Premiul Nobel pentru Chimie, acordat pentru „rescrierea codului vieții”

Premiul Nobel pentru Chimie 2020 a fost acordat cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului uman, o descoperire revoluționară, capabilă să modifice genele umane. Este vorba despre un instrument de „rescriere a codului vieții”, numit și „foarfeca moleculară” CRISPR/Cas9. Cu ajutorul acestui instrument, cercetătorii pot modifica ADN-ul plantelor, animalelor și microorganismelor cu foarte mare precizie.

Premiul Nobel pentru Chimie: Descoperirea contribuie la dezvoltarea de noi terapii

Această tehnologie a avut un impact revoluționar asupra vieții științifice și contribuie la dezvoltarea de noi terapii împotriva cancerului, iar pe viitor ar putea transforma visul de a trata bolile moștenite în realitate. Cu ajutorul CRISPR/Cas9, oamenii de știință pot modifica codul vieții timp de câteva săptămâni chiar. Cum se întâmplă adesea în acest domeniu, descoperirea a fost una neașteptată. În timpul studiilor pe care Emmanuelle Charpentier le realiza asupra Streptococcus pyogenes, ea a descoperit o moleculă nouă – tracrRNA. Analiza sa a scos la iveală faptul că tracrRNA era parte a vechiului sistem imunitar al bacteriei, CRISPR/Cas, care inactivează virusurile prin separarea ADN-ului.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat oamenilor de știință care au descoperit virusul hepatitei C

Colaborând cu Jennifer Doudna, biochimist cu experiență, cele două au reușit să recreeze codul vieții și să simplifice componentele sale moleculare. Astfel, au dezvoltat o metodă de editare a genelor și este pentru prima dată în istoria Premiilor Nobel când un premiu a fost împărțit de către două femei.

  • Emmanuelle Charpentier s-a născut în 1968 – Franța
  • Jennifer A. Doudna s-a născut în 1964 – Statele Unite ale Americii

Sursa: sciencedaily.com

Sursă foto: nobleprize.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.