Artrita reumatoidă sau reumatismul, o boală inflamatorie cronică

Artrita reumatoidă sau reumatismul este o boală inflamatorie cronică în care sistemul imunitar atacă membrana sinovială (membrana care căptușește cavitatea articulară). Artrita reumatoidă provoacă inflamaţii dureroase, care se pot extinde către tendoane, cartilaj, ligamente, muşchi şi oase. Specialiştii sunt de părere că femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu artrita reumatoidă în comparaţie cu bărbaţii. Boala atacă mai întâi articulațiile mâinilor și picioarelor. Pe măsură ce aceasta progresează, se poate răspândi și în alte părți, cum ar fi în zona gâtului.

Cum afectează artrita reumatoidă gâtul

Inflamația cronică a gâtului cauzată de artrita reumatoidă determină distrugerea articulațiilor sinoviale, care permit mișcarea. Când artrita reumatoidă (reumatismul) afectează această articulație a gâtului, coloana cervicală poate deveni instabilă. Vertebrele sunt oasele mici care formează coloana vertebrală. Acestea sunt în număr de şapte, iar artrita reumatoidă le afectează de obicei pe primele două, numite atlas și, respectiv, ax. Atlasul susține greutatea capului, iar axa ajută la mișcarea gâtului. O vertebră instabilă se poate deplasa sau disloca în timp și în cele din urmă va pune presiune pe măduva spinării și rădăcinile nervoase. În astfel de cazuri pacienţii vor simţi amorțeală și furnicături în jurul gâtului.

Durerea, principalul simptom

Durerea este simptomul principal cauzat de artrita reumatoidă la nivelul gâtului. Severitatea durerilor de gât variază de la o persoană la alta. În plus, umflarea și rigiditatea articulațiilor pot face dificilă mișcarea capului dintr-o parte în alta. Diferența dintre durerea gâtului cauzată de artrita reumatoidă și cea cauzată de o leziune este că disconfortul provocat de cea din urmă se poate ameliora treptat în decursul unor zile sau săptămâni. Dacă nu este tratată, artrita se poate agrava. Chiar dacă simptomele se ameliorează, inflamația, umflarea și rigiditatea pot reveni. Artrita reumatoidă poate cauza şi cefalee.

Alte simptome cauzate de artrita reumatoidă

Dacă vertebrele afectate de artrita reumatoidă pun presiune pe măduva spinării şi pe rădăcinile nervoase, pacienţii se pot confrunta şi cu alte tipuri de simptome. Compresia poate reduce fluxul de sânge către arterele vertebrale din zona gâtului și cantitatea de oxigen care se deplasează către creier. În astfel de cazuri, apare senzaţia de ameţeală. În plus, compresia măduvei spinării poate afecta, de asemenea, echilibrul și mersul. Alte simptome cauzate de artrita reumatoidă includ oboseală, febră, semne asemănătoare gripei, pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare etc.

Cum poate fi diagnosticată artrita reumatoidă

Prin efectuarea unui examen fizic se vor putea descoperi semnele de instabilitate articulară sau inflamațiile. Printre testele utilizate în diagnosticul de artrită reumatoidă (reumatism) se află testele de sânge pentru a identifica markeri și anticorpi care sunt adesea indicativi ai bolii şi teste de imagistică precum radiografii, RMN sau CT, acestea fiind utile pentru determinarea gradului de inflamație și deteriorare a articulațiilor la nivelul gâtului.

Medicamentele antiinflamatoare recomandate ca metodă de tratament

Medicamentele antiinflamatoare sunt utile pentru calmarea durerilor ușoare şi moderate. Acestea includ ibuprofen și naproxen sodic. Dacă acestea nu sunt suficiente, medicul poate prescrie un antiinflamator mai puternic sau un corticosteroid, cum ar fi prednisonul. În plus, sunt recomandate medicamentele antireumatice precum metotrexat, tofacitinib și leflunomida. Deoarece inactivitatea poate agrava durerile articulare, pacientul este sfătuit să desfăşoare exerciții fizice ușoare pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți forța și flexibilitatea. În cazul în care acesta prezintă leziuni articulare severe sau semne de comprimare a nervilor, medicul specialist va apela la o intervenţie chirurgicală a coloanei cervicale.

Surse: healthline.com; webmd.com; verywellhealth.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.