Intoxicația cu clor, în actualitate

Intoxicația cu clor a revenit în atenție în contextul pandemiei COVID-19, odată cu intensificarea utilizării dezinfectanţilor în toate domeniile de activitate, cât şi în sfera casnică. Această tendinţă, dar şi unele interpretări eronate privind folosirea soluţiilor pe bază de clor pentru protecţia împotriva noului coronavirus i-au determinat pe specialişti să reitereze pericolele inhalării sau ingerării de clor. Efectele utilizării inadecvate a produselor cu clor pot fi deosebit de grave şi cu potenţial letal.

Clorul în sfera casnică

Deşi clorul este un element prezent în organismul uman, există un anumit nivel de tolerabilitate a acestuia în corp. Indiferent dacă vorbim de forma sa gazoasă sau de cea lichidă, clorul este un produs toxic, iar folosirea sa trebuie să aibă loc cu precauţie.

Intoxicaţia cu clor poate interveni chiar şi după consumul de apă potabilă cu un nivel ridicat de clor sau îmbăierea în piscine tratate cu clor în concentraţii peste limitele admise. Totuşi, în sfera casnică, expunerea periculoasă la produsele cu clor se produce în urma manipulării greşite a înălbitorilor, soluţiilor de curăţenie şi dezinfectanţilor.

Consumul acestora a crescut semnificativ în contextul răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Concomitent a fost înregistrat şi un număr crescut de cazuri de intoxicație cu clor sau de leziuni locale severe, din cauza întrebuinţării excesive şi inadecvate a unor produse de genul dezinfectanţilor şi înălbitorilor.

Hipocloriții, cei mai comuni dezinfectanți

În rândul dezinfectanţilor pe bază de clor, hipocloriţii precum hipocloritul de sodiu sau hipocloritul de calciu ocupă un loc important, deoarece au un spectru larg de activitate antimicrobiană. Aceştia au eficienţă asupra mai multor agenți patogeni la diferite concentrații.

Studiile au arătat că şi noul coronavirus SARS-CoV-2 este sensibil la soluţiile pe bază de clor. Utilizarea hipocloritului de sodiu s-a dovedit eficientă la o concentrație de 0,1% pentru dezinfectarea generală a mediului sau la o concentraţie de 0,5% pentru obiectele contaminate cu sânge și cu alte fluide corporale.

Folosiţi conform recomandărilor producătorului, hipocloriţii nu sunt produse periculoase. La anumite concentraţii, sunt totuşi iritanţi şi au efect caustic.

Pericolul produselor miraculoase cu clor

În luna aprilie, o declaraţie controversată a preşedintelui american Donald Trump, potrivit căreia ar putea fi testat efectul injectării de dezinfectanţi asupra infecţiei cu SARS-Cov-2, ca mod de „curăţare” a plămânilor, a atras numeroase reacţii. „Dezinfectantul elimină virusul într-un minut. (…) Există o modalitate prin care putem face ceva similar printr-o injecție în interior?” sugera Trump.

Răspunsul specialiştilor a fost categoric „nu!”. Dezinfectanţii sunt produse chimice toxice care pot afecta plămânii. „Căile respiratorii și plămânii nu pot fi expuși nici măcar aerosolilor de dezinfectant”, a declarat John Balmes, pneumolog la General Zuckerberg San Francisco Hospital, citat de Time.

Mercurul și intoxicația cu mercur

Totuşi, nu au întârziat să apară produse cu clor care pot fi ingerate, promovate ca având presupuse efecte vindecătoare sau protective faţă de COVID-19. Printre acestea s-a numărat o soluţie cu dioxid de clor, denumită Miracle Mineral Solution. Instituţia americană FDA a reacţionat imediat şi a precizat că „vânzarea acestor produse poate pune în pericol sănătatea unei persoane, întârziind totodată tratamentul medical adecvat”.

Cum se manifestă intoxicația cu clor

Tabloul simptomelor intoxicaţiei cu clor este unul complex şi depinde de mai mulţi factori precum concentraţia soluţiei de clor, tipul şi durata de expunere. În funcţie de gradul de expunere, pot apărea: dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare, presiune în piept, vedere neclară și lăcrimarea ochilor, durere abdominală, durere sau arsură la nivelul nasului, gurii sau ochilor, greață și vărsături, scaune cu sânge, modificări rapide ale tensiunii arteriale, iritații ale pielii și vezicule, edem pulmonar.

Simptomele se dezvoltă rapid după ingestia sau inhalarea substanței chimice în cauză. Tratamentul unei astfel de intoxicaţii se concentrază pe eliminarea cât mai rapidă din corp a clorului prin intervenţii şi medicaţie specifice.

Măsuri de prevenție

Produsele pe bază de clor comercializate pe piaţă sunt sigure, dacă sunt respectate condiţiile de utilizare şi avertismentele specificate de producător.

Pentru a reduce la maxim riscurile, se recomandă măsuri precum:

  • purtarea mănuşilor în timpul utilizării produselor cu clor, pentru prevenirea leziunilor pielii sau a reacţiilor alergice;
  • evitarea combinării înălbitorilor şi dezinfectanţilor între ei sau cu alţi produşi similari;
  • asigurarea unei bune ventilaţii în spaţiile în care se folosesc produse cu clor. Evitarea pulverizării de astfel de dezinfectanţi în spațiile închise;
  • înlocuirea dezinfectanţilor cu clor, atunci când este posibil, cu soluţiile pe bază de alcool în concentraţie de 70%.

Referințe bibliografice:

  1. Medical News Today – How to respond to chlorine poisoning; www.medicalnewstoday.com;
  2. Cleaning and disinfection of environmental surfaces in the context of COVID-19, 15 May 2020; www.apps.who.int.

Asistent de farmacie

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.