Intreruperea voluntara a sarcinii, avortul spontan si sarcina extrauterina

Intreruperea voluntara a sarcinii, avortul spontan si sarcina extrauterina sunt consecinte ale neatentiei sau a ineficientei metodei contraceptive. Dupa cum am vazut, niciun mijloc contraceptiv nu are o eficienta absoluta, chiar daca este utilizat corect la fiecare contact sexual, desi unele mijloace au o eficacitate, teoretica de peste 99%. In realitate, contraceptia poate esua, atunci cand nu recurgi la niciun mijloc contraceptiv, cand nu folosesti corect mijlocul respectiv sau cand acesta se dovedeste ineficient.

Intreruperea voluntara a sarcinii in anii ’70

O sarcina nedorita, consecinta fie a lipsei de atentie, fie a esecului metodei contraceptive, poate fi devastatuare din punct de vedere psihic, de vreme ce va schimba radical cursul vietii. Sarcinile rezultate in urma abuzurilor sexuale sau a raporturilor incestuase pot fi insotite de o suferinta psihica insuportabila. Inainte de 1973, anul in care procesul Roe vs. Wade a adus cu sine legalizarea avorturilor in SUA, femeile care ramaneau insarcinate fara sa doreasca sau sa fie in masura sa creasca un copil aveau 3 posibilitati: sa poarte sarcina si sa ofere copilul spre adoptie, sa recurga la un avort ilegal sau sa plece in strainatate, intr-o tara in care avorturile erau legale.

Intreruperea voluntara a sarcinii in zilele noastre

In prezent, optiunea avorturilor legale exista, si trebuie sa existe, ca solutie de control al nasterilor. Niciunui medic nu ii face placere sa realizeze avorturi: este de preferat sa previi o sarcina, decat sa o intrerupi. In mod ideal, avorturile ar trebui sa se limiteze la situatiile in care contraceptia esueaza, examenele prenatale depisteaza o malformatie grava fatului sau sarcina a rezultat in urma unui viol sau incest. Implicatiile avortului pot influenta atitudinea pe care o are fata de sine, relatia fata de partenerul ei si principiile ei de viata. Din momentul in care constata o sarcina nedorita, femeile au mai multe optiune, fiecare avand insa consecintele ei. Sarcina nu poate fi anulata, doar pentru ca iti doresti acest lucru sau refuzi sa o accepti.

2 din 500 de nou-nascuti sunt dati spre adoptie

Gandeste-te serios ce ai face, daca ai ramane pe neasteptate insarcinata. Ai pastra copilul? Ti-ai oferi copilul spre adoptie? Ai intrerupe sarcina? Daca niciuna dintre alternative nu iti pare viabila, ar trebui sa renunti la raporturile sexuale. In perioada studentiei, inainte de procesul Roe vs. Wade, care a condus la legalizarea avorturilor, numeroase femei tinere purtau sarcina si isi ofereau copilul spre adoptie. In prezent, aceste cazuri au devenit rare, poate unul sau doua din cele 500 de nasteri pe an la care asista medicii din clinica unde lucrez si eu. Femeile fie opteaza pentru un avort, fie pastreaza copilul, pe care il cresc eventual cu sprijinul familiei.

Intreruperea voluntara a sarcinii – cand se poate realiza 

In mod ideal, sarcinile ar trebui sa nu fie intrerupte decat in primul trimestru – in primele 3 luni sau 13 saptamani. Majoritatea ginecologilor recomanda realizarea avorturilor dupa 4 pana la 5 saptamani de la conceptie, dupa 2 pana la 3 saptamni de intarziere a menstruatiei.Uneori se realizeaza avorturi in cursul celui de-al doilea trimestru- in urmatoarele 3 luni de sarcina.

Aceste puncte de reper au fost stabilite tinand cont de viabilitatea fatului, de varsta de la care aceasta poate supravietui in afara uterului mamei. Nimeni nu poate stabili momentul exact in care fatul devine viabil, dar este relativ sigur ca nu va putea trai independent inainte de 22 saptamani de gestatie. Copiii nascuti prematur, la o varsta de gestatie de 24 de saptamani, pot fi rareori salvati, cazurile celor care supravietuiesc nascuti la 26 de saptamani nu sunt insa la fel de neobisnuite. Limita inferioara a viabilitatii este, prin urmare, intre 22 si 26 de saptamani de gestatie.

Intreruperea voluntara a sarcinii, solutie pentru fatul cu malformatii

Exista unele circumstante care pot determina variatii ale acestor puncte de reper. Daca ecografia indica, spre exemplu, o malformatie grava, din cauza careia fatului i-ar fi imposibil sa supravietuiasca in afara uterului, indiferent de varsta de gestatie, viabilitatea dobandeste o semnificatie total diferita, chiar daca fatul a depasit limita celor 26 de saptamani.

Intreruperea unei sarcini, in astfel de circumstante, nu este identica, dupa parerea mea, cu un avort, deoarece fatul nu are capacitatea de a supravietui independent.

 Ce este intreruperea voluntara a sarcinii sau avortul

Avortul semnifica intreruperea sarcinii, inainte ca fatul sa poata trai independent in afara uerului . Avortul poate surveni, spontan, neprovocat, in acest caz fiind numit si nastere falsa, desi medicii folosesc deseori termenul de avort cu referire la aceasta situatie. In olosirea curenta, in afara sferei medicale, cuvantul avort este utlizat ca sinonim a interventiei volutare, inreruperea intentionata a sarcinii.

Femeile raman traumatizate emotional in urma unui avort?

Studiile dedicate consecintelor psihologice ale avorturilor au avut rezultate contradictorii. Deoarece avortul are puternice conotatii politice in SUA, persoanele cu opinii ferme tind sa interpreteze rezultatele studiilor intr-un mod convenabil propiei perspective asupra avortului. Grupurile de opinie conservatoare, care sustin ca avortul ar trebui interzis prin lege, descopera, in general, ca impactul emotional pe termen lung este daunator femeilor care se decid pentru un avort. Grupurile care sustin dreptul legal al femeii de a intrerupe o sarcina pun mai mare accent pe datele care demonstreaza ca o femeie se simte mult mai usurata, stiind ca nu va fi nevoita sa poarte o sarcina nedorita ori sa creasca copil nedorit si ca efectele emotionale sunt mai putin semnificative.

Intreruperea voluntara a sarcinii, o decizie dureroasa

Trebuie sa fim constienti de faptul ca avortul este un subiect cu conotatii puternice, intr-o societate cu o atitudine ambivalenta fata de sex. Desi legal, avortul continua sa fie stigmatizant, astfel, chiar daca se simt usurate ca nu vor fi nevoite sa faca fata unei sarcini nedorite, unele femei simt totusi povara unei astfel de stigmatizari. Desi unele femei au mai multe avorturi de-a lungul vietii, pentru majoritatea decizia de a intrerupe o sarcina nu este usoara. Numeroase femei considera decizia dureroasa, chiar daca este vorba despre un copil pe care nu si l-au dorit. Majoritatea femeilor reusesc sa depaseasca insa cu succes consecintele emotionale ae avortului: sentimentul de usurare este covarsitor, chiar daca exista si un sentiment al deprivarii.

De-a lungul activitatii mele profesionale am intalnit femei care au regretat un avort, in special daca ulterior au existat probleme de infertilitate. Am intalnit si femei care suferit consecinte psihologice pe termen lung, deoarece nu recursesera la avort si crescusera un copil nedorit. Si, in final, am cunoscut femei la care sentimentul propriei valori a fost profund afectat, deoarece stiau ca propriile lor mame nu au dorit sa le nasca.

Este posibil ca intreruperea voluntara a sarcinii sa cauzeze ulterior probleme medicale?

Astazi, cand avorturile sunt legale si se realizeaza de catre medici specialisti, cu instrumente sterilizate, de regula in timpul primului trimestru de sarcina, nu mai exisa probabilitatea unor complicatii care sa afecteze in viitor fertilitatea. Nu dispunem de dovezi, conform carora un avort in primul trimestru va creste riscul unor viitoare sarcini extrauterine. Unul dintre studiile realizate a indicat o crestere a riscului de cancer de san in urma unui avort, dar cercetarile ulterioare nu au relevat nicio legatura intre cele doua aspecte.

Care sunt complicatiile aparute in urma avortului 

Avorturile nu implica riscuri importante, insa orice interventie chirurgicala prezinta propriile ei pericole. Chiar daca sunt realizate de un medic cu diploma de specialitate in ginecologie sau obstetrica, avorturile chirurgicale pot avea ocazional complicatii. Peretii uterului se inmoaie in timpul sarcinii, astfel incat riscul de a perfora uterul in timpul procedurii chirurgicale este mai mare decat in timpul dilatatiei si al chiuretajului, al unei proceduri  in esenta similare. Perforarea uterului apare in 1 sau 2 cazuri din 1000 de avorturi.

Alte riscuri ale avorturilor chirurgicale in special si ale operatiilor in general sunt infectiile si hemoragiile. Cu cat este mai timpuriu  stadiul in care se realizeaza avortul, cu atat este mai redusa probabilitatea aparitiei unor complicatii. Avorturile relizate in al doilea trimestru de sarcina sunt mai riscante decat cele realizate in primul trimestru.

Exista pericolul unui deces in urma unui avort?

In SUA, indicele de mortalitate este de 2-3 la 100.000 de avorturi legale, fiind mult mai mic decat cel al decesului in timpul nasterii, care se situeaza in jurul valorii de 15 la 100.000 de nasteri. Avorturile intr-un stadiu mai avansat sunt, si in aceasta privinta, mai riscante decat cele realizate in primul trimestru de sarcina.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

med. spec. obstetrica-ginecologie

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.