Colica sau criza renală

Colica renală este o criză dureroasă care apare atunci când există pietre sau calculi la nivelul rinichilor. Majoritatea calculilor apar din cauza acumulării de minerale sau alte substanțe cum ar fi calciu și acid uric, care formează o masă tare. Apariția calculilor poate avea mai multe cauze, de la dietă, greutate în exces și până la administrarea unor medicamente. Eliminarea calculilor poate fi o experiență dureroasă.

Colica renală: simptome

Simptomele colicii renale depind de mărimea calculilor și de zona în care aceștia se află. De exemplu, calculii de mici dimensiuni pot fi eliminați fara a prezenta durere, însă cei de mari dimensiuni pot rămâne blocați în ureter și pot provoca următoarele simptome:

  • durere severă situată sub nivelul coastelor;
  • durere care radiază în abdomenul inferior și zona inghinală;
  • durere în timpul urinării;
  • hematurie sau prezența sângelui în urină.

De obicei, episoadele durează între 20 și 60 de minute, apoi scad în intensitate sau dispar complet.

Colica renală

Cauze

Colica renală apare atunci când calculii rămân blocați în tractul urinar. Din acel moment, aceștia lărgesc țestutul înconjurător în încercarea de a se deplasa în continuare, o acțiune care provoacă un nivel ridicat de durere.

Mai mult decât atât, fluxul limitat de urină poate provoca inflamare și chiar spasme la nivelul ureterului.

Apariția calculilor: factori de risc

Există mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare a calculilor, cum ar fi:

  • istoricul medical personal sau familial;
  • deshidratarea – consumul redus de lichide poate crește riscul de apariție a calculilor;
  • dieta – dieta bogată în proteine, sare și zahăr ar putea crește riscul de dezvoltare a unor anumite tipuri de calculi;
  • obezitatea – un IMC ridicat și creșterea în greutate au fost asociate și ele cu o creștere a riscului de dezvoltare a calculilor.

Diagnostic

Medicul specialist poate solicita:

  • analize de sânge – acestea pot evidenția un nivel ridicat de calciu sau acid uric;
  • teste de urină – cu ajutorul acestor teste se poate observa dacă este eliminat prin urină un nivel crescut de minerale care pot forma calculi;
  • teste imagistice – acestea pot evidenția prezența calculilor în interiorul tractului urinar.

Litiaza renală sau nefrolitiaza

Tratament

De cele mai multe ori tratamentul prescris depinde de tipul calculilor sau pietrelor – acid uric și cistină, pietre de calciu sau pietre struvite.

În cazul persoanelor cu calculi de mici dimensiuni, medicul poate recomanda hidratare corespunzatoare și un antialgic pentru a ajuta la eliminarea naturală a acestora.

În cazul calculilor de mari dimensiuni, există mai multe opțiuni care pot ajuta la eliminarea lor și la diminuarea durerii – ureteroscopia, nefrolitotomia percutanată, litotriția extracorporeală cu undă de șoc.

ASISTENT MEDICAL, DGASPC

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.