Durerile de limbă – cele mai frecvente cauze

Durerile de limbă nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare, însă nu pot fi ignorate. În plus, pacienţii cu această problemă se pot confrunta cu mici umflături albe sau roșii pe suprafaţa limbii, senzaţii de arsură sau mâncărime. Multe probleme apărute la nivelul cavităţii bucale pot fi prevenite prin practicarea unei bune igiene orale. Limba sănătoasă are culoarea roz și este acoperită de formațiuni mici – papilele gustative. Durerile de limbă are câteva cauze frecvente – de la inflamaţii, deficit de vitamine până la ulceraţii bucale.

Durerile de limbă și traumele

Traumele apărute la nivelul limbii pot fi extrem de dureroase. Mâncarea foarte fierbinte poate afecta suprafaţa limbii, acest lucru determinând apariţia veziculelor. Bruxismul poate provoca, de asemenea, dureri pe marginile exterioare ale limbii. Oricare ar fi cauza, vătămarea limbii poate influenţa apariţia durerilor și a unei senzaţii inconfortabile, până la vindecarea completă.

Inflamaţia

În unele cazuri, pacienții se pot confrunta cu papilită linguală tranzitorie (afte orale), care se manifestă prin umflarea papilelor gustative. De obicei, această afecţiune se vindecă după câteva zile fără tratament, deşi este dureroasă. Aftele orale sunt mai frecvente la bebeluși și la adulții în vârstă, în special la cei care poartă proteze dentare sau au un sistem imunitar slăbit. Unii pacienţii dezvoltă afte orale după administrarea unui tratament medicamentos cu antibiotic.

Ulceraţii bucale

Ulceraţiile bucale pot avea culoarea albă, roșie, galbenă sau gri. Aceste se pot dezvolta din mai multe motive, cum ar fi: mușcatul limbii, stres, anxietate, consumul anumitor alimente, fumatul, modificări hormonale etc. Ulcerele se vindecă în general după o săptămână sau două fără administrarea unui tratament. Pacienţilor le sunt recomandate medicamente pentru durere care ușurează disconfortul. De asemenea, trebuie evitată mâncarea picantă, care ar putea irita limba.

Durerile de limbă: Deficitul de vitamine și anemia

Dacă pacienţii prezintă deficiență de vitamina B12, limba poate căpăta o culoare roșie, iar nivelurile scăzute de zinc pot provoca o senzaţie de arsură pe suprafaţa acesteia. Alte simptome ale deficiențelor de vitamine includ oboseală, ameţeală, bătăi neregulate ale inimii, scăderea în greutate, slabiciune musculară, amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Deficiențele de vitamine se dezvoltă în general pe o perioadă lungă de timp – de la câteva luni până la ani. Tratamentul presupune o dietă echilibrată, administrarea de suplimente și, uneori, administrarea de injecții cu vitamine.

Sindromul de arsură orală

Sindromul de arsură orală poate provoca senzaţii de arsură pe limbă sau în alte zone ale gurii, cum ar fi gingiile, buzele sau palatul. Senzaţia de arsură poate apărea brusc. Alte simptome includ sete intensă sau uscăciunea gurii și modificări ale gustului sau pierderea acestuia. Cauza exactă a acestui fenomen încă nu este clar stabilită. Se știe, totuși, că senzația de arsură poate apărea din cauza unor boli ale cavității orale.

Nevralgia

Nevralgia rezultă din iritarea sau deteriorarea nervilor. Poate fi cauza durerilor recurente ale limbii dacă nu există alte cauze, cum ar fi traume sau infecții. Tipul de durere asociat cu această afecțiune este intens, durerea putând fi simţită la nivelul limbii, gâtului, amigdalelor sau urechilor. Poate fi declanșată la înghițire și poate apărea la persoanele care se confruntă cu cancerul de gât. Se recomandă urmarea unui tratament medicamentos.

Boala Behçet

Boala Behçet provoacă inflamația vaselor de sânge şi respectiv răni la nivelul gurii, asemănătoare aftelor. Timpul de vindecare este de 1-3 săptămâni și pot fi recurente. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ: răni precum cele provocate de acnee, apariţia nodulilor, piele inflamată, dureri articulare, probleme digestive etc.

Glosita lui Moeller

Glosita lui Moeller se mai numește și glosită atrofică, manifestându-se prin inflamaţia limbii. Poate provoca dureri, iritații sau senzație de arsură. Limba poate deveni netedă și chiar lucioasă ca aspect, deoarece papilele gustative se atrofiază. Această afecțiune este de obicei legată de deficiențe nutriționale, cum ar fi deficiența de vitamina B12 sau anemie, sau chiar boala celiacă.

Surse: idirect.gov.uk; healthline.com; webmd.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.