Afecțiuni greu de diagnosticat

Cu cât o afecțiune este mai greu și mai târziu diagnosticată, cu atât mai mare este riscul de complicații. Orice pacient care se confruntă cu serie de simptome supărătoare își dorește ca, în urma unei vizite la medic, să plece acasă cu un diagnostic clar și un tratament țintit. Dar în practica medicală există boli și probleme de sănătate care nu sunt ușor de identificat, tocmai din cauza simptomelor nespecifice și adesea înșelătoare, a analizelor care nu fac parte din pachetele uzuale sau a simpotmelor comune în cazul mai multor afecțiuni.

Sindromul de colon iritabil

În cazul sindromului de colon iritabil se recurge la diagnosticul diferențial, medicul specialist asigurându-se că nu este vorba despre intoleranță la lactoză, boală celiacă, infecție bacteriană sau prezența paraziților. Sindromul de colon iritabil este însoțit de balonare, flatulență, dureri abdominale, episoade alternante de diaree și constipație, nevoia imperioasă de a merge la toaletă, toate aceste probleme manifestându-se pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Fibromialgia

Fibromialgia este caraterizată de durerile musculoscheletale cronice, fără a avea o cauză evidentă. Durerile sunt însoțite de oboseală, schimbări ale dispoziției, tulburări de somn și memorie. Cauzele exacte ale fibromialgiei nu au fost descoperite, dar se asociază cu modul în care sistemul nervos central percepe durerea. Studiile arată că un pacient care se va prezenta la reumatolog cu aceste simptome, va primi diagnosticul de fimbromialgie, dar dacă va merge la gastroenterolog, va fi diagnosticat cu sindrom de colon iritabil.

Durerea cronică

Apendicita

Ați putea crede că un apendice inflamat este ușor de identificat și diagnosticat. Simptomele clasice ale apendicitei includ stări de greață, vomă, febră, constipație, diaree. Durerea prezentă poate să dispară uneori ca urmare a ruperii apendicelui, aspect ce conduce la complicații ce pot pune viața în pericol. Există cazuri în care apendicita poate fi confundată cu boala Crohn, boala pelviană inflamatorie, colita. Se recomandă testele imagistice și examenul fizic.

Endometrioza

Foarte multe femei sănătoase se confruntă cu dureri menstruale și disconfort, așadar nu este un lucru surprinzător faptul că endometrioza este adesea greșit diagnosticată. Cu toate acestea, pacientele cu endometrioză se plâng adesea de dureri pelviene, crampe, menstruație abundentă, simptome care se înrăutățesc de-a lungul timpului. În urma unui examen pelvian se poate detecta adesea țesut endometrial sau chisturi endometriale. Diagnosticul se stabilește, de obicei, prin intermediul laparoscopiei.

Boala Lyme

Infecția Lyme se transmite prin înțepătura de căpușă purtătoare a bacteriei Borrelia burgdorferi. De obicei, la locul înțepăturii apare o erupție, iar căpușa poate rămâne în piele, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Pot apărea dureri de cap, dureri articulare, amețeli, dar asemenea simptome pot fi întâlnite și în cazul altor afecțiuni. Este importantă confirmarea serologică și inițierea tratamentului cât mai curând posibil.

Sindromul de oboseală cronică

Dacă în ultimele 6 luni pacientul s-a simțit foarte obosit, aceasta ar putea fi cauza. Problema poate fi însoțită de dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, tulburări de somn și concentrare. Însă aceleași simptome pot fi întâlnite și în cazul apneei de somn, afecțiunilor tiroidei, anemiei, diabetului, dar nu numai. Din păcate, nu există niciun test pentru acest sindrom, așa că acesta se va stabili prin excludere.

Lupusul

Semnul distinctiv al acestei boli inflamatorii cronice este erupția în formă de fluture, care apare pe obrajii pacienților, dar, din păcate, nu este prezent în toate cazurile. Pentru cei care se află în această situație, stabilirea diagnosticului poate fi un proces lung și dificil, deoarece boala poate afecta articulațiile, rinichii, creierul, plămânii, pielea. Nu există doar o singură modalitate de a diagnostica lupusul, ci se fac teste de urină, teste de sânge, dar și un examen fizic complet.

Lupusul: care sunt simptomele și cum pot fi ameliorate

Cefaleea de tip cluster

Cefaleea de tip cluster este o durere de cap care apare în atacuri ce pot dura de la o jumătate de oră până la trei ore, chiar și de câteva ori pe zi. Deși cefaleea de tip cluster este rar întâlnită, se caraterizează printr-o durere severă în spatele unui ochi și este însoțită de rinoree, lăcrimare, pleoapă căzută. Se pare că acest tip de durere apare, de obicei, la schimbarea anotimpurilor, de aceea poate fi diagnosticată greșit și confundată cu dureri provocate de sinuzită.

Surse: Webmd.com; Magmutual.com; Health.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.