Boli care afectează diferit femeile şi bărbaţii

Bărbații și femeile pot suferi de aceleași boli, dar în moduri diferite. Simptomele sunt similare, dar modul în care acestea se manifestă și tipul de tratament necesar pot varia în funcție de sex. Unele probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, afectează mai mulți bărbații decât femeile. Pe de altă parte, femeile sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân decât bărbații. Specialiştii afirmă că femeile apelează la servicii medicale mai des.

Afecţiunile cardiovasculare

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei în SUA, potrivit OMS, dar bărbații prezintă un risc mai mare de a le dezvolta, începând cu vârsta de 40 de ani. Femeile se pot confrunta cu bolile de inimă începând aproximativ un deceniu mai târziu, ca urmare a nivelului crescut de estrogen din organism.

Simptomele atacului de cord la femei pot include dificultăți de respirație, greață, dureri de spate și oboseală. „În mod ironic, totuși, mortalitatea în rândul femeilor este mai mare în cazul bolilor de inimă, din cauza diagnosticării târzii”, potrivit lui Poulina Uddin, medic cardiolog în cadrul Centrului de Inimă pentru Femei Scripps din San Diego.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială afectează în jur de 85 de milioane de persoane în fiecare an. Acest număr este în creștere, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care consideră că de vină sunt consumul alimentelor procesate și nivelurile ridicate de sare din preparate. În general, riscul de hipertensiune arterială crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cu toate acestea, până la vârsta de 45 de ani, riscul de hipertensiune tinde să fie mai mare la bărbați decât la femei. Şansele ca bărbații și femeile care au 50 și 60 de ani să dezvolte hipertensiune sunt identice. Pe de altă parte, femeile peste 65 de ani prezintă un risc crescut de hipertensiune arterială, comparativ cu bărbaţii, potrivit American Heart Association.

Cancerul mamar

Aproximativ 1 din 8 femei din SUA (12%) vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții, potrivit Societății Americane de Cancer. Dar și bărbații se pot confrunta cu această afecţiune, iar diagnosticul primit este în general mai grav. Femeile sunt conştiente de riscul apariţiei cancerului mamar, astfel acestea recurg destul de des la examinările mamare. Pe de altă parte, bărbaţii tind să fie mai puţin interesaţi de examinarea unui nodul la sân şi de multe ori, în momentul diagnosticării, cancerul este în stare avansată.

Tulburări autoimune

Din cei 50 de milioane de americani cu boli autoimune, 75% sunt femei, potrivit Asociației Americane de Boli Autoimune. Aceste tulburări, inclusiv lupusul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă și ciroza biliară primară determină sistemul imunitar să își atace propriile organe. Lupusul, de exemplu, afectează în mod special femeile, însă cu toate acestea bărbaţii tind să dezvolte o formă mai agresivă a bolii, potrivit  doctorului Michael Guma din New Jersey.

Depresia

Depresia este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Potrivit specialiştilor, acest lucru rezultă, în mare parte, din diferențele hormonale și genetice care contribuie la apariția depresiei. În general, femeile petrec mai mult analizând gândurile negative. Cu toate acestea, ele sunt mai predispuse decât bărbații să vorbească cu un profesionist din domeniul sănătății mintale. Simptomele depresiei pot fi unice pentru bărbați, comparativ cu femeile. La bărbați, depresia poate fi reprezentată de furie și iritabilitate fiind predispuși să abuzeze de alcool în timp ce sunt deprimați.

Surse: rush.edu; webmd.com; thehealthy.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.