea disfunctiei erectile o constituie utilizarea plantelor afrodisiace, afrodisiac fiind considerat orice substanta sau activitate care trezeste interes sexual, intensifica placerea si sporeste performanta sexuala [21].

De la ginseng la sucul de rodie, de la acupunctura la arginina, oamenii au incercat tot felul de remedii naturiste pentru tulburarile de natura sexuala, dovezile stiintifice care sa sprijine utilizarea plantelor afrodisiace in disfunctia erectila fiind in prezent ambigue si insuficiente.

Fitoterapia a fost indelung utilizata in managementul disfunctiei erectile, multi pacienti confirmand eficacitatea acestui tratament. Studiile clinice randomizate sunt rare, majoritatea fiind realizate pe animale de laborator (preclinice). Plantele medicinale cu potential afrodisiac cele mai cercetate sunt reprezentate de: Panax ginseng, Epimedium sp., Tribulus terrestris, Butea superba, Corynanthe yohimbe, Eurycoma longifolia,  Avena sativa, Ginkgo biloba, Muira puama. Dintre acestea, doar pentru Panax ginseng, Butea superba si Corynanthe yohimbe s-au publicat rezultatele clinice obtinute, date nu foarte concludente, fiind necesara realizarea mai multor studii fitochimice aprofundate pe o gama extinsa de plante afrodisiace cu scopul de a le confirma eficacitatea si profilul de siguranta in managementul tulburarilor sexuale [11].

Principalii parametri utilizati in evaluarea activitatii afrodisiace sunt: frecventa si latenta intromisiunilor, intervalul post-ejaculare, frecventa si latenta imperecherilor, presiunea intracavernoasa, concentratia hormonilor si sinteza endoteliala a oxidului de azot [21].

Dupa modul de actiune, afrodisiacele pot fi clasificate astfel [13]:

I. substante care cresc libidoul (ex.: ambreina – constituent major din Ambra grisea creste concentratia hormonilor secretati de hipofiza anterioara si nivelul testosteronului seric);

II. substante care sporesc potenta sexuala (eficacitatea erectiei);

III. substante care intensifica placerea sexuala.

Dupa rolul biologic pe care il au in organism, se disting trei grupe de afrodisiace [21]:

I – Afrodisiace care actioneaza aducand un aport masiv de substante nutritive, determinand ameliorarea starii generale de sanatate a pacientului, respectiv cresterea libidoului si imbunatatirea performantelor sexuale;

II – Plante cu efecte fiziologice intense dar lipsite de efecte psihologice, care cresc durata actului sexual prin intensificarea fluxului de sange in zonele genitale;

III – Afrodisiace cu rol psihofarmacologic (neurotransmitatori, hormoni, feromoni), care strabat bariera hemato-encefalica si stimuleaza anumite arii responsabile de excitarea sexuala.

► Panax ginseng:

Wah Leung K. si Wong AS. au realizat mai multe studii preclinice si clinice, care au evidentiat o corelatie pozitiva intre copulatie, libido si ginseng, ginsenoidele fiind cauza imbunatatirii calitatii spermei. Astfel, ei au analizat urmatoarele aspecte privind performantele sexuale: erectia, libidoul, sperma – productie, calitate, motilitate, conservare precum si efectele ginsengului asupra spermatogenezei [25].

Intr-un studiu dublu-orb, placebo-controlat realizat pe 45 de barbati cu disfunctie erectila de la moderata pana la severa tratati cu 3 doze zilnice de ginseng rosu coreean timp de 8 saptamani s-a constatat imbunatatirea performantelor si a satisfactiei sexuale pentru 60% dintre pacientii tratati cu ginseng.

Imbunatatirea functiei erectile: rigiditate, penetrare si mentinerea erectiei s-a remarcat pentru 66,6% din indivizii altui studiu dublu-orb, placebo-controlat realizat pe 60 de barbati cu DE tratati cu  ginseng rosu coreean de 3 ori pe zi timp de 12 saptamani.

Sudiile pe animale tratate cu ginseng rosu coreean si extract din boabe de ginseng au evidentiat relaxarea musculaturii netede precontractate a corpilor cavernosi ai penisului la iepure in vitro dar si cresterea presiunii intracavernoase la sobolani in vivo. Acest lucru a fost pus pe seama ginsenoidelor, care induc sinteza NO in celulele endoteliale si nervii perivasculari si maresc sensibilitatea celulelor tesutului neted la NO. Astfel apare erectia, prin relaxarea musculaturii netede implicit irigarea cu sange a corpilor cavernosi ai penisului.

Un alt studiu realizat pe sobolani masculi expusi la female in calduri, tratati cu Panax ginseng zilnic timp de 60 de zile a evidentiat cresterea libidoului si a nivelului de testosteron din sange, acesta fiind un efect doza-dependent.

O crestere a densitatii si a motilitatii spermei a fost remarcata atat in cazul barbatilor cu oligoastenospermie cat si a omologilor ca varsta sanatosi tratati cu Panax ginseng [25].

Studii recente realizate de Murphy LL. si Lee TJ. pe animale de laborator au demonstrat ca ginsenoidele faciliteaza erectia in mod direct prin vasodilatatia si relaxarea corpilor cavernosi ai penisului prin sinteza NO la nivelul celulelor endoteliale si a nervilor perivasculari dar induc si o scadere a secretiei de prolactina [16].

Chen X. si Lee TJ. au realizat un studiu utilizand diverse tehnici in vitro prin care au evidentiat ca relaxarea produsa de acetilcolina s-a marit in prezenta ginsenoidelor, efectul fiind corelat cu cresterea concentratiei de cGMP din tesut [4].

Salvati G. si colab. au efectuat un studiu pe 66 de pacienti impartiti in 3 loturi tratate cu extract de Panax Ginseng. S-au obtinut urmatoarele rezultate: cresterea numarului de spermatozoizi/ml, a motilitatii spermatozoizilor, cresterea nivelului liber si total de testosteron din plasma, aceste efecte fiind puse pe seama actiunii ginsenoidelor la diferite nivele ale axului hipotalamo-hipozifo-testicular [18].

Choi HK si colab. au realizat un studiu pe 90 de pacienti impartiti in 3 loturi a cate 30: primul lot tratat cu ginseng, al II–lea lot tratat cu trazodona si un lot martor. In lotul tratat cu ginseng a crescut rigiditatea si circumferinta penisului, libidoul si satisfactia sexuala. Statistic, imbunatatirea functiei erectile s-a inregistrat in proportie de 60% la lotul tratat cu ginseng [5] fata de martor.

Tribulus terrestris

Gauthaman K. si colab. au realizat un studiu pe 40 de sobolani masculi adulti, din rasa Sprague-Dawley impartiti aleatoriu in 4 loturi a cate 10, tratate cu doze diferite de extract de T. terrestris, per os, o data pe zi timp de 8 saptamani. S-a inregistrat cresterea masei animalelor, a presiunii intracavernoase si a frecventei intromisiunii, precum si descresterea intervalului postejaculare – dovada a activitatii afrodisiace a protodioscinei (principiu activ al T. terrestris) bazata pe sinteza endoteliala a NO in corpii cavernosi [10].

Singh S. si colab. au realizat un studiu pe 18 sobolani albinosi cu activitate sexuala scazuta. Rezultatele obtinute in urma administrarii cronice de extract apos liofilizat din boabe uscate de T. terrestris au evidentiat cresterea frecventei copularilor, a indexului erectiei peniene, a nivelului de testosteron seric precum si descresterea latentei intromisiunii si a latentei ejacularii fata de lotul martor, evidentiind potentialul afrodisiac al protodioscinei [22].

Adaikan PG si colab. au realizat un studiu pe 24 de iepuri albi din Noua Zeelanda impartiti aleatoriu in 4 loturi tratate cu concentratii diferite de extract de T. terrestris, administrat oral, o data pe zi, timp de 8 saptamani, observandu-se intensificarea relaxarii la nivelul corpilor cavernosi, datorita sintezei endoteliale a NO indusa de protodioscina [1].

Pentru a evalua efectele hormonale ale T. terrestris si implicit rolul sau in managementul DE, Gauthaman K. si colab. au realizat un studiu pe primate, iepuri si sobolani. S-a concluzionat ca T. terrestris mareste nivelul de testosteron posibil datorita protodioscinei prezenta in extract, fiind utila in DE [9].

Un studiu realizat pe 40 de sobolani normali si castrati, adulti rasa Sprague-Dawley tratati cu extract de T. terrestris a prezentat o ameliorare a comportamentului sexual, dovada fiind: cresterea frecventei copularilor, scaderea latentei intromisiunii si a intervalului post-ejaculare fata de lotul martor [8].

Epimedium spp.

Shindel si colab. au realizat un studiu pe 48 de sobolani masculi, adulti rasa Sprague-Dawley carora li s-a lezat nervul cavernos, fiind ulterior tratati zilnic, timp de 4 saptamani cu icariina. Fata de lotul martor, s-a evidentiat o crestere marcata a sintezei  neuronale de NO si calponina in tesutul erectil, fiind confirmata actiunea erectogena si neurotrofica a icariinei [20].

Tian L. si colab. au realizat un studiu pe rozatoare, concluzionand ca icariina mareste presiunea intracavernoasa si regleaza activitatea NO-GMPc la nivelul corpilor cavernosi [23].

Liu WJ. si colab. au realizat un studiu randomizat pe 32 de sobolani adulti masculi susa Wistar observand o crestere a nivelului NO la nivelul corpilor cavernosi fata de lotul placebo [14].

Makarova MN si colab. au realizat un studiu pe sobolani in varsta, impartiti in 3 loturi,  tratati per os cu 2 extracte standardizate de icariina (E-01 si E-02) respectiv ulei de masline – lotul martor. S-a constatat imbunatatirea functiei erectile, dovada fiind faptul ca numarul de intromisiuni complete a crescut cu 32% si numarul de ejaculari s-a dublat, iar latenta ejacularii a scazut semnificativ cu pana la 40% fata de martor [15].

Crocus sativus

Hosseinzadeh H. si colab. au efectuat un studiu pe sobolani masculi in urma caruia au constatat ca: principiul activ din Crocus sativus-crocinul a determinat cresterea frecventei imperecherilor, a intromisiunilor, cresterea numarului de erectii si scaderea intervalului dintre copulari, respectiv a latentei de ejaculare fata de lotul placebo [12].

Efectul afrodisiac a fost dovedit de asemenea si in studii clinice, pe 20 de pacienti cu disfunctie erectila. Dupa 10 zile consecutive de tratament cu Crocus sativus, s-a imbunatatit semnificativ statistic tumefierea si rigiditatea peniena, a crescut numarul si durata actelor sexuale [19].

Muira Puama

Un studiu facut pe iepuri indica faptul ca Muira Puama are capacitatea de a relaxa corpii cavernosi, crescand fluxul de sange si facilitand astfel erectia [24].

Waynberg J. a realizat un studiu clinic pe 262 de barbati care prezentau un libidou scazut si nu aveau capacitatea de a mentine o erectie. Dupa 2 saptamani de tratament cu extract de Muira Puama, 62% dintre barbati au indicat o crestere a libidoului si 51% au raportat imbunatatirea erectiilor si reducerea oboselii [26].

Concluzii

Cererea de afrodisiace naturale s-a intensificat in ultima vreme, sfatul farmacistului fiind solicitat tot mai mult in cazurile de tulburari sexuale. Suplimentele nutritive pentru disfunctia erectila sunt preferate de catre pacienti in detrimentul medicamentelor de sinteza, datorita efectelor secundare si reactiilor adverse mai reduse, a interactiunilor limitate cu alte medicamente precum si datorita disponibilitatii mai mari a plantelor medicinale la consturi scazute. Utilizarea extensiva a afrodisiacelor naturale poate fi incurajata numai in conditiile realizarii mai multor studii clinice pentru elucidarea mecanismelor exacte de actiune, respectiv pentru confirmarea eficacitatii si sigurantei acestor produse, mai ales daca sunt utilizate in contextul unei polipatologii aflate sub tratament cu polimedicatie.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Plesu Mihaela1, Stefanescu Emil2, Vestea Alexandru3

1 – Farmacist rezident, specializarea Laborator farmaceutic in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta

2 – Asist.univ.dr.farm.sp. in cadrul Facultatii de Farmacie a UMF Carol Davila – Bucuresti

3 – Farmacist independent

Bibliografie:

1.  Adaikan PG, Gauthaman K, Prasad RN, Ng SC. Proerectile pharmacological effects of Tribulus terrestris extract on the rabbit corpus cavernosum. Ann Acad Med Singapore. 2000; 29(1):22-6.
2.  Bivalacqua TJ, Champion HC, Hellstrom WJ, Kadowitz PJ. Pharmacotherapy for erectile dysfunction. Trends Pharmacol Sci. 2000; 21(12):484-9.
3.  Calomfirescu N (sub redactia), Avram C, Belinski C, Bucuras D, Bucuras  V, Cambosie A, Coman I, Diaconu L, Dontu A, Dragulanescu C, Gaita D, Lengyel DM, Manu-Marin AV, Neagu M, Negres S, Popescu C, Porav-Hodade D, Ricu V, Sparchez Z, Teleki G, Timar R, Tudose F: Disfunctia erectila – Ghid clinic de Abordare Multidisciplinara, Editura Medicala, 2009; 41, 59-67, 99-123, 275-283.
4.  Chen X, Lee TJ. Ginsenosides-induced nitric oxide-mediated relaxation of the rabbit corpus cavernosum. Br J Pharmacol. 1995; 115(1):15-8.
5.  Choi HK, Seong DH, Rha KH. Clinical efficacy of Korean red ginseng for erectile dysfunction. Int J Impot Res. 1995; 7(3):181-6.
6.  Davis JE, Pedrosa Nunes K, Stallmann-Jorgensen I, Clinton Webb R. Current Perspectives on Pharmacotherapy Treatments for Erectile Dysfunction. Chapter 8; 145-153.
7.  Dobrescu D, Negres S, Subtirica V, Dobrescu L, Popescu R: MEMOMED 2010, Editura Universitara, 2010; 464-468.
8.  Gauthaman K, Adaikan PG, Prasad RN. Aphrodisiac properties of Tribulus Terrestris extract (Protodioscin) in normal and castrated rats. Life Sci. 2002;71(12): 1385-96.
9. Gauthaman K, Ganesan AP. The hormonal effects of Tribulus terrestris and its role in the management of male erectile dysfunction–an evaluation using primates, rabbit and rat. Phytomedicine. 2008; 15(1-2):44-54.
10.  Gauthaman K, Ganesan AP, Prasad RN. Sexual effects of puncturevine (Tribulus terrestris) extract (protodioscin): an evaluation using a rat model. J Altern Complement Med. 2003; 9(2):257-65.
11.  Ho CC, Tan HM. Rise of herbal and traditional medicine in erectile dysfunction management. Curr Urol Rep. 2011; 12(6):470-8.
12.  Hosseinzadeh H, Ziaee T, Sadeghi A: The effect of saffron, Crocus sativus stigma, extract and its constituents, safranal and crocin on sexual behaviors in normal male rats. Phytomedicine, 2008; 15(6-7), 491-495
13.  Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013; 7(13): 1–10.
14.  Liu WJ, Xin ZC, Xin H, Yuan YM, Tian L, Guo YL. Effects of icariin on erectile function and expression of nitric oxide synthase isoforms in castrated rats. Asian J Androl. 2005; 7(4):381-8.
15.  Makarova MN, Pozharitskaya ON, Shikov AN, Tesakova SV, Makarov VG, Tikhonov VP. Effect of lipid-based suspension of Epimedium koreanum Nakai extract on sexual behavior in rats. J Ethnopharmacol. 2007; 114(3):412-6.
16.  Murphy LL, Lee TJ. Ginseng, sex behavior, and nitric oxide. Ann N Y Acad Sci. 2002; 962:372-7.
17.  Negres S (sub redactia), Chirita C, Zbarcea CE, Velescu BS, Buzescu A, Seremet O, Stefanescu E, Farmacoterapie Volumul I, Editura Printech, 2013; 217-227.
18.  Salvati G, Genovesi G, Marcellini L, Paolini P, De Nuccio I, Pepe M, Re M. Effects of Panax Ginseng C.A. Meyer saponins on male fertility. Panminerva Med. 1996; 38(4):249-54.
19.  Shamsa A, Hosseinzadeh H, Molaei M, Shakeri MT, Rajabi O: Evaluation of Crocus sativus L. (saffron) on male erectile dysfunction: a pilot study. Phytomedicine, 2009; 16(8), 690-693.
20.  Shindel AW, Xin ZC, Lin G, Fandel TM, Huang YC, Banie L, Breyer BN, Garcia MM, Lin CS, Lue TF. Erectogenic and neurotrophic effects of icariin, a purified extract of horny goat weed (Epimedium spp.) in vitro and in vivo. J Sex Med. 2010; 7(4 Pt 1):1518-28.
21.  Singh R, Ashraf A, Singh S. Current Status of Indian Medicinal Plants with Aphrodisiac Potential. Pharmacologia, 4: 276-284, 2013.
22.  Singh S, Nair V, Gupta YK. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. J Pharmacol Pharmacother. 2012; 3(1):43-7.
23.  Tian L, Xin ZC, Yuan YM, Fu J, Liu WJ, Wang LL. [Effects of icariin on intracavernosal pressure and systematic arterial blood pressure of rat]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2004; 84(2):142-5.
24.  Youngken HW: Observations on muira puama, J. Am. Pharm. Assoc., 1921; 10:690-692.
25.  Wah Leung K, Wong AS. Ginseng and male reproductive function. Spermatogenesis. 2013; 3(3).
26.  Waynberg J: Aphrodisiacs: Contribution to the clinical validation of the traditional use of Ptychopetalum guyanna, presentation at the First International Congress on Ethnopharmacology, 1990.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.