„Controlorii de elită” sau persoanele care au învins virusul HIV

Organizația Mondială a Sănătății estima că la sfârșitul anului 2019 numărul persoanelor infectate cu virusul HIV a ajuns la 38 de milioane de oameni. Retrovirusul HIV are practic capacitatea de a-și transcrie propriul cod în codul genetic al celulei gazdă. Medicamentele care previn multiplicare virusului HIV se numesc antiretrovirale și s-au dovedit a fi un succes, permițând persoanelor infectate să aibă o viață lungă, fără complicații din punct de vedere al sănătății.

Virusul HIV se reactivează dacă tratamentul este întrerupt

Dacă tratamentul este întrerupt, virusul se reactivează, generând noi particule. Între timp, oamenii de știință au descoperit că la aproximativ 0.5% dintre persoanele cu HIV organismul reușește să suprime virusul fără niciun fel de tratament. Organismul acestor persoane, numite „controlori de elită”, este capabil de acest lucru în pofida prezenței rezervoarele celulare în care se ascunde virusul în stare latentă.

Ce se întâmplă în grupul „controlorilor de elită”

Un studiu condus de experții Institutului Ragon, Statele Unite, a utilizat o nouă tehnică de secvențiere a ADN-ului pentru a compara cromozomii a 64 de „controlori de elită” cu cei aparținând a 41 de persoane care urmau terapie antiretrovirală. Echipa de cercetători a descoperit un număr mare de secvențe virale intacte în ceea ce privește cromozomii grupului „controlorilor de elită”, precum și mai puţine copii ale genomului virusului. Dar aceiași „controlori de elită” deţin și un procent mai mare de forme intacte ale virusului, care sunt susceptibile să prolifereze.

O posibilitate este ca celulele acestui grup să împiedice virusul HIV să încorporeze ADN-ul său în regiunile active ale cromozomilor. Însă atunci când cercetătorii au crescut culturi de celule provenite de la controlorii de elită într-un laborator și le-au infectat cu HIV, virusul nu a avut probleme în a-și integra ADN-ul în regiunile active.

Cercetătorii susțin că sistemele imunitare ale „controlorilor de elită” au eliminat celulele care produc virusuri funcționale, lăsând în urmă doar copii nefuncționale ale virusului și versiuni intacte blocate în regiunea genomului numită heterocromatină.

Sursa: Medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.