Insuficienţa renală sau boala cronică de rinichi (BCR)

Insuficienţa renală apare atunci când rinichii nu mai funcţionează corect. Funcţia principală a rinichilor este de a elimina din organism apa, substanţele toxice și alți compuși. Insuficienţa renală poartă numele şi de boală cronică de rinichi (BCR) și poate duce la diverse complicații dacă nu este tratată la timp. Rinichii sunt situaţi de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, în zona lombară, în cazul adulţilor un rinichi având o greutate de aproximativ 150 de grame şi o lungime de 12 centimetri.

Inusuficiența renală, simptome

Pacienţii care se confruntă cu insuficienţa renală prezintă multiple simptome. Acestea includ culoarea închisă a urinei, cantitatea redusă de urină, urinări frecvente, durere în timpul urinării, stare de oboseală şi somnolenţă, durere de cap, hipertensiune arterială, crampe musculare etc. Simptomele bolii renale în stadiu incipient pot fi dificil de identificat. În plus, există riscul de apariţie a unor crize epileptice, odată cu evoluţia bolii. În astfel de cazuri, pacienţii pot prezenta semne precum dureri toracice, dispnee, greaţă, pierderea conștienței, dureri articulare severe etc.

Cauzele principale în insuficiența renală

Insuficiența renală poate fi rezultatul mai multor afecțiuni. Cauza determină de obicei tipul de insuficiență renală.

Unii pacienţi care au insuficienţă renală se pot confrunta cu:

  • blocarea fluxului de sânge către rinichi. Factorii de risc includ bolile coronariene, insuficiența hepatică, deshidratarea, reacțiile alergice la infecțiile severe, hipertensiunea arterială și medicamentele antiinflamatoare;
  • dificultate în procesul de eliminare a urinei – când urina nu este eliminată din organism, toxinele se acumulează și supraîncarcă rinichii. Unele tipuri de cancer pot afecta funcţionarea corectă a unor organe precum prostata, colonul şi vezica urinară. Există şi alte afecțiuni care pot duce la insuficiență renală, inclusiv pietrele la rinichi, prostata mărită, prezenţa cheagurilor de sânge în tractul urinar, deteriorarea nervilor care controlează vezica urinară etc.

Insuficiența renală este de 4 tipuri

  • Insuficiența prerenală acută – fluxul insuficient de sânge către rinichi poate cauza insuficiență renală acută. Rinichii nu pot filtra toxinele din sânge fără un flux sangvin suficient. Acest tip de insuficiență renală poate fi tratat corect atunci când medicul specialist va determina cauza scăderii fluxului sangvin;
  • Insuficiența renală acută intrinsecă – poate rezulta în urma unor accidente care au afectat în mod direct rinichii. Cauzele includ, de asemenea, ischemia, reprezentată de un deficit sangvin în țesuturile afectate. Factorii care influenţează apariţia ischemiei includ sângerări severe, obstrucția vaselor de sânge renale, glomerulonefrita (o boală a sistemului renal, care apare ca urmare a inflamației glomerulilor renali);
  • Insuficiența renală cronică intrinsecă – boala renală intrinsecă se dezvoltă în urma unui traumatism care a afectat în mod direct rinichii, cum ar fi sângerările severe sau lipsa de oxigen;
  • Insuficienț renală cronică post-renală – apare în urma unui blocaj pe termen lung al tractului urinar. Acest lucru provoacă presiune asupra vezicii și leziuni renale.

Insuficienţa renală, metode de diagnosticare 

Medicul poate recomanda anumite teste și proceduri pentru diagnosticarea corectă a insuficienţei renale. Acestea pot include analize de sânge şi de urină. Analizele de urină pot dezvălui anomalii care sugerează insuficiență renală, iar probele de sânge pot descoperi nivelurile crescute de uree și creatinină.

Testele imagistice, cum ar fi ultrasunetele și tomografia computerizată, sunt utilizate pentru vizualizarea rinichilor. În unele situații, medicul poate recomanda o biopsie renală, prin care se îndepărtează o mică probă de țesut renal, care apoi este trimisă spre testare.

Tratamentul în insuficiența renală

Există mai multe tratamente pentru insuficiența renală. Tipul de tratament de care pacientul va beneficia depinde de cauza insuficienței renale.

  • Dializa – filtrează și purifică sângele. Aceasta presupune utilizarea unei membrane care să funcționeze precum un filtru și care să permită eliminarea reziduurilor și a excesului de lichide din organism. Dializa poate fi hemodializă (folosește o membrană mecanică pentru filtrarea substanțelor din organism), în funcție de stadiul insuficienței renale sau peritoneală (folosește cavitatea peritoneală ca membrană de filtrare);
  • Transplantul renal – un rinichi transplantat poate funcționa normal, iar dializa nu va mai fi necesară. În acest caz, primitorul şi donatorul trebuie să fie evaluaţi atent, deoarece între cei doi trebuie să existe compatibilitate imunologică. Pacientul trebuie să utilizeze medicamente imunosupresoare după operație, pentru a împiedica organismul să respingă noul rinichi.

Surse: healthline.com; mayoclinic.org; lifeoptions.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.