Beneficiile melatoninei în îmbunătățirea calității somnului

Când vine vorba de calitatea vieții facem mereu referire la alimentație și mișcare, dar pe lângă aceste două elemente ar trebui să comunicăm și să contribuim la conștientizarea de către pacienți asupra importanței somnului în creșterea și susținerea calității sănătății fizice și psihice.

Somnul este un proces fiziologic esențial în dezvoltarea și funcționarea creierului și a întregului organism, în parametri optimi. Somnul odihnitor este în relație directă cu unul din cei cinci hormoni ai fericirii, respectiv melatonina sau hormonul somnului/ întunericului. Secreția optimă de melatonină asigură calitatea somnului și durata adecvată organismului fiecărui pacient.

Ce este melatonina

Melatonina este un hormon derivat din serotonină care e derivată din triptofan (aminoacid esențial) și este produsă de glanda pineală (epifiză).

Glanda pineală este stimulată să crească secreția de melatonină odată cu lăsarea întunericului, iar lumina inhibă sinteza de melatonină (alternanța zi-noapte). După-amiaza crește ritmul de sintetizare al melatoninei, pe perioada nopții fiind cel mai crescut – în intervalul orar 2-4 noaptea se înregistrează concentrația maximă de melatonină- 80-120 pg/mL, iar pe parcursul zilei scade până la 10-20 pg/mL. În anotimpurile reci- toamna și iarna, secreția de melatonină este mai mare comparativ cu secreția din perioada sezonului cald când nopțile sunt mai scurte.

Secreția de melatonină începe în a treia lună de viață (nivelul diminuat de melatonină din această perioadă se datorează pasajului transplacentar al hormonului de la mamă la făt), nivelul cel mai crescut de sinteză al melatoninei este în intervalul de vârstă de 1-3 ani, apoi scade ușor până atinge un platou care e constant pe perioada copilărie-adolescență-tânăr adult. După acest platou secreția de melatonină variază la fiecare persoană, iar în cazul persoanelor vârstnice (70 de ani) nivelul de melatonină poate ajunge la un sfert din nivelul de melatonină întâlnit la un adult tânăr.

Melatonina se poate obține și în laborator- melatonină sintetică și se administrează sub formă de comprimate, pulbere pentru suspensie orală, sirop, drajeuri masticabile, în cazul persoanelor care au tulburări de somn, în concentrații cuprinse între 0,5- 5 miligrame.

Ce rol are melatonina

Reglarea ritmului circadian care gestionează ciclul natural de somn-veghe depinde de nivelul de melatonină din organism; secreția nocturnă de melatonină este responsabilă cu inițierea și menținerea somnului.

Melatonina îndeplinește și alte roluri în organism, reglează ritmurile neuroendocrine, temperatura corpului sau:

  • contribuie la creșterea imunității organismului;
  • are acțiune antioxidantă;
  • are proprietăți antiinflamatorii;
  • influențează masa corporală și pe cea osoasă;
  • contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
  • reduce simptomele depresiei sezoniere;
  • reglează nivelul de cortizol.

Cele mai importante beneficii ale melatoninei

Când vorbim de melatonină facem referire în majoritatea cazurilor la beneficiile pe care le are asupra îmbunătățirii calității somnului și de plus valoarea pe care o aduce în cazul persoanelor ce suferă de insomnie:

  • în cazul oboselii apărute ca urmare a unor zboruri lungi, cu schimbarea fusului orar, dacă se administrează melatonină când se ajunge la destinație aceasta va combate efectul de “jet lag”;
  • ameliorează tulburările de ritm circadian, indiferent de vârsta pacientului;
  • reglarea tulburările de somn date de administrarea de medicamente precum betablocantele.

Melatonina mai are și alte beneficii, precum:

  • rol antistres prin faptul că intervine în sinteza cortizolului;
  • rol anticonvulsivant- melatonina contribuie la împiedicarea descărcării de impulsuri cerebrale (responsabile cu declanșarea convulsiilor);
  • în cazul pacienților ce suferă de pancreatită, sindrom de colon iritabil sau colită ulcerativă- asigură protecție la nivel gastrointestinal;
  • administrată înainte de culcare poate preveni apariția migrenelor, în cazul pacienților cu istoric de migrene.

Suplimentele cu melatonină – cum și când se administrează 

Suplimentele cu melatonină se găsesc sub diferite forme farmaceutice: comprimate, drajeuri, siropuri, pulbere pentru soluție orală.
Chiar dacă melatonina este supliment alimentar, este recomandat ca pacienții să o utilizeze doar la recomandarea dumneavoastră: medic, farmacist, asistent, după ce au fost identificate nevoile reale ale pacientului și stabilite concentrațiile necesare în urma efectuării anamnezei.

Pe piață se găsește melatonină cu eliberare imediată (folosită în special de persoanele care au nevoie să adoarmă rapid, dar nu e recomandată pe perioadă lungă de timp) și melatonina cu eliberare lentă care contribuie la îmbunătățirea calității somnului pe perioadă lungă de timp.

Forma farmaceutică și doza recomandate vor depinde de vârsta pacientului și de prezența altor afecțiuni.

În cazul problemelor de somn dozele recomandate de melatonină sunt:

  • pentru copii se va începe cu administrarea de 0,5 mg/ zi și se va crește treptat până la doza maxim admisă de 3 mg/ zi;
  • pentru adolescenți doza maximă poate fi de 5 mg/ zi;
  • pentru adulți doza poate ajunge până la 8 mg/zi.

Administrarea melatoninei se face cu aproximativ jumătate de oră înainte de somn, iar recomandarea de administrare trebuie însoțită și de indicații precum: cameră întunecată, liniște, fără ecrane aprinse (TV, telefon, tabletă, etc.). Utilizarea suplimentelor cu melatonină începe cu doze mici care se cresc treptat până la obținerea efectului de inducere a somnului și durata maximă de utilizare a acestor suplimente este de 6 luni.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.