Herpes bucal – de la simptome, cauze și opțiuni de tratament

Infecția cu virusul Herpes simplex de tip 1 (HSV-1) provoacă de obicei o formă ușoară, frecvent autolimitată, de leziune la nivelul gurii, cunoscută sub numele de herpes bucal. Datele de natură epidemiologică indică faptul că până la 20-40% dintre adulți vor prezenta herpes bucal cândva de-a lungul vieții. Infecția primară apare de obicei în perioada copilăriei, după care se crede că virusul rămâne în stare latentă, localizându-se în ganglionul trigeminal. Leziunea din infecțiile cu virusul Herpes simplex iau forma unor vezicule dureroase, de dimensiuni relativ reduse, iar recurența manifestării acestora apare pe fondul existenței unor factori declanșatori specifici.

Apariția de herpes bucal (herpes labial) reprezintă o infecție ușoară cu acest virus, care ar putea provoca și afecțiuni mult mai grave, în special în cazuri de imunosupresie severă. Leziunea de la nivelul gurii ia forma unor vezicule care se localizează pe buze și în zona periorală, frecvent dureroase, dar care sunt autolimitate și dispar de la sine la scurt timp după atacul infecțios. De cele mai multe ori, infecția apare intempestiv, dar multe persoane cu herpes bucal susțin faptul că există un prodrom recunoscut, frecvent asociat etapei de dinainte ca leziunea să apară. Datele de specialitate indică faptul că apariția de herpes bucal depinde în special de starea imunitară.

Herpes bucal – ce este și cum apare

Herpesul labial (herpes bucal) este cauzat de infecția cu virusul Herpes simplex tip 1. Infecția cu virusul de tip 2 poate cauza aceeași patologie, dar acest tip rareori duce la recidive de herpes bucal. Infecția primară cu HSV-1 apare frecvent înainte de vârsta de 20 de ani – anticorpi care sunt îndreptați împotriva virusului găsindu-se la aproximativ 80% dintre toți adolescenții. Date epidemiologice relevante susțin că există o schimbare majoră în modul în care infecția primară tinde să se manifeste: acum câteva decenii, infecția primară ducea frecvent la herpes bucal, dar astăzi, la tinerii adolescenți, se manifestă din ce în ce mai frecvent sub formă de herpes genital.

După infecția primară și ameliorarea simptomelor, de obicei la 7-10 zile după infecție, agentul viral se retrage de-a lungul ramurii senzitive a nervului trigemen și se localizează în ganglionul acestuia, unde rămâne latent pe întreg parcursul vieții. Ca urmare a anumitor factori cu potențial declanșator – stările febrile, menstruația, lumina puternică, stresul, infecțiile respiratorii, starea imunocompromisă, anumite tratamente medicamentoase – virusul poate fi reactivat din starea latentă, migrând din nou, de-a lungul ramului senzitiv, în celulele epiteliale de la nivelul gurii, ducând astfel la apariția de herpes bucal. Numărul recidivelor scade după vârsta de 35 de ani.

Herpes bucal – cauze și factori de risc

Spre deosebire de infecția primară și apariția de herpes bucal pentru prima dată, unde există un risc major ca infecția cu Herpes simplex să intereseze și mucoasa bucală, recidivele se limitează la mucoasa palatului dur (în special la copii) și la buze (în special la adulți). Principala cauză a apariției de herpes bucal o reprezintă contactul direct cu saliva unei persoane infectate (frecvent se transmite prin sărut și sex oral). Este important de știut că multe persoane sunt infectate deja cu acest virus, dar devine contagios doar în momentul în care există un episod de atac, leziunile caracteristice fiind prezente. Contactul cu alimente contaminate reprezintă un alt factor de risc.

Persoanele de sex feminin, precum și cele care și-au început viața sexuală devreme, prezintă o incidență mult mai crescută a infecției cu Herpes simplex și a riscului de herpes bucal. Infecția cu acest virus durează o viață întreagă și nu poate fi tratată, însă nu ridică riscuri pentru sănătate. Principala manifestare este reprezentată de apariția leziunilor la nivelul cavității bucale, uneori și în jurul acesteia, cu senzații reduse de durere și disconfort psihic. La persoanele care urmează tratamente cu antibiotice sau imunosupresive, este mult mai frecventă apariția de herpes bucal, precum și la cele care trec prin perioade stresante sau au stări anxioase.

Herpes bucal – simptome

Simptomele asociate infecției cu Herpes simplex, cu apariția leziunii bucale, sunt aproximativ aceleași la toate persoanele, și pot include:

  • adenopatie (mărirea în volum a ganglionilor limfatici cervicali);
  • senzația de oboseală și iritabilitate;
  • febra este prezentă în cazuri foarte rare;
  • apariția veziculei herpetice (herpes bucal), care presupune mai multe etape: inițial, zona în care se dezvoltă devine eritematoasă și apare un prurit intens, anterior durerii, iar în etapele următoare aceasta prinde contur, se umple cu infiltrat inflamator și apar leziunile cutanate, cu dimensiuni relativ mici; în următoarele 7-10 zile, simptomele se ameliorează și vezicula va dispărea.

Manifestarea sub formă de herpes bucal este cea mai frecventă, însă există cazuri în care se pot dezvolta vezicule herpetice la nivelul ochilor sau nasului. În schimb, acestea sunt mult mai rare și presupun existența unei stări imunodepresive majore. Pe de altă parte, o persoană care a avut de cel puțin câteva ori herpes bucal știe cum să traducă simptomele care descriu o viitoare nouă apariție, această etapă fiind precedată de simptome caracteristice, cu asocierea directă a faptului că există cel puțin un factor declanșator despre care se știe că ar putea cauza episodul de atac.

Herpes bucal – metode de diagnostic

Pentru a se diagnostica infecția cu Herpes simplex, anamneza pacientului reprezintă principala modalitate, în special în cazul în care acesta nu se prezintă la consultație în momentul de atac, când apariția de herpes bucal poate fi certificată. De obicei, infecția primară cu HSV-1 poate fi asimptomatică. Totuși, când apar simptome, copiii mici prezintă frecvent stomatită herpetică și stări febrile, cu formarea de vezicule și mici ulcerații (2-10 milimetri) în jurul gurii, pe buze și la nivelul limbii. Adulții frecvent se prezintă cu dureri la nivelul buzelor, umflarea ganglionilor limfatici cervicali și uneori dureri în gât – semănând fidel cu mononucleoza infecțioasă.

Herpes bucal – opțiuni de tratament

În mod uzual, apariția unui herpes bucal nu necesită niciun fel de intervenție medicamentoasă, întrucât afecțiunea este lipsită de potențiale riscuri și complicații. Mai mult decât atât, herpesul dispare de la sine în decurs de maximum 10 zile. Totuși, studiile de specialitate faptul că agenții antivirali utilizați în profilaxie pot fi eficienți în reducerea atacurilor recurente:

  • substanța activă aciclovir (administrare orală sau topică);
  • substanța activă valaciclovir (administrare orală).

Pentru a certifica eficiența strategiilor terapeutice, s-a indus în mod voluntar recidiva și apariția de herpes bucal prin expunerea la lumină ultravioletă artificială. Într-adevăr, s-a observat faptul că folosirea agenților antivirali, cu expunerea ulterioară din nou la lumină ultravioletă, a redus incidența recurenței și apariției de herpes bucal. De asemenea, există studii care susțin că riscul de recidivă poate fi redus prin utilizarea cremelor de factor cu protecție solară aplicate topic pe veziculele existente în momentul atacului.

Herpes bucal – posibile complicații

Apariția de herpes bucal nu presupune potențiale complicații. Persoana cu herpes bucal ar putea simți nevoia să se izoleze temporar, până la dispariția veziculelor caracteristice. Există situații în care virusul Herpes simplex s-ar putea localiza și în alte părți – la nivel ocular, de exemplu –, caz în care reprezintă una dintre principalele cauze de natură infecțioasă de orbire corneană. Boala herpetică oculară este frecventă în țările dezvoltate, 60% dintre ulcerele corneene având drept agent etiologic infecția cu Herpes simplex. În cazuri de imunosupresie majoră, infecția ar putea cauza complicații cu prognostic nefavorabil, dar incidența cazurilor este foarte redusă.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907798/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632913/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2602638/
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/herpes-hsv1-and-hsv2/oral-herpes
  5. https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/herpes-oral
  6. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/oral-herpes
  7. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/h/herpes-simplex-virus-hsv-mouth-infection.html
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22855-herpes-simplex

Sursa foto: Shutterstock

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.