Cancerul gastric, o afecţiune depistată adesea în stadii avansate

Cancerul gastric sau cancerul de stomac apare atunci când celulele canceroase se formează în mucoasa stomacului. Stomacul depozitează alimentele pe care o persoană le consumă, apoi le descompune pentru a fi digerate. Cancerul gastric poate afecta orice parte a stomacului, în general corpul stomacului, iar boala se dezvoltă lent, pe parcursul anilor. În România, cancerul de stomac ucide în fiecare an 20 de persoane la 100.000 de locuitori, potrivit statisticilor realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate.   

Indigestia și disconfortul abdominal, principalele simptome

Principalele simptome sunt indigestia şi disconfortul abdominal. În stadiile incipiente ale cancerului gastric, pot apărea senzația de balonare după masă, greața, pierderea poftei de mâncare şi arsurile, iar în stadiile avansate pacienţii pot avea vărsături, sânge în scaun, pierderi în greutate, dureri de stomac, icter, ascită, dificultăţi de înghiţire etc.

Factorii de risc ce pot creşte riscul apariţiei cancerului la stomac sunt boala de reflux gastroesofagian, obezitatea, o dietă bogată în alimente sărate sau afumate, gastrita, fumatul, antecedentele familale, polipii etc.

Modificările ADN-ului, cauza cancerului gastric

Cauza cancerului de stomac nu este clară, deși cercetările au identificat mai mulți factori care pot crește riscul apariţiei. Potrivit specialiştilor, cancerul gastric se dezvoltă atunci când celule gastrice suferă modificări ale ADN-ului. Celulele acumulate formează o tumoare care poate invada și distruge țesutul sănătos. Cu timpul, acestea se pot răspândi în alte zone ale organismului.

Etapele cancerului gastric

 • Stadiul 0 (displazie severă) – existenţa unui număr mare de celule modificate în mucoasa stomacului;
 • Stadiul 1 – cancerul nu s-a răspândit dincolo de stratul superior al ţesutului şi celulele canceroase s-au extins la un număr limitat de ganglioni limfatici;
 • Stadiul 2 – cancerul se extinde prin stratul superior al ţesutului, ajungând în apropierea ganglionilor limfatici;
 • Stadiul 3 – cancerul se extinde prin toate straturile stomacului şi esofagului, inclusiv în apropierea ganglionilor limfatici;
 • Stadiul 4 – cancerul s-a răspândit în alte zone ale organismului.

Cum poate fi prevenit cancerul gastric

 • Menţinerea unei greutăţi optime – specialiştii le recomandă pacienţilor care suferă de obezitate să discute cu medicul şi să găsească împreună cu acesta o modalitate de a pierde între 1-2 kg pe săptămână;
 • O dietă cu fructe şi legume – medicii recomandă consumul bogat şi variat de fructe şi legume;
 • Reducerea cantităţii de alimente sărate şi afumate;
 • Renunţarea la fumat – fumatul creşte riscul de cancer la stomac;
 • Consult de specialitate – specialiştii le recomandă pacienţilor cu antecedente familiale să discute cu medicii specialişti despre riscul de dezvoltare a cancerului la stomac.

Medicii pot utiliza unul dintre următoarele teste de screening pentru a verifica dacă există posibilitatea ca pacienţii să aibă cancer de stomac: examen fizic, teste de laborator – teste de sânge și urină, proceduri imagistice – raze X și scanări CT sau teste genetice.

Chimioterapia, factor-cheie în tratarea cancerului

Tratamentul cancerului gastric include mai multe modalităţi precum chimioterapia, terapia cu radiaţii, intervenţia chirurgicală, imunoterapia – vaccinuri și medicamente. Planul de tratament al unui pacient va depinde de originea şi stadiul cancerului. În plus, vârsta şi starea de sănătate pot juca un rol important în procesul de vindecare. Cancerul de stomac, atunci când este lăsat netratat, se poate răspândi la plămâni, noduli limfatici, oase şi ficat.

Surse: mayoclinic.org; healthline.co; cancerresearchuk.org

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.