Lămpile germicide utilizate acasă pot afecta corneea

Într-o lucrare publicată în jurnalul medical Ocular Immunology and Inflammation, medicii de la Institutul Bascom Palmer Eye, Universitatea din Miami, au raportat cazuri ale mai multor pacienți care au utilizat lămpile germicide cu ultraviolete în locuințele proprii, în încercarea de a dezinfecta anumite obiecte și haine împotriva noului coronavirus. Acești pacienți prezentau o inflamație dureroasă a corneei, problemă numită fotokeratită, apărută ca urmare a expunerii ochilor la ultravioletele emise de lămpile germicide.

Lămpile germicide și fotokeratita

Fotokeratita este o afecțiune dureroasă cauzată de supraexpunerea corneei la radiațiile ultraviolete, fără a folosi echipament de protecție, și se manifestă prin apariția unei arsuri a suprafeței oculare și sensibilitate crescută la lumină. Pe piață există numeroase astfel de lămpi, intens utilizate odată cu pandemia COVID-19, însă experții atrag atenția asupra faptului că persoanele care utilizează aceste device-uri trebuie să citească cu foarte mare atenție instrucțiunile producătorilor. Pentru a preveni apariția problemelor la nivelul ochilor și a pielii, specialiștii recomandă părăsirea camerei în care se află lampa și să nu se expună la lumina emisă de către aceasta. De asemenea, camera trebuie aerisită după utilizarea lămpii.

Studiul nu a analizat și eficiența utilizării lămpilor germicide cu ultraviolete în ceea ce privește dezactivarea virusului SARS-CoV-2. Deși aceste device-uri care emit UV-C s-au dovedit a fi utile în distrugerea virusurilor și bacteriilor, nu au fost testate și pentru noul coronavirus.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.