Infecțiile urinare la femeile vârstnice

Opțiuni terapeutice în infecțiile urinare

Trebuie luat în considerare tratamentul antibiotic cu cea mai mare rată de succes și care poate preveni reapariția infecției de tract urinar. De cele mai multe ori este un tratament empiric, bazat pe simptomatologia pozitivă și modificări specifice în sumarul de urină, mai ales în cazurile în care simptomatologia este mai accentuată și starea generală nu permite așteptarea unui rezultat al uroculturii. Utilizarea antibioticelor pe o perioadă mai lungă de timp poate duce la alterări ale florei intestinale și vaginale cu complicații postterapie, de aceea noile ghiduri de practică medicală aprobă utilizarea antibioticelor pe o perioadă mai scurtă de timp în cazul infecțiilor de tract urinar fără complicații [5].

Exemple de tratament în cazul infecţiilor de tract urinar fără complicații (cistite):

De primă linie:

  • trimethoprim/sulfametoxazol 2 cp. x 2/zi/3 zile;
  • nitrofurantoin 50-100 mg/zi/7 zile;
  • fosfomicină 3g în doză unică seara;
  • ciprofloxacină 500 mg x 2/zi/3 zile.

Tratament alternativ – pentru situații în care există alergii la antibioticele anterioare sau imposibilitatea utilizării acestora:

  • amoxicilină/clavulanat 1 g x 2/zi/7 zile;
  • cefuroxime 500 mg x2/zi/7-10 zile;
  • cefpodoximă 100 mg x2/zi/7 zile.

În cazul infecțiilor de tract urinar complicate sau înalte:

  • ciprofloxacină 500 mg x2/zi/7-14 zile;
  • levofloxacină 750 mg /zi/5 zile;
  • ciprofloxacină 400 mg x2/zi/7-14 zile i.v.;
  • levofloxacină 750 mg/zi/5 zile i.v.;
  • ampicilină 1-2 g x 3/zi asociată cu gentamicină 2 mg/kg/corp x 3/zi i.v.;
  • meropenem 1 g x 4/zi/7-14 zile.

În urma studiilor clinice s-a constatat o creștere a rezistenței la antibiotic din cauza utilizării extensive, în special pentru trimethoprim/sulfametoxazol, de aceea în unele țări europene nu se mai recomandă ca primă linie de tratament în infecțiile de tract urinar necomplicate. Statistic, cistita simplă nu are o evoluție cronică și are o probabilitate de cca. 40% să se remită spontan, de aceea nu este necesară repetarea uroculturii după tratamentul antibiotic și dispariția simptomatologiei [7].

Infecțiile urinare – prognostic

Durata medie a simptomatologiei unei infecții de tract urinar joase este de minimum 3 zile, dar poate fi mai lungă în funcție de alți factori:

  • infecții de tract urinar frecvente;
  • litiază renală;
  • boli cronice renale;
  • tratament antibiotic recent;
  • vârsta înaintată;
  • diabet zaharat;
  • spitalizare și/sau intervenții chirurgicale recente;
  • tratamente cronice cu efect imunosupresor, neoplazii.

Pe termen lung, cca. 25% din femeile care au avut o cistită mai pot înregistra episoade similare ulterior.

Prevenție și monitorizare pe termen lung în infecțiile urinare

  • hidratare adecvată pentru a asigura eficiența eliminării urinei și pentru a reduce riscul stagnării acesteia în vezică și colonizarea bacteriană;
  • tratament eficient în cazul apariției simptomatologiei;
  • la pacientele cu factori de risc asociați – diabet zaharat, cateterism vezical, vârsta înaintată, boli cronice, se recomandă monitorizarea atentă a simptomatologiei și tratamentul corect pentru a preveni complicațiile care pot fi mascate de restul patologiei pacientei;
  • administrarea de suplimente alimentare cu merișoare nu are efecte adverse și poate fi utilizat la orice vârstă.

Concluzii

Simptomatologia sugestivă pentru infecția de tract urinar la femeile vârstnice poate fi uneori mascată de alte simptome generate de comorbidități. Pot fi simptome minore sau nespecifice, iar condițiile fiziologice specifice vârstei favorizează apariția infecțiilor urinare. De aceea, este important de evaluat corect și complet o pacientă cu simptomatologie specifică urinară sau cu simptomatologie nespecifică și care poate fi cauzată de o afecțiune urinară. Instituirea unui tratament corect poate reduce riscul complicațiilor și recurențelor pe termen lung. Este important de evaluat oportunitatea tratamentului antibiotic în cazul pacientelor vârstnice pentru a evita și eventualele efecte adverse ale acestuia.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. [Guideline] Gupta K, Hooton TM, Naber KG, et al. International clinical practice guidelines for the treatment of acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women: A 2010 update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases. Clin Infect Dis. 2011 Mar. 52(5):e103-20. [Medline].
  2. Lane DR, Takhar SS. Diagnosis and management of urinary tract infection and pyelonephritis. Emerg Med Clin North Am. 2011 Aug. 29(3):539-52. [Medline].
  3. [Guideline] Hooton TM, Bradley SF, Cardenas DD, et al. Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 International Clinical Practice Guidelines from the Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis. 2010 Mar 1. 50(5):625-63. [Medline].
  4. Molander U, Arvidsson L, Milsom I, Sandberg T. A longitudinal cohort study of elderly women with urinary tract infections. Maturitas. 2000 Feb 15. 34(2):127-31. [Medline].
  5. [Guideline] American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). 2008. Treatment of urinary tract infections in nonpregnant women. Available at http://guideline.gov/content.aspx?id=12628.
  6. Schaeffer AJ, Schaeffer EM. Infections of the Urinary Tract. In: McDougal WS, Wein AJ, Kavoussi LR, et al, eds. Campbell-Walsh Urology. 10th Ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012. 46-55.
  7. Mehnert-Kay SA. Diagnosis and Management of Uncomplicated Urinary Tract Infections. American Family Physician. August 1, 2005. 27/No.3:1-9.
  8. Dalal S, Nicolle L, Marrs CF, Zhang L, Harding G, Foxman B. Long-term Escherichia coli asymptomatic bacteriuria among women with diabetes mellitus. Clin Infect Dis. 2009 Aug 15. 49(4):491-7. [Medline].

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.