„Creierul din stomac” şi legătura cu depresia şi anxietatea

Legătura dintre sistemul nervos enteric (SNE) şi creier fascinează în continuare lumea medicală, iar oamenii de ştiinţă continuă cercetările în privinţa „creierului din stomac” pentru a înţelege mai bine legăturile dintre digestie, sănătate, starea emoţională şi chiar modul în care gândim. Dacă până acum se considera că depresia sau anxietatea contribuie la apariţia bolilor digestive, cercetătorii spun că lucrurile ar putea sta invers!

„Creierul din stomac” poate afecta chiar şi modul în care gândim

Mai exact, „creierul din stomac” poate induce stări de depresie şi anxietate, în cazul persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil, diaree, constipaţie, balonare etc. Veştile sunt extrem de importante, în condiţiile în care 30-40% din populaţia lumii se confruntă cu astfel de probleme.

„Zeci de ani, atât oamenii de ştiinţă cât şi doctorii au crezut că anxietatea şi depresia contribuie la problemele sistemului digestiv. Dar, în ultimul timp, atât studiile noastre cât şi ale altora arată că lucrurile sunt exact invers. Aceste noi constatări pot explica de ce un procent tot mai mare de persoane cu sindromul colonului iritabil şi cu alte boli digestive dezvoltă depresie şi anxietate”, a declarat prof. dr. Jay Pasricha, director al Centrului de Neurogastroenterologie Johns Hopkins, SUA.

Conform oamenilor de ştiinţă acest al doilea creier, sistemul nervos enteric, nu este capabil de gânduri, aşa cum le percepem noi, dar comunică la un nivel extrem de eficient şi profund cu creierul uman. În plus, cercetările ulterioare se vor axa pe posibilitatea ca sistemul digestiv să afecteze atât gândirea, cât şi memoria.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Sursa: hopkinsmedicine.org

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.