Afecţiuni ORL frecvente în sezonul rece

Sezonul rece „favorizează” apariția unor afecțiuni ORL. În plus, un sistem imunitar slăbit crește vulnerabilitatea unei persoane la a se îmbolnăvi, iar oamenii de știință sunt de părere că temperaturile scăzute și umiditatea „ajută” virusurile să se multiplice. Pot să apară simptome precum tusea, durerile în gât, dureri la nivelul urechilor, oboseală, lipsa apetitului. De asemenea, se pare că aerul rece reduce circulația sangvină la nivelul mucoaselor nasului și gâtului, aspect ce poate diminua răspunsul sistemului imunitar.

Care sunt afecțiunile din sfera ORL des întâlnite în sezonul rece?

Faringita streptococică este o afecţiune a faringelui şi amigdalelor, cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A. Simptomele acestei afecţiuni sunt durerea în gât, cefaleea, febra, durerile de stomac. Medicii recomandă efectuarea unui exsudat faringian pentru a se stabili cauza problemei. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice care vor ameliora simptomele, prevenind complicaţiile şi răspândirea infecţiei.

Otita medie acută este o inflamație localizată în urechea medie, și poate apărea în urma unei răceli, a unei dureri în gât sau a unei infecţii respiratorii. Aproximativ 3 din 4 copii au cel puțin un episod de otită medie până la vârsta de 3 ani.

Miringita flictenulară și sinuzita, alte afecțiuni din sfera ORL

Miringita flictenulară reprezintă inflamaţia membranei timpanului, cauza fiind o infecție virală sau bacteriană. Simptomele pot apărea brusc – durere în ureche, febră şi poate apărea ulterior o scădere a auzului atunci când infecţia este bacteriană. Medicii recomandă administrarea antibioticelor ca metodă de tratament, dar se pot utiliza şi analgezice pentru diminuarea durerii.

Sinuzita este „favorizată” de sezonul rece și este caracterizată prin inflamația sinusurilor. În general, sinusurile sunt cavități pline cu aer, dar când acestea sunt inflamate se pot umple cu secreţii, facilitând dezvoltarea germenilor şi apariția infecţiilor. Dacă simptomele prezentate sunt specifice unei infecţii simple, medicul ar putea recomanda utilizarea apei sărate pentru spălături nazale sau tratament medicamentos. În cazul în care se recomandă administrarea de antibiotice, acestea trebuie luate timp de 10-14 zile.

Diferenţa dintre răceala comună şi gripă

  • Răceala comună este una dintre cele mai frecvente infecţii ale tractului respirator. Simptomele includ congestie nazală, dureri în gât, cefalee şi uneori febră. Răceala este mai frecventă în rândul copiilor. Un sistem imunitar slăbit este mai expus, iar specialiștii recomandă spălarea frecventă a mâinilor. În cazul răcelii comune se recomandă odihna şi hidratarea.
  • Gripa este o infecţie virală. Simptomele specifice debutează brusc și sunt următoarele: febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, diaree, oboseală şi pot dura între 5 şi 7 zile. Virusul gripal poate rezista până la 24 de ore pe unele suprafeţe.

Surse: bergerhenryent.com; healthline.com; webmd.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.