Măștile de protecție în contextul pandemiei COVID-19 – beneficii

Măștile de protecție sunt utilizate pentru a reduce riscul de transmitere a agenților virali și bacterieni. Astfel, purtarea măștilor de protecție în contextul pandemiilor sau epidemiilor poate fi benefică dacă această măsură de protecție este însoțită de o igienă riguroasă a mâinilor și respectarea regulilor de distanțare socială. Deși purtarea măștilor de protecție poate fi însoțită de diferite dezavantaje pentru diverse persoane, avantajul major reprezentat de protecția oferită este foarte important și primează. Astfel, purtarea măștii de protecție în contextul pandemiei de coronavirus a readus în prim-plan importanța și beneficiile utilizărilor măștilor de protecție.

Măștile de protecție au rol de barieră

Purtarea măștii cu scopul de a reduce riscul de transmitere a virusurilor respiratorii este un subiect controversat și de actualitate. Măștile pot reprezenta o simplă barieră utilizată pentru a preveni transmiterea virusului prin intermediul picăturilor respiratorii ce ajung în aer și asupra altor persoane atunci când o persoană care poartă mască tușește, strănută sau ridică vocea. De asemenea, purtarea măștii poate reprezenta o soluție în cazurile în care distanța socială dintre oameni este dificil de respectat (exemplu mijloace de transport) [1].

Pe lângă protecția oferită față de agenții virali, masca poate prezenta beneficii suplimentare, oferind protecție împotriva diverșilor factori dăunători.

Măștile sunt dispozitive de protecție care acoperă o parte a feței. Acestea sunt concepute pentru a proteja atât persoana care le poartă, cât și persoanele din mediul înconjurător de particulele ce pot fi contaminate cu agenți bacterieni sau virali [2].

Cine ar trebui să poarte mască de protecție?

Personalul medical sau persoanele care intră în contact direct cu pacienții cu diverse patologii (pacienți ce pot transmite boala) sunt persoanele care ar trebui să poarte mască de protecție pentru a se proteja și implicit pentru a proteja persoanele din mediul lor.

În contextul pandemiei de coronavirus, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 2 ani să utilizeze o mască de protecție atunci când nu se poate menține distanța socială recomandată. De această recomandare generală sunt scutiți copiii cu vârstă sub 2 ani, persoanele ce prezintă probleme de sănătate la nivelul aparatului respirator și pacienții inconștienți care nu își pot îndepărta masca de la nivelul feței fără ajutor [1].

Însă, purtarea măștii poate reprezenta o provocare în unele situații. Astfel, masca poate deveni un obstacol pentru persoanele cu deficiențe de auz deoarece comunicarea cu aceste persoane se bazează pe citirea cuvintelor pe buze. Pentru a respecta totuși recomandările referitoare la utilizarea măștilor se pot găsi alternative (de ex. inițierea comunicării scrise) [1].

Dezavantajele purtării greșite a măștilor de protecție

Deși avantajul major al măștilor este reprezentat de protecția oferită, fiind o metodă de protecție bine tolerată și potrivită pentru persoanele cooperante, o purtare inadecvată a măștii poate contura câteva dezavantaje:

  • în prezența umidității, există posibilitatea ca aerul să fie inhalat și expirat nefiltrat în jurul marginilor măștii, pierzându-se astfel efectul protector atât pentru purtător cât și pentru mediu;
  • masca de protecție reprezintă un filtru astfel, dacă măștile nu sunt schimbate în mod regulat sau nu sunt spălate corespunzător (reutilizare prin spălare acceptată în cazul măștilor realizate din pânză), agenții patogeni se pot acumula la nivelul măștii [2].

Conform unor studii, au fost observate o serie de efecte secundare fizice apărute în urma purtării măștilor faciale, aceste reacții adverse fiind raportate de profesioniștii care lucrează în domeniul medical. În cadrul unui studiu realizat în perioada pandemiei de coronavirus, 80% din participanții studiului au raportat apariția cefaleei bilaterale de intensitate ușoară în urma utilizării prelungite a măștilor de protecție. De asemenea s-a observat dispariția spontană a durerii de cap în 30 de minute de la îndepărtarea măștii de protecție [3].

Un alt exemplu de efecte secundare ce pot apărea la purtarea prelungită a măștilor de protecție este reprezentat de dermatita periorală ce poate fi însoțită de erupții cutanate și roșeață [4].

Deși purtarea măștilor este relativ ieftină și ușor de implementat și supravegheat, un dezavantaj major este reprezentat de lipsa comunicării non-verbale ce conduce în final la apariția nesiguranței, descurajării sau chiar tulburărilor psihologice. De asemenea, această metodă de protecție poate oferi un sentiment fals de siguranță ce conduce la nerespectarea celorlalte măsuri instituite cu scopul de a împiedica răspândirea virusului [5].

Purtarea corectă a măștii este esențială!

O protecție maximă împotriva agenților virali se realizează prin purtarea corectă a măștii de protecție. Astfel, masca:

  • trebuie să acopere nasul, gura și bărbia și părțile laterale ale măștii să fie bine fixate;
  • trebuie aruncată în cazul în care este de unică folosință sau spălată regulat dacă poate fi reutilizată;
  • nu trebuie ținută în jurul gâtului sau deasupra, la nivelul frunții;
  • nu trebuie atinsă cu mâna, însă dacă acest lucru se realizează, mâinile trebuie spălate cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde sau dezinfectate;
  • trebuie îndepărtată cu grijă de la nivelul feței, fără a atinge partea care vine în contact cu fața [7].

Fig. 1. Cum se poartă o mască corect? (preluată și adaptată după https://www.utsouthwestern.edu/covid-19/work-on-campus/masking.html)

Masca de protecție, alte beneficii

Au fost realizate numeroase studii pentru a determina eficacitatea utilizării măștilor de protecție de către profesioniștii din domeniul sănătății, pacienți sau membrii unei comunități [8].

Protecție împotriva aerului poluat

Măștile N95 (numite și măști FPP) au capacitatea de a oferi o protecție suplimentară comparativ cu măștile chirurgicale, deoarece pot filtra atât particulele mari, cât și particulele mici în cadrul procesului de inhalare a aerului de către purtător. După cum le indică și numele, masca este concepută astfel încât să blocheze un procent de 95% din particulele foarte mici [9]. Măștile FFP pot prezenta sau nu o supapă și sunt de două tipuri (FPP1 și FPP2). Cele care prezintă supapă asigură un flux de aer din interiorul măștii spre exterior. Acestea sunt considerate „măști de praf”, fiind utilizate cu scopul de a proteja persoana care utilizează masca de aerul contaminat. În ciuda faptului că materialele de filtrare utilizate pentru obținerea măștilor s-au dovedit eficiente în protecția împotriva aerului poluat, factorul limitant pentru eficacitatea finală a fost reprezentat de existența unei potriviri a măștii cu fața persoanei care o utilizează [9].

Protecție împotriva alergenilor

În timpul pandemiei cu coronavirus s-a observat că utilizarea măștilor a condus la apariția protecției și împotriva alergenilor și a poluanților atmosferici. De asemenea, s-a observat că purtarea măștilor de protecție a avut ca rezultat creșterea temperaturii și umidității aerului respirat între mască și orificiile căilor respiratorii. Astfel, modificarea temperaturii și a umidității aerului au condus la reducerea simptomelor rinitei alergice. Un alt mecanism care stă la baza reducerii simptomatologiei specifice rinitei alergice este reprezentat de capacitatea măștilor de protecție de a filtra aerul. De asemenea, recomandările autorităților din domeniul sănătății de a rămâne acasă și de a evita locurile aglomerate ar putea reprezenta o explicație pentru reducerea simptomelor alergiei, fapt datorat reducerii expunerii pacientului la alergeni. Astfel, pentru validarea eficienței utilizării măștilor de protecție împotriva alergenilor sunt necesare studii ulterioare [11].

Concluzii

Utilizarea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus este o subiect controversat, punându-se în valoare beneficiile utilizării măștilor în ciuda micilor dezavantaje ce pot apărea. Astfel, o purtare corespunzătoare a măștii însoțită de o igienă riguroasă a mâinilor poate oferi o protecție necesară organismului uman, mai ales în această perioadă. De asemenea, pornind de la acest subiect au fost evidențiate efectele benefice corespunzătoare purtării măștilor faciale (protecția împotriva aerului poluat și a alergenilor).

Referințe bibliografice:

  1. Considerations for Wearing Masks. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html;
  2. Matuschek, C., Moll, F., Fangerau, H. et al. Face masks: benefits and risks during the COVID-19 crisis. Eur J Med Res 25, 32 (2020);
  3. Matuschek, C., Moll, F., Fangerau, H. et al. Face masks: benefits and risks during the COVID-19 crisis. Eur J Med Res 25, 32 (2020);
  4. Headaches associated with personal protective equipment – a cross-sectional study among frontline healthcare workers during COVID-19. Headache. 2020;60:864–877. Ong J.J.Y., Bharatendu C., Goh Y., Tang J.Z.Y., Sooi K.X.X., Tan Y.L., Tan B.Y.Q., Teoh H.-.L., Ong S.T., Allen D.M., Sharma V.K;
  5. Phelamei S. The Times Now; 2020. Wearing Face Masks Is The “new Normal”: Know These Tips and Tricks to Avoid Common Side Effects. June 10th, 2020;
  6. Spitzer M. Masked education? The benefits and burdens of wearing face masks in schools during the current Corona pandemic. Trends Neurosci Educ. 2020;20:100138;
  7. How to wear face covering. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/wcms/video/low-res/coronavirus/2020/1350135020317296_How-to-wear-face-covering.mp4;
  8. MacIntyre CR, Chughtai AA. A rapid systematic review of the efficacy of face masks and respirators against coronaviruses and other respiratory transmissible viruses for the community, healthcare workers and sick patients. Int J Nurs Stud. 2020;108:103629;
  9. COVID-19: How much protection do face masks offer? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449;
  10. Cherrie JW, Apsley A, Cowie H, et alEffectiveness of face masks used to protect Beijing residents against particulate air pollutionOccupational and Environmental Medicine 2018;75:446-452;
  11. Dror AA, Eisenbach N, Marshak T, et al. Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic [published online ahead of print, 2020 Sep 2]. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;S2213-2198(20)30867-9.

Farmacist rezident, asistent universitar
Disciplina de Farmacologie și Farmacie Clinică
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, București

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.