Pete roșii pe picioare – cauze și management

În foarte multe cazuri, apariția de pete roșii pe picioare se datorează hemoragiei la nivelul unui strat al pielii numit derm. Pentru a stabili de la bun început despre ce fel de pete roșii pe picioare vom discuta, menționăm că facem referire la acele pete mici, extinse, punctiforme, ce prezintă un diametru mai mic de 3 milimetri (peteșii), între 3 milimetri și 1 centimetru (purpură) și mai mari de 1 centimetru (echimoze). Există o mai multe cauze care pot sta la baza apariției acestor pete roșii pe picioare, dar întotdeauna, în cazul leziunilor cum sunt cele prezentate mai sus, este vorba despre erupții cutanate hemoragice, de unde și culoarea (cel puțin inițială) roșie avută.

Pete roșii pe picioare – cauze și factori de risc

Aceste tipuri de pete roșii pe picioare nu se albesc sau dispar atunci când este pusă presiune cu degetul asupra acestora, spre deosebire de alte erupții cutanate cu aspect asemănător. În practica clinică pediatrică, apariția de pete roșii pe picioare este frecvent întâlnită, putând fi asociată cu o gamă variată de afecțiuni. Totuși, este necesară evaluarea atentă a medicului specialist pentru a se diagnostica eventuala afecțiune, în funcție de aspectul respectivelor pete roșii pe picioare, astfel încât cauzele să fie restrânse pe baza diagnosticului pus. După cum am menționat, în cele ce urmează vom vorbi în special despre peteșii, acele pete de dimensiuni mici, punctiforme.

Pete roșii pe picioare să apară și la adulți, bineînțeles. De exemplu, în unele cazuri s-a observat faptul că apariția de pete roșii pe picioare poate fi și un semn al sifilisului, cauzat de infecția cu bacteria Treponema pallidum. În alte cazuri, poate fi vorba despre reacții alergice, toxiinfecție alimentară, expunerea prelungită la soare. Apariția de pete roșii pe picioare se poate datora atât alergiilor cutanate, apărând în urma contactului pielii cu alergenul, cât și alergiilor alimentare, când apar în urma ingestiei alergenului alimentar. Totuși, în mod obișnuit alergia alimentară va duce și la simptome gastrointestinale tipice (vărsături, diaree, greață, gaze intestinale).

Există mai multe cauze ale apariției de pete roșii pe picioare. De exemplu, în cazul copiilor este o prioritate ca diagnosticul diferențial, în faza de prezentare inițială, să fie boala meningococică invazivă, cauzată de infecția cu Neisseria meningitidis. Copiii care se prezintă cu febră și pete roșii pe picioare, dar nu numai, necesită evaluare urgentă și extinsă. Studiile arată că vaccinarea ca parte a programei de imunizare a copiilor a redus semnificativ numărul de cazuri în care un copil cu pete roșii pe picioare este diagnosticat cu boala meningococică. Alte cauze care pot să ducă la apariția peteșiilor, pete punctiforme cu diametru redus, extinse pe suprafața pielii, sunt:

  • infecții virale: enterovirus, parvovirus B19, boala Dengue;
  • infecții bacteriene: meningococice, scarlatina, endocardita infecțioasă;
  • traume: accidentale, directe, creșterea presiunii la nivelul vaselor, cu hemoragie, ca urmare a tusei severe, vărsăturilor, efortului fizic intens;
  • cauze hematologice; leucemie, purpură trombocitopenică idiopatică și sindromul hemolitic uremic, Anemia Fanconi, coagulare intravasculară diseminată, vasculită și alte afecțiuni de natură inflamatorie ale vaselor de sânge, sindromul de trombocitopenie cu radius absent și purpura Henoch-Schönlein;
  • tulburări ale țesutului conjunctiv: sindromul Ehlers-Danlos;
  • sindroame congenitale: sindromul Wiscott-Aldrich, trombastenia Glanzmann și sindromul Bernard-Soulier;
  • alergii (la medicamente, alimente, în urma contactului dintre piele și factorii alergeni).

Deficitul vitaminei K și boala hepatică cronică pot fi eventuale cauze ale apariției de pete roșii pe picioare. Alergiile, în mod obișnuit, sunt o cauză comună a apariției de pete roșii pe picioare, mâini, decolteu și chiar față. Reacțiile la anumiți vapori volatili inhalați, precum cei care pot fi găsiți în spray-urile de vopsit sau deodorante, pot să includă și apariția de pete roșii pe picioare. În contextul unei reacții de sensibilizare, are loc eliberarea de mediatori inflamatori, substanțe recrutate în special la locul în care a avut loc contactul dintre alergen și piele. Inflamația apare la nivelul picioarelor, iar apariția petelor cu aspect caracteristic este un semn al acestui proces.

Pentru a se identifica eventuala cauză care duce la apariția de pete roșii pe picioare, este foarte important de avut în vedere și alte simptome, cum ar fi morfologia (forma), caracterul mai mult sau mai puțin pruriginos (dacă petele se prezintă cu mâncărimea sau nu). Spre exemplu, putem vorbi despre psoriazis, deficit de zinc, sifilis secundar, micoză fungoidă, dacă aceste pete roșii pe picioare nu sunt însoțite de prurit. Totuși, erupțiile cauzate de astfel de etiologii sunt mari și au aspect de papule eritematoase, reliefate. Infecțiile fungice pot fi o altă potențială cauză când vine vorba de pete roșii pe picioare. Diagnosticul intră în competența medicului dermatolog.

Pete roșii pe picioare – protocol de diagnostic

Investigațiile necesare pentru a diagnostica eventuala cauză a apariției de pete roșii pe picioare depind, în primul rând, de prezentarea clinică a acestora. Acestea pot include următoarele:

  • Hemoleucograma completă pentru verificarea numărului de hematii, trombocite, precum și concentrația de hemoglobină;
  • Dacă se suspectează o infecție: proteina C reactivă, hemocultură, procalcitonină, precum și analiza gazelor din sânge, funcției renale, hepatice, statusului de coagulare;
  • Un timp de protrombină crescut poate indica deficitul anumitor factori, cum ar fi vitamina K, boli hepatice sau renale, coagulare intravasculară diseminată.

Pot fi necesare și alte investigații, însă acestea oferă un raport fidel privitor la eventualele stări de hipercoagulare sau hemoragie la nivelul dermului. Pe de altă parte, apariția de pete roșii pe picioare, fără ca acestea să apară și în alte zone, nu este chiar atât de des întâlnită. Dar, dacă se observă că apar doar pete roșii pe picioare, de cele mai multe ori s-ar putea să fie vorba despre o (simplă) reacție alergică, ca urmare a contactului direct dintre piele și alergen. După cum s-a menționat și mai sus, aceste pete pot apărea și ca urmare a unei infecții și/sau alergii alimentare, ca urmare a expunerii la soare. Pentru un diagnostic precis, este necesar consultul dermatologic.

Pete roșii pe picioare – alternative de management

În cazul apariției de pete la nivelul picioarelor, tratamentul se individualizează în funcție de patologia de bază, dacă se certifică faptul că acest simptom se asociază unei boli. Întrucât mai multe boli se pot prezenta și cu pete roșii pe picioare, inclusiv deficite nutriționale, tratamentul trebuie să respecte obiectivele terapeutice ale bolii. Dacă este vorba despre reacția cutanată, ca parte a unei alergii sau dermatite, tratamentul implică de cele mai multe ori corticosteroizi sau antihistaminice (pentru alergii). Însă, dacă este vorba despre o afecțiune mai complexă, implicit și tratamentul este unul mult mai complex, intrând inițial în expertiza medicului dermatolog.

Referințe bibliografice:

  1. Leung L, Soeyonggo T. Approach to Patient with a Generalized Rash. J Family Med Prim Care. 2013 Oct-Dec;2(4):311-4. doi: 10.4103/2249-4863.123775. PMID: 26664833; PMCID: PMC4649881. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4649881/;
  2. McGrath A, Barrett MJ. Petechiae. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482331/;
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319887;
  4. https://www.healthline.com/health/skin-disorders/white-spots-on-skin.

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.