Durerile de cap afectează 50% dintre adulţii din întreaga lume

Durerile de cap reprezintă o problemă comună, aproximativ 50% dintre adulţii din întreaga lume fiind afectaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cunoaşterea tipurilor de dureri care cauzează disconfort pe partea stângă a capului îi poate ajuta pe pacienţi să primească tratamentul potrivit. Cele mai cunoscute tipuri de dureri sunt cele primare, acestea nefiind cauzate de o leziune sau de o afecțiune de bază. Specialiştii consideră că este important ca pacienţii să poată face diferenţa între simptomele unei cefalee primare și o afecțiune mai gravă.

Partea stângă a capului poate fi afectată de trei tipuri de dureri primare

Durerile primare care pot provoca disconfort pe partea stângă a capului includ migrenele, cefaleea de tip tensional, cefaleea de tip cluster. Cauzele durerilor de cap pot fi influenţate de leziuni, boli inflamatorii ale vaselor de sânge, administrarea excesivă a medicamentelor pentru sinuzită etc.  

  • Cefaleea de tip tensional reprezintă până la 42% din durerile de cap din întreaga lume. Aceasta este mai puțin severă decât migrenele. Simptomele includ durere apăsătoare, care poate începe din spatele ochilor în frunte. Specialiştii sunt de părere că acest tip de cefalee este cauzată de tensiunea musculară, însă poate fi declanşată şi de stres;
  • Migrenele sunt caracterizate prin dureri de cap severe, modificări ale vederii, greață și vărsături, ameţeală, sensibilitate la zgomote, lumină, amorțeală etc. O migrenă durează de obicei 4-72 de ore şi este cauzată de sensibilitatea nervilor şi a vaselor de sânge de la nivelul creierului. Cu toate acestea, poate fi declanșată şi de stres, de consumul anumitor alimente, de somnul insuficient etc.;  
  • Cefaleea de tip cluster este dureroasă şi se caracterizează prin congestie nazală, ochi umezi şi inflamaţi, transpiraţie excesivă. Aceasta este o afecţiune destul de rară şi nu pune viaţa în pericol. Cefaleea de tip cluster afectează 1 din 1000 de persoane din întreaga lume, potrivit OMS.

Durerile de cap secundare

Durerile de cap secundare pot fi determintate de probleme grave de sănătate precum existenţa unei tumori craniene. Pacienţii sunt sfătuiţi să ia legatura cu un medic în cazul în care durerile sunt severe, persistente şi perturbatoare, apar regulat, iar simptomele nu se îmbunătăţesc în urma administrării tratamentului. Cauzele posibile ale durerilor de cap secundare includ sinuzită acută (infecție nazală și sinusală), lacrimi arteriale (disecții carotide sau vertebrale), existenţa unui cheag de sânge (tromboză venoasă) la nivelul creierului sau a unei tumori pe creier, intoxicare cu monoxid de carbon, boala COVID-2019, deshidratare, infecții ale urechii, encefalită (inflamație a creierului), glaucom etc.

Alte tipuri de dureri de cap secundare

  • Femeile se confruntă de obicei cu dureri de cap din cauza fluctuațiilor hormonale. Menstruația, pilulele contraceptive și sarcina afectează nivelul de estrogen, aspect ce poate provoca dureri de cap. Aceste dureri de cap asociate în mod specific cu ciclul menstrual sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de migrenă menstruală. Acestea pot apărea chiar înainte, în timpul sau imediat după menstruație, precum și în timpul ovulației. Analgezicele, cum ar fi naproxenul sau frovatripan, pot ameliora simptomele;
  • Tensiunea arterială crescută poate cauza dureri de cap. Pacienţii se pot confrunta cu modificări ale vederii, amorțeli sau furnicături, sângerări nazale, dureri în piept sau dificultăți de respirație. În astfel de cazuri, pacienţii trebuie să solicite asistență medicală imediată. Aceste tipuri de dureri de cap dispar de obicei la scurt timp după ce nivelul tensiunii arteriale scade;
  • Cofeina afectează fluxul sangvin către creier. Consumatorii de cafea se confruntă adesea cu durerile de cap după ce renunță la acest obicei. Menținerea constantă a consumului de cofeină la un nivel rezonabil poate preveni apariția acestor dureri de cap.

Surse: medicalnewstoday.com; healthline.com; webmd.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.