9 concepţii greşite despre infecția cu virusul HIV

Potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, virusul HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Statisticile arată că la sfârşitul anului 2019, 38 de milioane de persoane erau infectate cu acest virus. Cu toate acestea, prin intermediul inovaţiilor în tratamente şi testare, persoanele infectate cu HIV pot duce o viață normală.

Infecţia cu virusul HIV este letală

Doctorul Michael Horberg, specialist în boli infecţioase, a declarat că atunci când pacienţilor le este administrat tratamentul potrivit, aceştia vor putea duce o viaţă normală. Odată cu apariţia terapiei antiretrovirale – în anul 1996, şansele ca persoanele purtătoare de HIV să ducă o viaţă fără alte probleme de sănătate au crescut. Tratamentele ajută pacienţii să-şi întărească sistemul imunitar şi să menţină virusul HIV în stare latentă, însă nu s-a descoperit încă o modalitate de eradicare totală a virusului.

Pacienţii cu HIV pot fi recunoscuţi după simptome

Dacă o persoană contractează virusul HIV, simptomele sunt, în general, nesesizabile. Un pacient infectat poate prezenta simptome similare cu orice alt tip de infecție, cum ar fi febră, oboseală sau stare generală de rău. Simptomele inițiale durează doar câteva săptămâni. Simptomele pe care oamenii le asociază cu HIV sunt de fapt semne ale complicațiilor legate de SIDA sau de alte boli. Cu ajutorul tratamentelor de specialitate, virusul HIV poate fi ţinut sub control. Specialiştii transmit că între momentul infectării cu HIV şi apariţia bolii SIDA pot trece zeci de ani.

Probabilitatea ca persoanele heterosexuale să contracteze HIV este scăzută

Potrivit statisticilor furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, 70% dintre cazurile de infectare cu HIV sunt reprezentate de bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex. Cu toate acestea, heterosexualii au reprezentat 24% din noile infecții cu HIV în 2016 și aproximativ două treimi au fost femei.

Femeile însărcinate şi seropozitive pot pune în pericol sănătatea nou-născutului

Potrivit specialiştilor, tratamentul pentru HIV a avansat atât de mult încât dacă o femeie însărcinată urmează zilnic tratamentul, așa cum îi recomandă medicul – pe parcursul întregii sarcini și continuă administrarea timp de 4 până la 6 săptămâni după naștere -, riscul de transmitere a HIV la copil poate fi de până la 1% sau mai puțin. Femeilor care nu sunt infectate, dar care doresc să conceapă un copil cu partener de sex masculin, purtător al virusului, le este recomandat să urmeze un tratament special pentru a reduce riscul transmiterii.

Virusul HIV cauzează întotdeauna SIDA

HIV este virusul care provoacă SIDA, dar asta nu înseamnă că toți pacienţii seropozitivi vor dezvolta boala. Virusul slăbeşte în timp sistemul imunitar, iar SIDA se manifestă prin infecţii care determină afecţiuni ale creierului şi multe alte complicații. Această afecţiune poate fi prevenită prin tratamentul precoce al infecției cu HIV.

Infecţia cu virusul HIV nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare

Deși au existat multe progrese medicale în tratamentul HIV, virusul poate duce în continuare la complicații, iar riscul de deces este semnificativ pentru anumite grupuri de persoane. Riscurile ca o persoană să contracteze HIV variază în funcție de vârstă, sex, sexualitate, stil de viață. Singura modalitate de depistare a virusului este testul de sânge. În România, potrivit Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Infecţiei HIV, testarea este gratuită.

Dacă ambii parteneri au HIV pot renunţa la prezervativ

Studiile au arătat că o persoană infectată cu HIV care urmează un tratament antiretroviral regulat nu este capabilă să transmit virusul unui partener în timpul actului sexual. Cu toate acestea, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă folosirea prezervativelor în timpul fiecărei întâlniri sexuale chiar dacă ambii parteneri sunt infectaţi, deoarece în unele cazuri, este posibilă transmiterea unei tulpini diferite de HIV.

Sursa: healthline.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.