Hepatita A, boala mâinilor murdare

Hepatita A este o infecție foarte contagioasă cauzată de virusul hepatitic A. Acesta face parte dintr-un grup format din mai multe tipuri de virusuri ale hepatitei, care provoacă inflamații și afectează capacitatea de funcţionare a ficatului. Persoanele cu hepatita A pot dezvolta o formă uşoară a infecţiei, care poate dura câteva săptămâni, însă există şi cazuri în care pacienţii s-au vindecat după câteva luni. Cazurile uşoare de hepatită A nu necesită tratament, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet.

Simptomele pot să dispară fără tratament

Simptomele hepatitei A pot fi relativ uşoare şi pot dispărea, în cele mai multe cazuri, în câteva săptămâni, iar ele pot include greaţă şi vărsături, durere abdominală, pierderea poftei de mâncare, febră, dureri articulare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter), mâncărime etc. Copiii infectați cu vârsta sub 6 ani nu prezintă de obicei simptome vizibile și doar 10% dezvoltă icter. În cazul adulţilor, icterul apare la peste 70% dintre cazuri la nivel mondial.

Contactul cu o persoană infectată, cel mai des întâlnită metodă de răspândire a virusului

Virusul hepatitic A infectează celulele hepatice și provoacă inflamații. Aceste inflamaţii rezultate pot afecta modul corect de funcționare a ficatului.

Virusul se răspândeşte cel mai frecvent atunci când o persoană intră în contact cu o alta deja infectată, însă există şi alte modalităţi de răspândire precum:

  • alimentele contaminate – o persoană se poate infecta dacă nu şi-a spălat mâinile după ce a folosit toaleta. Alimentele care pot fi surse de infectare sunt îngheţata, fructele, legumele şi fructele de mare;
  • consumul de apă contaminată – potrivit specialiştilor, virusul poate supravieţui în apă mai bine de o lună;
  • actul sexual neprotejat;
  • călătoriile în zone cu o rată mare de răspândire a virusului hepatitic A;
  • obiecte sau echipamente contaminate – chiar dacă este vorba de echipamente medicale sau obiecte cosmetice (pensule, produse de make-up), acestea pot transmite virusul dacă după fiecare utilizare nu sunt dezinfectate corect.

Specialiştii declară că hepatita A nu se transmite prin tuse, strănut, alăptare sau salivă.

Cum se desfăşoară testarea pacienţior cu hepatita A

Persoanele nevaccinate pot contracta virusul hepatitic A. În zonele de pe glob în care acesta este răspândit, infecţia apare în copilărie. Factorii de risc includ igiena deficitară, consumul apei contaminate, convieţuirea cu o persoană infectată, consumul de droguri etc.

Pacienţii sunt diagnosticaţi în urma testelor de sânge şi a testului pentru virusul hepatitic A. În primul rând se face o anamneză pentru a afla ce simptome are pacientul şi în ce condiţii au apărut acestea, apoi va solicita efectuarea unor teste de sânge. În urma testului pentru virusul hepatitic A se verifică existenţa anticorpilor pe care organismul îi produce atunci când un pacient contractează virusul.

Ce complicaţii pot apărea şi cum poate fi prevenită apariţia hepatitei A

Spre deosebire de alte tipuri de hepatită virală, hepatita A nu cauzează leziuni hepatice pe termen lung. În cazuri rare, hepatita A poate provoca o pierdere bruscă a funcției hepatice, în special la adulții în vârstă sau la persoanele cu boli hepatice cronice. Insuficiența hepatică acută necesită internarea în spital pentru monitorizare și tratament. Vaccinul împotriva hepatitei A poate preveni infecția.

Specialiştii recomandă efectuarea acestuia pentru următoarele persoane:

  • toţi copiii cu vârsta de un an sau mai mari care nu au fost vaccinaţi;
  • nou-născuţii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 luni, care călătoresc;
  • persoanele care locuiesc în zone în care virusul hepatitic A este răspândit la scară largă;
  • persoanele care intră în contact direct cu altele infectate;
  • consumatorii de droguri;
  • persoanele cu boli hepatice cronice, inclusiv hepatita B sau hepatita C.

Surse: who.int; mayoclinic.org; cdc.gov

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.