Epifora sau lăcrimarea excesivă a ochilor

Epifora se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor, are mai multe cauze și poate afecta unul sau ambii ochi.  Lăcrimarea excesivă poate apărea în orice moment al vieţii, dar este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 12 luni sau la adulţii peste 60 de ani. Cea mai frecventă cauză a lăcrimării excesive la adulți și copii este blocarea canalelor lacrimale, ca urmare a inflamației. Epifora poate apărea în urma unei iritaţii cauzate de conjunctivită sau de rinita alergică, de prezenţa unui corp străin sau de defectele epiteliului cornean. Pacienții cu epiforă pot prezenta simptome precum roşeaţa ochiului, vase de sânge vizibil mărite, durere, umflarea pleoapelor, vedere înceţoşată, sensibilitate la lumină etc.

Infecţiile ochilor şi pleoapelor pot cauza epifora

Conjunctivita este o afecţiune frecventă, fiind cauzată de o infecţie bacteriană. Această infecţie determină inflamarea vaselor de sânge din interiorul ochiului, acesta căpătând culoarea roşie. Corneea reprezintă o parte a ochiului care se poate inflama frecvent. Afecţiunea se numeşte cheratită, iar simptomele includ vedere înceţoşată, durere, înroşirea ochiului, sensibilitate la lumină etc.

Alte două afecţiuni ale pleoapelor care pot provoca epiforă sunt ulciorul şi șalazionul. Canalele nazolacrimale sunt canalele lacrimale din colțul interior al fiecărui ochi, prin care lacrimile se scurg, pentru a preveni acumularea lor în ochi. Aceste canale se pot bloca sau îngusta, provocând epiforă severă, ambii ochi putând fi afectaţi.

Alte cauze ale apariției epiforei

Există multe cauze ce pot duce la apariţia lăcrimării excesive precum o rană, paralizia Bell, alergiile, inclusiv febra fânului, o anomalie a glandelor aflate de-a lungul marginilor pleoapei, numite glandele Meibomian, administrare unor medicamente, folosirea în exces a dispozitivelor digitale, o infecţie a sinusurilor etc.

Cum poate fi diagnosticată epifora

Oftalmologul va examina ochii, pleoapele superioare şi cele inferioare. Se va folosi un aparat special pentru a vizualiza vasele de sânge din spatele ochiului şi se va verifica presiunea oculară. Dacă pacientul prezintă secreţii la nivelul ochilor, acestea vor fi recoltate şi trimise spre testare. Astfel, medicul va afla dacă pacientul se confruntă cu o infecţie bacteriană.

Epifora se vindecă de la sine

Lăcrimarea excesivă este frecventă la orice vârstă. Epifora cauzată de alergii sau de o răceală se vindecă, de obicei, singură. Cu toate acestea, epifora poate fi și un simptom al unei infecții grave. Pacienţii care au simptome precum durere sau modificări ale pleoapelor sunt sfătuiţi să se consulte cu un medic specialist. Medicii recomandă spălarea mâinilor în mod regulat şi evitarea atingerii feţei pentru a preveni răspândirea germenilor. Purtarea lentilelor de contact poate creşte riscul dezvoltării infecțiilor oculare care duc la epiforă. Lentilele trebuie curăţate zilnic şi înlocuite atunci când expiră.

Surse: healthline.com; medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.