Indicațiile pentru colecistectomie – când este necesară operația

Colecistectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează organul care colectează și depozitează secreția externă hepatică (bila produsă de ficat, cu rol în digestia alimentelor), respectiv vezicula biliară. Vezicula biliară este un organ în formă de pară, cu o lungime de aproximativ 8 – 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Bila este transportată din vezicula biliară, prin canalele cistic, coledoc și apoi de-a lungul duodenului unde vor fi digerate, grăsimile (lipidele) și vitaminele.  

Vezicula bilară poate fi afectată astfel:

  • iritare, infectare sau tumefacție;
  • apariția calculilor biliari (depozite de lichid digestiv care se întăresc);
  • blocarea canalelor care fac legătura între vezicula biliară și intestin.

Ce este colecistectomia?

Colecistectomia mai este cunoscută și sub denumirea de operație de colecist și reprezintă îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

Colecistectomia poate fi de două tipuri:

  • Colecistectomie laparoscopică- se apelează cel mai des la acest tip de procedură (minim invazivă) ce presupune utilizarea unui laparoscop ( dispozitiv medical prevăzut cu cameră video) ce se introduce într-o incizie de 7-10 cm, efectuată în prealabil în apropierea buricului. În cavitatea abdominală este injectat dioxid de carbon (CO2), pentru a crea „camera de lucru”. După introducerea laparoscopului medicul chirurg vede pe un ecran imaginile transmise de camera video, în baza cărora va mai efectua trei incizii de mici dimensiuni pentru a introduce trocare și instrumente de lucru în cavitatea abdominală pe care le manevrează în vederea efectuării intervenției de colecistectomie.
  • Colecistectomie deschisă- medicul chirurg efectuează o incizie de aproximativ 15 cm în partea dreaptă sus a abdomenului prin care va scoate vezica biliară. Medicul va opta pentru acest tip de colecistectomie în cazurile dificile ce presupun inspecție vizuală și manuală minuțioase pentru evidențierea prezenței altor patologii sau în situații aparte cu variante anatomice individuale.

Când se recomandă colecistectomia?

Colecistectomia este recomandată pacienților cu litiază biliară (pietre la nivelul veziculei biliare), una dintre afecțiunile frecvente ale sistemului digestiv- 10-15% din populație este diagnosticată cu litiază biliară. Există două scenarii: pietrele biliare sunt asimptomatice sau pot duce la colică biliară cu manifestări precum durere abdominală acută și febră- situație în care este recomandată colecistectomia ca soluție eficientă pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea eventualelor complicații.

În momentul în care vezicula biliară este inflamată vorbim despre colecistită- afecțiune dată de apariția calculilor biliari, infecții bacteriene sau de iritații ale unor substanțe chimice. Dacă un pacient manifestă dureri ca urmare a prezenței calculilor biliari, care blochează fluxul bilei și dacă tratamentul convențional nu mai are efect, iar calitatea vieții pacientului este afectată se recomandă efectuarea colecistectomiei.

În cazul apariției polipilor la nivelul vezicii biliare, dacă sunt de dimensiuni mari sau sunt numeroși se poate recomanda colecistectomia în vederea prevenirii dezvoltării unor afecțiuni grave. În majoritatea cazurilor polipii sunt benigni, dar poate exista riscul de malignizare în anumite situații.

Vezica biliară poate fi afectată și nu se mai poate contracta și goli corespunzător- dischinezie biliară. Dacă simptomele precum durerea, stare de rău persistă (pacientul fiind sub tratament simptomatic) și afectează calitatea vieții de zi cu zi a pacientului, se poate lua în calcul colecistectomia.

În cazul litiazei biliare și a colecistitei cornice colecistectomia laparoscopică are rată de succes de 95-98% și prezintă un risc scăzut de apariție a complicațiilor postoperatorii.

Riscurile și complicațiile colecistectomiei

Pacienții care au boli asociate precum diabet, boli cardiovasculare sau obezitate sunt mai predispuse la riscuri postoperatorii în cazul unei intervenții de tip colecistectomie:

  • sângerare (poate fi nevoie de transfuzii de sânge), infecții (presupun administrare de antibiotic), reacții adverse la anestezie (stare de greață, vărsături).

Pe termen lung după colecistectomie unii pacienți pot avea simptome precum diaree și indigestie (sindrom post-colecistectomie), date de eliberarea bilei direct în intestinul subțire.

În zona inciziei se pot dezvolta hernii, ceea ce presupune o altă intervenție chirurgicală.

Rar, există situații în care în ductul biliar rămân calculi biliari care pot duce la inflamație. Acest lucru necesită administrare de antibiotic sau o nouă intervenție chirurgicală.

Recomandări post-colecistectomie

După colecistectomie urmează recuperarea. Calitatea recuperării influențează calitatea vieții pacientului după îndepărtarea veziculei biliare.

Recomandările includ:

  • limitarea activităților fizice;
  • regim alimentar special;
  • administrare corectă de medicamente;
  • consultații medicale în vederea observării evoluției stării pacientului.

Regimul alimentar este esențial pentru o recuperare postoperatorie fără complicații: se vor evita alimentele grase, prăjite sau picante și sa va pune accentual pe consumarea alimentelor ușor digerabile- legume fierte, fructe moi, carne slabă și produse lactate degresate.

În vederea unei vindecări fără infecții a plăgii pacienții vor fi instruiți întocmai cu privire la îngrijirea acesteia- după ce li se explică, ideal este ca pacientul să fie rugat să repete pașii pe care îi are de urmat astfel încât specialistul să se asigure de corectitudine înțelegerii mesajului de către pacient.

De asemnea pacienților li se vor comunica simptomele în urma cărora este recomandat să solicite ajutor medical în urma efectuării colecistectomiei: febră, dureri severe, greață sau vărsături persistente, icter sau orice alt simptom ieșit din comun.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.