Artroscopia de umăr, o procedură minim-invazivă cu timp redus de recuperare

Umărul este o parte complexă a structurii corpului și una dintre cele mai folosite în mișcare. Este compus din trei oase principale: osul brațului superior (humerus), omoplatul (scapula) și clavicula. Când apar probleme, pacientul poate întâmpina greutăți de mobilitate, dar și dureri puternice. Durerile de umăr sunt des întâlnite în rândul populației, motiv pentru care pe parcursul anilor tehnologia s-a îmbunătățit, iar cercetătorii au adus în cabinetele medicilor cele mai performante tehnologii. Cele mai comune probleme ce pot fi întâmpinate sunt instabilitățile de umăr, luxațiile, leziunile de cartilaj articular, îndepărtarea sau repararea labrumului, repararea ligamentelor etc.

„Artroscopia este o procedură minim-invazivă, folosită în chirurgia ortopedică pentru a diagnostica și trata o varietate de afecțiuni intraarticulare, fiind utilizată cel mai frecvent în cazul afecțiunilor de genunchi, umăr și gleznă. Artroscopia de umăr este indicată în cazul durerilor de umăr care sunt rezistente la tratamentul conservator și care au indicație chirurgicală. Durerile de umăr pot apărea în urma unui traumatism sau pot fi cauzate de afecțiuni degenerative (artroză, uzură)., spune dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie.

Artroscopia, o tehnologie minim-invazivă

Această metodă chirurgicală este foarte populară în cazul problemelor de umăr deoarece, prin intermediul unor incizii foarte mici, medicul poate realiza intervenția. Procedura clasică avea „efecte secundare” severe: timp îndelungat de recuperare și vindecare, însă prin intermediul artroscopiei de umăr, problemele pot fi soluționate mult mai rapid, iar pacientul grăbește vindecarea și recuperarea.

Potrivit medicului Eduard Cernat, de la Royal Hospital, procedurile artroscopice includ decompresia spațiului subacromial, tratamentul leziunilor tendoanelor coafei rotatorii, tratamentul afecțiunilor capsulei articulare și, în cazuri selecționate, tratamentul instabilității de umăr.

Intervenția se efectuează sub anestezie generală, dar și sub bloc nervos interscalenic. În timpul intervenției, chirurgul va realiza 2 – 3 incizii mici, prin intermediul cărora va introduce artroscopul și ulterior instrumentele chirurgicale necesare (pensa, foarfeca, electroablatorul), pentru a repara/trata leziunea. Artroscopul captează imagini din interiorul articulației și le transmite către un monitor. Prin intermediul monitorului, chirurgul va vedea în detaliu zona afectată. Durata intervenției depinde de tehnica chirurgicală folosită și de afecțiunea tratată, precum și de individualitatea cazului.

Chirurgul ortoped va introduce un lichid în zona în care articulația are o problemă. Scopul este de a observa structurile umărului prin intermediul artroscopului. Instrumentul dispune de o cameră video în miniatură și o sursă de lumină care-i poate oferi medicului o vizibilitate cât mai mare în zona cercetată. Camera video transmite toate imaginile pe un monitor aflat lângă pacient, unde se pot identifica leziunile și se pot examina structurile corpului.

„Artroscopia oferă beneficii atât pentru pacient, cât și pentru chirurg. Îi oferă chirurgului o vizibilitate mai mare asupra zonei afectate. Pentru pacient, artroscopia înseamnă o recuperare mai rapidă. Fiind o procedură cu o durată relativ scurtă, pacientul va sta mai puțin timp sub anestezie. Complicațiile post-operatorii sunt, de asemenea, reduse. Spitalizarea este și ea mai scurtă. Riscul de infecții este mai mic, cantitatea de sânge pierdută este și ea mai mică, comparativ cu chirurgia clasică., a declarat dr. Eduard Cernat.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

 

medic specialist ortopedie-traumatologie, Royal Hospital

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.