Ce se ascunde în spatele „somnului” celulelor canceroase?

Oamenii de știință au descoperit faptul că celulele canceroase folosesc perioade de accelerare și de oprire pentru a supraviețui. Practic, aceste intervale de latență sunt cruciale pentru progresia tumorilor. Astfel de momente apar între intervențiile chirurgicale și terapie și pot dura chiar și ani de zile. Pacienții nu au simptome până când, în anumite cazuri, apare recurența.

Un nou test ar putea ajuta la depistarea celulelor canceroase latente

În intervalele de latență, celulele canceroase se „ascund” de sistemul imunitar și încearcă să supraviețuiască diverselor terapii împotriva cancerului. În plus, aceste momente de repaus reprezintă o perioadă de pregătire a invadării altor părți ale organismului, cu această ocazie apărând și o serie de modificări la nivelul genetic al celulelor. În urma acestui studiu, prof. dr. Francesco Crea și specialiști de la Agenția pentru Cancer din Canada susțin că au descoperit o metodă de a detecta cancerul aflat în stadiu de latență.

Cercetarea a arătat faptul că acidul ribonucleic (ARN), produs de celulele canceroase, poate indica dacă pacientul are risc de a dezvolta o formă de cancer. În urma unor probe de urină și de sânge, rezultatele testării ARN-ului ar putea ajuta medicii să depisteze cancerul înainte ca acesta să evolueze către metastaze. Cercetările sunt în plină desfășurare, iar finalizarea pozitivă a acestora ar putea schimba decisiv lupta împotriva cancerului.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.